Mala scena

U Šibeniku Mala scena slavi 30. rođendan ‘Kraljevne na zrnu graška’!

Autor: dnevno.hr

Vitomira Lončar je povodom ove velike obljetnice «Kraljevne na zrnu graška» izjavila: „Kada predstava igra toliko godina glumac prolazi kroz različite faze, od uživanja do kriza. Naša se predstava mijenjala više puta, «potrošila» je sedam kompleta lutaka, tri glazbe, tri likovna oblikovanja."

Kazalište Mala scena na 56. MDF-u sudjelovat će s čak dva naslova iz svog bogatog programa. Predstava o različitostima Kristine Gavran i Nore Krstulović „Ne, ti ne! ili o drukčijatosti“ problematizira stigmu koja prati oboljele od epilepsije, a namijenjena je djeci i mladima iznad sedam godina. Festivalska izvedba održat će se 30. lipnja, a igrat će u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu u 19 sati. U predstavi, čija je premijere održana za nacionalni dan oboljelih od epilepsije 2015. godine, odigrala 47 puta, odonda je prate samo sjajne kritike (više na www.mala-scena.hr). U ovoj društveno odgovornoj, a ujedno i zabavnoj produkciji, igraju Mateja Majerle, Petar Atanasoski i Marko Hergešić koji je za ulogu Rubena i nagrađen na ovogodišnjem Naj, naj, naj festivalu.

“Kraljevna na zrnu graška prva je predstava koju je naše kazalište izvelo pod imenom Mala scena, a na Festivalu u Šibeniku obilježit će 30 godina kontinuiranog igranja. Ova legendarna produkcija rađena kao kazalište participacije, namijenjena je djeci od 3 do 10 godina. Prvi je put izvedena u dječjem vrtiću Tratinčica 1. srpnja 1986., a još uvijek igra u istoj glumačkoj postavi koju čine Vitomira Lončar i Ivica Šimić. Predstava je rezultat kolektivne režije, tekst su zajednički oblikovali Zvjezdana Ladika i Ivica Šimić koji je i skladao glazbu. Tijekom svojeg dugog života «Kraljevna» je igrana na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku na mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu, a još 1990. godine na AACT/FEST International festivalu u Des Moiones u Iowi, SAD, osvojila je «Special Showcase Award». Na MDF-u «Kraljevna» je prvi puta izvedena još 1988. godine, a od svoje prve izvedbe odigrala je više od 1500 puta i svaki je put oduševila svoju publiku.

kraljevna

Vitomira Lončar je povodom ove velike obljetnice «Kraljevne na zrnu graška» izjavila: „Kada predstava igra toliko godina glumac prolazi kroz različite faze, od uživanja do kriza. Naša se predstava mijenjala više puta, «potrošila» je sedam kompleta lutaka, tri glazbe, tri likovna oblikovanja. Prvi je radio Boris Švaljek, a posljednji Bane Milenković. Svih trideset godina preživio je još, uz nas koji igramo, jedino sanduk koji je izradio Zvonko Šimić, otac Ivice Šimića, a koji je s nama obišao nekoliko kontinenata. Tisuće i tisuće djece uživale su u našoj igri, a danas svjedočimo da nam dolazi i treća generacije iste obitelji! Neizmjerno se raudjemo festivalskoj izvedbi u Šibeniku koja počinje u 20 sati na Novoj sceni (ispred OŠ Fausta Vrančića).”, ističu u svojem priopćenju iz kazališta Mala scena.

Ulaznice su za ovu predstavu u Šibeniku besplatne, a za zadnju izvedbu u Maloj sceni (3. rujna 2016., u 17 sati) otvorene su online rezerviracije već danas!

Ovim će gostovanjima Mala scena zatvoriti još jednu uspješnu kazališnu sezonu, a sve koji su u mogućnosti iz Male scene pozivaju do dolazak!




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.