Patrik Macek/PIXSELL

U TIJEKU JE DRAMA U VLADI: Ljutog Marića nagovorili da ostane u Vladi! Ali tu nije kraj njegovih sukoba s jednom ministricom

Autor:

Plenković upravo sada Marića pokušava nagovoriti na ostanak u Vladi.

Ministar bez portelja Goran Marić ipak ostaje u vladi, epilog je to drame koja se iza zatvorenih vrata odvijala u Vladi. NAime, nagovaranje da od svoje odluke odustane traje još od jutra, a u toj akciji sudjelovali su uz premijera Andreja Plenkovića njegovi najbliži suradnici te vodeći mostovci. On sam odbijao je pak biti ministrom bez porfelja premda mu je nuđeno da posve preuzme kontrolu nad Državnim uredom za državnu imovinu te koordinaciju nad radovima svih središnjih ureda. Izgleda kako je Plenković udovoljio Marićevim željama te je pred nama osnivanje Ministarstva za državnu imovinu. Ostavku je Marić premijeru podnio u ponedjeljak u večernjim satima ljući no ikada, a njegova odluka uznemirila je premijera čija Vlada je prošla kroz pvru veliku i duboku krizu.

. Komentar na novu i nimalo ugodnu situaciju pokušavali smo dobiti od Gordana Jandrokovića, Sunčane Glavak i HDZ-ova glasnogovornika Ivana Jabuke, ali nitko od njih nije bio dostupan. Marić je inače u Plenkovićevu Vladu ušao kao 20. ministar sa zadatkom da skrbi o državnoj imovini i radu državnih agencija i ureda, a na predstavljanju Vlade premijer je o njemu rekao:

– Doktor je znanosti, iskusni saborski zastupnik od kojeg očekujem da predloži i najbolja institucionalna rješenja za one dijelove funkcioniranja državne uprave za koje smo konstatirali da u ovom trenutku trebaju dodatnu strukturu, a i mogući ministarski ustroj.

Marić u stranci uživa potporu desnog ogranka stranke, a simpatije uživa i od mostovaca te Katoličke Crkve, što se moglo primijetiti i na predstavljanju njegove knjige “Slom lažnog proroštva” u jednom zagrebačkom hotelu prošle godine. On  planira da sva državna imovina dođe pod njegovu ingerenciju te naš izvor iz HDZ-a vjeruje da je upravo to uzrok sukoba koji se nazire iz Vlade jer njegove ideje ne podržava bankarska lobistica koju u Vladi predstavlja Martina Dalić.

Za razliku od nje, Marić i njegova stranačka baza nisu skloni jačanju privatizacijskih procesa, dok su ona i Zdravko Marić po tom smislu liberalniji, a neslaganje o tom pitanju još je prošloga tjedna poprimalo obrise sukoba koji je sada očigledno eskalirao. Samoga Marića nije simpatizirao niti bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji ga je degradirao, a radi čega se jedno vrijeme spekuliralo da napušta stranku jer nije želio pristati na puhanje u neoliberalni rog, kao što to niti sada ne želi. Široj javnosti znan je kao zagovornik spasa i politike orbanizacije, što Martini Dalić koja mu je nadređena ne ide u prilog, baš kao niti njegove ranije kritike na račun bankara. Naime, svojevremeno je žestoke kritike sipao na račun funkcioniranja Hrvatske narodne banke i guvernera Željka Rohatinskog koji je pak preko Jadranke Kosor pokušavao izlobirati Marićevu smjenu. Ovaj ekonomist u svojim javnim nastupima često daje do znanja da ekonomija ne može biti uspješna bez nacionalne komponente. To pak znači i prestanak pogodovanja stranim bankama i centrima moći.

Kritike na račun banaka sipao je ovaj zastupnik i 2010. godine na saborskoj raspravi o prihvaćanju godišnjeg izvješća HNB-a, kada je ustvrdio kako su banke usprkos krizi povećale kamate smanjivši pritom kreditne plasmane povećavši tako svoje prihode od 14,8 posto milijardi kuna u 2006. godini na 21.7 do 2008. godine. Kritika nije poštedio niti Splitsku banku koja je u jednom danu povećala kamatu za 2,5 posto. Prozvao je i Zagrebačku banku stoga što se hvalila kako je smanjila kamatu za 0,5 posto, a s druge strane zanemareno je kako je ista ta banka navedenu kamatu povećala za tri do četiri posto, a sve to napadi su koje Dalić ne misli tolerirati, dok se Marić s druge strane ne misli pokolebati te je ovim naglim potezom Plenkovića i njemu bliske na to upozorio.

Autor: