Nel Pavletic/PIXSELL

U Malinskoj na otoku Krku moja obitelj nema nikakve nekretnine!

Autor: Marko Belinić/ 7 Dnevno/ 7. kolovoza 2015.

Otvorena medijska nagađanja o tome kako je ministrica Anka Mrak Taritaš nakon obnove Posavine, u kojoj je četvorni metar stambene površine dosegao vrtoglave dvije i po tisuće eura, svoju imovinu podebljala sa 700 tisuća eura vrijednom nekretninom u Malinskoj ministrica oštro opovrgava. Ostaje nam vidjeti što će o tome reći Porezna uprava i PNUSKOK

U trenutku pisanja naše reportaže o Gunji, koncem svibnja, znali smo za kuću u Malinskoj na otoku Krku za koju naši izvori tvrde da pripada obitelji ministrice Anke Mrak Taritaš. Čekali smo i još čekamo postupno odmotavanje klupka spletenog oko obnove istočne Slavonije i očekujemo erupciju prljavštine skupljene na tragediji koja je razornim povodnjem pogodila ovaj dio naše domovine. Na najvidnijem mjestu u spomenutoj reportaži o Gunji zapisali smo:

“Kad se, moguće do konca ove godine, zabije zadnji čavao u obnovi opustošene županjske Posavine krenut će nasljednici maršala Potemkina i zaigrati kolo svoje velike pobjede. Hrvatskim poreznim obveznicima ostat će gorak okus kako je ta operacija stajala više stotina milijuna eura, od kojih će njih ne puno manje od stotinu završiti u privatnim i moguće stranačkim sefovima. Sanader će se iz Remetinca čuditi svojoj minornosti i moguće priželjkivati sustanar(k)e”. I zaista nije bilo reakcije prozvane ministrice prozvanog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja/MGIPU-a, jer se vjerojatno rukovodila načelom “ne talasaj” – tri dana će se pričati i nikomu ništa. Uoči objave tog teksta uputili smo MGIPU nekoliko pitanja na koje smo ažurno dobili odgovore, iz čega se dade zaključiti da je ministrica unaprijed bila upoznata s našim pisanjem o Gunji. Inače, naši izvori su nam dojavili da je ta reportaža bila hit štivo po uredima Ministarstva i da se to otvoreno čitalo i komentiralo. Iako smo ekskluzivno raspolagali fotografijom kuće u Malinskoj, Riječka ulica 16, čekali smo i pratili druge medije što pišu na istu temu, te smo se uvjerili da se pomalo slaže mozaik nepotpune imovinske kartice ministrice Anke Mrak Taritaš, prijavljene Saboru RH. U ovom broju donosimo fotografije vrjednijeg dijela te građevine, a to je “botanički vrt” koji se prostire na nekoliko tisuća četvornih metara.

O karijeri ministrice Mrak Taritaš

Riječ dvije i o samoj ministrici. Bila je desna ruka svoje prethodnice na istoj stolici Marine Matulović Dropulić, a koja danas ne prestaje puniti stupce nezavisnih medija s obzirom na repove koji se vuku nakon sumnjivih građevinskih radova koji su se pod njenom palicom odvijali u poplavljenim područjima Republike Hrvatske. U toj građevinskoj utrci s vremenom i enornom zaradom građani RH su putem javne televizije imali priliku vidjeti kako izgleda obnova kuća u Gunji i okolnim poplavljenim selima – pojedine kuće adaptirane su na način da su ministričini inženjeri prilikom zidanja zaboravili ugraditi prozore i vrata. Sukladno dobroj HNS-ovoj praksi, još dok je bila zamjenica ministra Ivana Vrdoljaka Mrak Taritaš je uhljebila na izdašnim Plinacrovim jaslama svojeg supruga Zlatana, a nakon njegove abdikacije u toj visoko profitabilnoj tvrtki postavila ga je za člana Vijeća za natjecanje u Hrvatskom jedriličarskom savezu (HJS) – i to s pravom vlastitog izbora suradnika peteročlanog tijela – potvrdila nam je predsjednica IO HJS-a, dakle šefica Anka Mrak Taritaš. U “bandićlandu” gotovo dvije godine bila je pročelnica Gradskog ureda za planiranje razvoja grada Zagreba. U jednom ranijem objavljenom tekstu o Milanu Bandiću napisali smo kako su Zagreb u njegovoj milenijskoj prošlosti poharale četiri katastrofe: požar, potres, kuga i potop – sve četiri nisu mu nanijele štete koliko Milan Bandić i njegova kamarila. Naravno, ovdje se primarno govori o urbanističkom razaranju i zapuštenosti razvoja Zagreba, a koliko je u tome sudjelovala Anka Mrak Taritaš teško je brojčano iskazati. Širenje grada gotovo do vrha Sljemena, čitave četvrti nepovratno uništene (Trešnjevka, Trnje, veći dio Jaruna, istok grada, itd. ), bezidejna prometna rješenja i potpuno zapostavljanje prometnih potencijala željezničkog prstena, manjak mostova svih vrsta na rijeci Savi, katastrofalna povezanost istočnog i zapadnog dijala grada – strogim središtem grada vode dvije cestovne arterije koje su uništile njegovu vrlo vrijednu povijesno-urbanističku jezgru i slično.

