U ime obitelji

U ime obitelji: ‘Zadovoljni smo promatranjem u APIS-u, DIP-u i izbornim mjestima, evo što još treba poboljšati’

Autor: dnevno.hr

"Sama izborna noć protekla je u intenzivnom radu. S pristizanjem prvih zapisnika s biračkih mjesta, oko 21 sat, krenuo je unos u sustave. U 22 sata unosi su se već mogli vidjeti u prvoj neformalnoj objavi koju je DIP objavio", naglasio je Polić dodavši kako su podaci u šestoj izbornoj jedinici, u kojoj je on promatrao, vjerodostojno obrađeni kroz sustavi.

“Volonteri U ime obitelji su promatrali parlamentarne izbore 2016. na svim razinama: od biračkih odbora pa sve do APIS-a, Gradskih izbornih povjerenstava i Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a). Izbori su prošli uredno na razini biračkih mjesta”, istaknula je dr. Natalija Kanački, voditeljica nacionalne koordinacije promatrača udruge U ime obitelji istaknuvši kako su ovo 5. Izbori koje udruga promatra te da joj je posebno drago da „imamo  30% novih promatrača – koji po prvi put sudjeluju u promatranju izbora“.

“Na biračkim mjestima uočen je manji broj nepravilnosti obzirom na prijašnje godine, što znači da se i sustav i informiranost građana ipak poboljšava”, naglasila je dr. Kanački dodavši: “Pohvalili bismo suradnju na svim razinama od strane biračkih odbora i na razini Gradskih izbornih povjerenstva, APIS-a i DIP-a.

U ime obitelji ove godine je imala 347 promatrača od I. do X. izborne jedinice i šest promatrača u inozemstvu te četiri promatrača u Gradskim izbornim povjerenstvima i APIS-u. Udruga je izdala prije izbora novi priručnik za promatranje i osigurala trening za promatrače.

“Educirani promatrači jedan su od ključnih čimbenika osiguravanja demokratskog ozračja izbora sa što manje nepravilnosti”, pojasnila je dr. Natalija Kanački.

Dr. Kanački je naglasila prijedloge za poboljšanje: obavezna e-edukacija za članove biračkih odbora koja uključuje test i definirati način izbora članova biračkih odbora na temelju izvrsnosti. Također, naglasila je važnost boljeg informiranja birača prije izbora o načinu provođenja izbora, pojašnjenju njihovih prava uz poticanje građana da iskoriste svoje biračko pravo.  Važno je da informacije daju stručnjaci – državne institucije i udruge koje se bave izborima“, naglasila je dr. Kanački.

Igor Polić, diplomirani inžinjeg elektrotehnike, u izbornoj noći je promatrao rad u Gradskom izbornom povjerenstvu u Velikoj Gorici gdje su se također nalazili stručnjaci APIS-a i operateri za unos u terminale.

“Sama izborna noć protekla je u intenzivnom radu. S pristizanjem prvih zapisnika s biračkih mjesta, oko 21 sat, krenuo je unos u sustave. U 22 sata unosi su se već mogli vidjeti u prvoj neformalnoj objavi koju je DIP objavio”, naglasio je Polić dodavši kako su podaci u šestoj izbornoj jedinici, u kojoj je on promatrao, vjerodostojno obrađeni kroz sustavi.

Pojasnio je kako su najčešći problemi povezani sa zapisnicima sa izbornih mjesta – greške u zapisnicima sprječavale su unos zapisnika u sustav.

“Takav zapisnik se vraćao Gradskom izbornom povjerenstvu koji bi nakon toga u razgovoru s predstavnicima biračkog odbora pokušali otkloniti pogreške. Takve situacije su dovodile do  kašnjenja – da su zapisnici dolazili točni, cijeli proces bi bio završen do ponoći. Ovako je zbog pogrešaka u zapisnicima cijeli postupak unos trajao do 3 sata ujutro”, zaključio je.

 Damir Ivan Konjevod, konzultant za informacijske sustave, je u izbornoj noći kao volonter promatrao u tvrtci APIS IT. Naglasio je kako su odlično primljeni te su u vrlo kratkom vremenu došli do ključnih ljudi koji su im opisali i objasnili sustav.

 “U izbornoj noći mogla se vidjeti koordiniranost kompletnog tima koji su bili kolocirani. Također, moglo se primijetiti kako dobro i stručno rade svoj posao”, ocijenio je dodavši: “Što se tiče same tvrtke APIS, otvoreni su bili za suradnju i što veću transparentnost jer su tvrdnje da su na prošlim parlamentarnim izborima utjecali na ishod izbora, kada nije niti bilo promatrača u APIS-u, nanijele  nepopravljivu štetu mnogim ljudima koji ondje jako dobro odrađuju svoj posao”.

Damir Ivan Konjevod je naglasio  kako je za APIS važno izraditi sekundarnu/backup  aplikaciju koja bi trebala biti pisana od strane druge softverske kompanije međusobno nepovezane vlasničkim/partnerskim vezama s APIS-om, a ne samo drugog tima unutar iste kompanije. APIS-ov sustav ima svoje „ranjive“ točke za koje trebaju postojati mehanizmi dodatnog nadzora i osiguravanja da se ni na koj način neće moći intervenirati u sustavu. Zato je potreban stalan nadzor i praćenje, baš kao i u svim drugim sličnim sustavima.

Predstavnici U ime obitelji naglasili su da je, između ostalog  potrebno urediti  popise birača, srediti nesklad zakona o prebivalištima ili osobnoj iskaznici  te obvezno korištenje mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika od strane biračkog odbora prije nego što ih donesu na mjesta upisa u sustav.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.