Sanjin Strukic/PIXSELL

UDARAC NA PRAVDU I UGLED DRŽAVE: S Hvara se deložira obitelj i turisti koji su platili smještaj u spornom objektu!

Autor: dnevno.hr

U vezi s ovim događajem, Udruga Veronika Vere za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa obratila se i premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, s obzirom na to da su ovakvim postupanjem sudova koji ozakonjuju nelegalne i nezakonite radnje kreditora koji obavljaju financijsko poslovanje bez potrebnih dozvola na području Republike Hrvatske - izravno kršenje ustavnih prava građana

Na otoku Hvaru u utorak, 20. lipnja, u 10.00 sati provest će se deložacija obitelji Popović, Anke i Ozrena, koji u objektu koji je predmet prisilnog iseljenja i ispražnjenja obavljaju turističku djelatnost te već imaju zaprimljene narudžbe od stranih i domaćih turista koje ugošćavaju u šest apartmana. Iako ugledu Republike Hrvatske nimalo ovog trenutka ne odgovara da se gotovo u jeku sezone, usred najpopularnijeg otoka na Jadranu, iseljava cijela obitelj i ispražnjuje čak šest stanova, kuhinja, restoran, to se ipak namjerava provesti. Tim više što je ova obitelj žrtva Central European Credit d.o.o. – trgovačkog društva koje je u Republici Hrvatskoj financijsko poslovanje obavljalo i još uvijek obavlja bez dozvole za kreditiranje i financijsko poslovanje.

O takvim kreditima, i ugovorima o kreditu koji su sklopljeni nelegalno, a u ovom slučaju je ugovor o kreditur sklopilo trgovačko društvo koje je poslovalo suprotno nekoliko zakona koji su na snazi u RH, i Vlada RH je donijela MIŠLJENJE prije nekih mjesec dana, koje je uputila u Sabor radi izglasavanja Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom, obavijestila nas je Nada Landeka.

Obitelj Popović podnijela je kaznenu prijavu, vodi postupke za dokazivanje nelegalnog poslovanja, poduzeli su sve pravne radnje koje su propisane zakonima RH, pa i Ovršnim zakonom, u tijeku je i Revizija, međutim sve je uzalud te je sud u vrlo kratkom roku, manjem od mjesec dana nakon primitka drugostupanjske presude (iako još nisu prošli ni žalbeni rokovi u zemljišno knjižnim predmetima), odredio iseljenje obitelji, pa i turista koji se trenutno nalaze u apartmanima, što je nečuveno.

U prilogu se nalazi Zaključak Općinskog suda Hvar – Stari Grad, Općinski sud na Hvaru zaprimio je i Prijedlog za odgodu ovrhe ovršenika, ali za sada još uvijek nema informacije hoće li se moći ova obitelj, žrtva nelegalnog kredita, zaštititi od nasilnog iseljenja iz jedinog doma od kojeg uz to, i žive, to su im jedini prihodi.

Zahvaljujući sutrašnjoj deložaciji u svijet još jednom šaljemo sliku koja prikazuje Hrvatsku kao zemlju nepravde i obespravljenosti, tim više što je Europski sud u Luxemborgu u nekoliko svojih odluka donio Presudu kojom nalaže zemljama članicama EU da ovrhu prekinu do okončanja drugih postupaka koji se vode radi dokazivanja prava ovršenika.

Organizirano djelovanje nekih nelegalnih kreditnih ureda već je sankcionirano pravomoćnim presudama u kaznenom postupku, ali nekretnine se i nadalje ovršavaju, a računi građana su od strane takvih nelegalnih kreditora i nadalje blokirani, i to s iznosima u više stotina tisuća kuna, na što nitko, ni MUP, ni Ministarstvo pravosuđa, ni Ministarstvo financija ne reagira, iako su sudionici koji su sudjelovali u nelegalnom kreditiranju (i otimanju nekretnina) osuđeni radi počinjenja kaznenih djela organiziranjem u zločinačku organizaciju. Unatoč tome, na tlu Hrvatske i nadalje se događaju potpuno jednake situacije, a ovršeni od strane tih nelegalnih ureda trpe velike i strašne posljedice i nenadoknadivu štetu.

U vezi s opisanim događajem, Udruga Veronika Vere za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa obratila se i premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, s obzirom na to da su ovakvim postupanjem sudova koji ozakonjuju nelegalne i nezakonite radnje kreditora koji obavljaju financijsko poslovanje bez potrebnih dozvola na području Republike Hrvatske – izravno kršenje ustavnih prava građana.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.