Dok traje bitka za višestruko preplaćenu obnovu županijske Posavine, na jednom drugom kraju RH, udaljenom tek malo više od sata vožnje automobilom od hrvatske metropole, jedna je “kućica” s impozantnim arboretumom prostrtim na nekoliko tisuća “kvadrata” promijenila vlasnika. Nekretnina se nalazi u Malinskoj na otoku Krku, u Riječkoj ulici, br. 16. Bivšoj vlasnici Živani Gorički iz Zagreba je navodno plaćeno izdašnih 700 tisuća eura, iako je početna cijena bila blizu milijun eura. Ako je istina da je kuću kupila ministričina obitelj, i to još u kešu, kao i nekoliko od svoja četiri zagrebačka stana, onda je, gospodine Lalovac, odavno bilo vrijeme da se utvrdi nesrazmjer primanja i imovine gospođe ministrice te ustanovi je li bilo kaznenih dijela prigodom sklapanja kupoprodajnih ugovora te deklariranja gotovine za kupnju nekretnina. Na naš izravni upit o povezanosti ministrice Anke Mrak Taritaš ili članova njene uže obitelji s kupnjom ove nekretnine iz MGIPU-a je odgovoreno: “Ona, niti bilo koji drugi član njene uže obitelji, nisu kupili kuću od gospođe Živane Gorički, odnosno njene obitelji”. Također, na naše pitanje o PNUSKOK-u u MGIPU, od tamo smo dobili odgovor: “Nemamo saznanja o bilo kakvim istražnim radnjama PNUSKOK-a u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja”.

Zbrka s nekretninama u Riječkoj ulici

Da je Riječka 16 u Malinskoj atraktivna lokacija pokazuje i bliže njeno susjedstvo. Tek nekoliko kuća dalje od sporne kuće nalazi se i kuća jednog od savjetnika premijera Zorana Milanovića i još nekih novobogataša i moćnika. Sama građevina u Riječkoj 16 u Malinskoj nije toliko vrijedna pozornosti koliko je to pripadajuće zemljište s bogatom mediteranskom vegetacijom. Kako se može vidjeti iz priloženih fotografija, vrt je brižno njegovan i premrežen je automatsko-elektronskim sustavom za navodnjavanje. Pješačke staze unutar arboretuma su arhitektonsko-harmonijski posložene i vidljivo očišćene bez ijedne grančice ili papirića na tlu, te neobično podsjećaju na opuštajući sklad meditacijskih šetnji poput onih u rehabilitacijskoj ustanovi u mjestu Kampor na susjednom otoku Rabu. Uostalom, građevina se može i naknadno srušiti i na temeljima istih gabarita prijašnje kuće izgraditi novi velebni objekt kakav priliči prestižnoj lokaciji i apetitima prve jedriličarke u Hrvata. Današnja Riječka ulica, kao i susjedna Zagrebačka, pa i neke druge ulice, dobile su svoje nazive u nekadašnjoj ribarskoj Malinskoj još ranih šezdesetih godina, u kojima su vikendaši iz Rijeke i Zagreba počeli graditi svoje vikendice u tadašnjoj rubnoj zoni toga pitomog i atraktivnog otočkog gradića. Gostujući udvoje kod Ace III. na izravno pitanje o vikendici na Krku, ne trepnuvši ministrica Mrak Taritaš je odgovorila kako je riječ o nekretnini u vlasništvu roditelja njenog supruga, a ona se nalazi u Riječkoj ulici br. 19. Tu su nekretninu roditelji njenog supruga nedavno darovali svoj kćerki Zlati Taritaš Smiljanjić, a što je i potvrđeno odgovorom MGIPU našem listu. Kako je Riječka ulica u tom dijelu naseljena samo s jedne strane, njeni brojevi 16 i 19 su neposredno susjedstvo pa se nagađalo kako je ministrica iskoristila tu činjenicu kako bi nekretnini na broju 19 Taritaševi pridodali nekretninu s broja 16, a kojoj je bivša vlasnica gospođa Gorički.

Haludovo paradigma “uspješno” privatiziranog dijela hrvatskog turističkog portfelja

Kao trag tog vremena na drugoj strani Malinske nalazi se još uvijek arhitektonski zanimljivo izgrađeno Ribarsko selo propalog turističkog naselja Haludovo, koje je nekim čudom dopalo u ruke ruskih investitora, također putem sumnjive privatizacije Mrak Taritašičine prijateljice Matulović Dropulić, odnosno njenog političkog mentora Franje Gregurića. Danas ruševine Haludova daju jezivu sliku nekadašnje mediteranske Malinske i ostavljaju izrazito negativan dojam svakom turistu koji je došao na odmor, dakle i platio ga, u Malinsku na otoku Krku. Jedino što je trenutno u funkciji nekadašnjeg Haludova je veliki parking kojeg tvrtka fantomski naplaćuje 40 kuna po danu za jedno vozilo. Zasad ostaje nejasno zašto građani Malinske, kao i svi oni koji plaćaju neizostavnu dnevnu turističku taksu u iznosu od 7 kuna HTZ-u i lokalnoj turističkoj zajednici, ne pokrenu inicijativu za promjenu postojećeg stanja oko betonskog rugla u Haludovu. Ili možda nestrpljivo čekaju da im Anka Mrak Taritaš, poput njene prethodnice Marine Matulović Dropulić, osvijetli put u bolju građevinsko-turističku budućnost!? Tijekom nedavnog boravka na Krku premijer RH Zoran Milanović je izjavio: “Malinska je imala Haludovo, a sada ga nema. Nastojat ćemo ove mangupe natjerati kaznenim porezom da počnu graditi ili da se sele. Ako ne ide drugačije, onda ćemo kaznenim porezom one koji bi htjeli hotelsko zemljište pretvoriti u zemljište za vile i vikendice, natjerati da to privedu svrsi, da ne povlače zajednicu za nos već 15 godina”, rekao je premijer – očito pod dojmom predizbornih igara.

Autor: Marko Belinić/ 7 Dnevno/ 7. kolovoza 2015.

ZADNJE VIJESTI