Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

U RALJAMA INTERESNIH LOBIJA: Zašto HDZ marginalizira jednog od svojih najvećih stručnjaka?

Autor: I. Delić

Zamjeriti se bankarskom lobiju i nije najbolja opcija, zna to ponajbolje Goran Marić kojega u stranci naprosto ne puste da dođe do izražaja.

Vlada Tihomira Oreškovića donijela je za promjenu jednu nadasve korektnu odluku imenujući Gorana Marića vršiteljem dužnosti predsjednika NO Fine, a ovaj HDZ-ovac na tu je poziciju postavljen kao član odbora imenovan iz redova saborskih zastupnika. Drugim riječima, vlada farmaceuta Tima, za razliku od Marićeve stranke, prepoznala je njegove kvalitete te ga doduše dijelom i prekasno imenovala na ovu značajnu funkciju. S druge strane, nejasno je zašto HDZ godinama odbija iskoristiti Marićevu stručnost te umjesto njega na području financija u prvi plan gura izlizane i omražene političare poput Ivana Šukera. Da je Marić uistinu lik koji o financijama ponešto i razumije dokazao je među ostalim i u svojoj knjizi Slom lažnog proroštva u kojoj debatira o uzrocima krize, ali i o početku ekonomske propasti do koje je došlo uvođenjem PDV-a. Autor u svojem uratku objašnjava i ključne pogrešne poteze ekonomske politike, egzibicionizam porezne uprave te poreznu eutanaziju gospodarstva. Osvrće se na predstečajnu nagodbu uspoređujući je s okultnim zlodjelom te s posebnom osudom progovara o prodaji Croatia osiguranja. Jednako tako govori i o sotonskim fondovima, odnosno Fondovima gospodarske suradnje, umotvorini Borislava Škegre čije su vizije vodile u slijepilo te o monetarnoj politici HNB-a, sanaciji banka, skandaloznoj prodaji zlatnih rezervi.

Tema knjige su i sukcesijska pitanja te propast obrazovanja. Da Marić zna što čini svjedoči i podatak kako je njegova stranica na internetskom portalu Sabora jedna od najposjećenijih. Taj podatak, ali i spoznaje navedene u knjizi, djelovale bi kao komplimenti i iskoristivi resursi za izlazak iz krize da se već gotovo godinu dana po stranačkim kuloarima, ali i medijima ne progovara o njegovoj marginalizaciji u HDZ-u. Kome je u HDZ-u odgovarala njegova marginalizacija i zašto je smetao liderima do danas nije pretjerano jasno, a to pitanje valjalo je postaviti i onoga trena kada je na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti predsjednika HDZ-ova Odbora za financije. Na toj poziciji zamijenio ga je još jedan nesuđeni ministar, odnosno Tomislav Ćorić. Glasine iz stranke kazuju da je popularni Marić odstupio nezadovoljan zapostavljanjem stranačkog vodstva. Kap koja je prelila kapu bio je tadašnji skup o investicijskim potencijalima Hrvatske te nesudjelovanje u radu HDZ-ova gospodarskog foruma. Ono što se po hodnicima stranke progovara o Marić posljednjih nekoliko mjeseci izlazi na površinu. On je jedan od rijetkih eksperata koji ne puše u neoliberalni rog.

Zagovornik je spasa i politike orbanizacije Hrvatske, a time je očito mnogim lobijima stao na žulj. Inače, Marić je doktor ekonomskih znanosti, a diplomu je stekao na Zagrebačkom ekonomskom fakultetu. Uz to, međunarodni je nogometni sudac i prvo oko sokolovo. Svojevremeno je žestoke kritike sipao na račun funkcioniranja Hrvatske narodne banke i guvernera Željka Rohatinskog koji je pak preko Jadranke Kosor pokušavao izlobirati Marićevu smjenu. Ovaj ekonomski ekspert u svojim javnim nastupima često daje do znanja da ekonomija ne može biti uspješna bez nacionalne komponente.To pak znači i prestanak pogodovanja stranim bankama i centrima moći. Te riječi grubo zvone u ušima ekonomskih stratega diljem Lijepe naše, koji su navikli biti podređeni i marginalizirani dodvoravajući se centrima moći. Kritike na račun banaka sipao je ovaj zastupnik i 2010. godine na saborskoj raspravi o prihvaćanju godišnjeg izvješća HNB-a, kada je ustvrdio kako su banke usprkos krizi povećale kamate smanjivši pri tome kreditne plasmane povećavši tako svoje prihode od 14,8 posto milijardi kuna u 2006. godini na 21.7 do 2008. godine. Kritika nije poštedio niti Splitsku banku koja je u jednom danu povećala kamatu za 2,5 posto. Prozvao je i Zagrebačku banku stoga što se hvalila kako je smanjila kamatu za 0,5 posto, a s druge strane zanemareno je kako je ista ta banka navedenu kamatu povećala za tri do četiri posto. Dakako, doticao se i afere Podravka koje ne bi bilo da je HNB reagirao na vrijeme.

Upravo je Marić hrvatsku javnost upoznao s informacijom kako je Hrvatska potajno 2001. godine prodala 15,5 tona zlata za 145 milijuna dolara i na taj način u državnoj blagajni ostali smo bez grama toga plemenitog metala. Hrvatska je rasprodala svoje zlato onda kada su ga drugi prodavali, detalj je kojega je zamijetio saborski zastupnik. Njegovi kritički nastupi, praćeni argumentima bomba su za HNB ponajviše stoga što na svoja mnogobrojna pitanja nikada nije dobio odgovor. Njegovu politiku ne podržavaju previše niti pripadnici stranke čiji je član, a to je prilično ozbiljan problem, i izgleda kako HDZ nema vremena za njegovo rješavanje..

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI