Screenshot

U ime obitelji: ‘Šimleša koristi maloljetnu kćer kako bi oklevetao udrugu!’

Autor: dnevno.hr

Naglasili su kako je Šimleša isti incident u drugoj emisiji opisao potpuno drugačije

Udruga “U ime obitelji reagirala je na gostovanje Brune Šimleše u emisiji “Nedjeljom u 2”, točnije na njegove tvrdnje kako mu je članica udruge “proklela kćer”. Oštro odbacuju ovu tvrdnju te dodaju kako Šimleša koristi svoju malodobnu kćer kako bi oklevetao udrugu i volontere.

Naglasili su kako je udruga uvijek strogo osuđivala vrijeđanje neistomišljenika, što je Željka Markić jasno i izrekla u emisiji “Studio 45” 2013. godine. Navode kako je Šimleša u istoj emisiji osudio napad na volontere udruge te je naveo kako je riječ o jednom incidentu i ogradio postupke jedne volonterke od organizacije.

Naglasili su kako je Šimleša isti incident u drugoj emisiji opisao potpuno drugačije te su priložili link na kojem je moguće vidjeti različite opise istog događaja.

Objavu donosimo u cjelosti:

“Gostujući u “Nedjeljom u 2”, emisiji javne televizije – HRT-a, voditelja Aleksandra Stankovića, Bruno Šimleša, reklamirajući svoje knjige, lažno je naveo kako mu je volonterka U ime obitelji prigodom prikupljanja potpisa za referendum o braku “proklela kćer”. Šimleša ne samo da se poslužio lažnim navodom kako bi pred širokom javnošću oklevetao volontere i udrugu U ime obitelji, već se u tu svrhu poslužio i svojom malodobnom kćerkom.

U ime obitelji je u mnogo navrata, sukladno svom načinu djelovanja u civilnom društvu, čak i u okolnostima kad su volonteri U ime obitelji verbalno i fizički napadani tijekom prikupljanja potpisa za referendum o braku, osudila svako vrijeđanje neistomišljenika, što je dr. Markić jasno izrekla i u emisiji “Studio 45”, 23. 5. 2013. U istoj toj emisiji, sam Bruno Šimleša je osudio napade na volontere U ime obitelji te navodni incident kojeg je doživio od strane jedne volonterke ogradio od cijele organizacije i njenog djelovanja, napominjući kako je to samo jedan izdvojeni incident.

Držimo da je iznošenje, po svemu sudeći, laži o tome da je netko prokleo njegovu malodobnu kćer – zastrašujuće. Ne samo kao metoda huškanja javnosti na volontere i podupiratelje U ime obitelji s  čijim se stavovima i djelovanjem gospodin Šimleša ne slaže, već kao prestrašan primjer zlouporabe vlastitog djeteta – radi izigravanja žrtve i, u konačnici, kako se iz svega može zaključiti, radi reklamiranja i prodaje svojih knjiga.




Prije 4 godine, 23. 5. 2013., nekoliko dana prije završetka prikupljanja potpisa za referendum o braku, koje je trajalo od 12. 5. do 26. 5. 2013. kada je u samo 2 tjedna prikupljeno više od 750 000 valjanih potpisa, sudjelujući u emisiji RTL televizije “Studio 45”, voditeljice Antonije Mandić, Šimleša je isti događaj opisao potpuno drugačije od “proklinjanja svoje kćeri”:

“Jedna mi je gospođa prišla. Simpatično mi je prišla. Ja sam bio sa svojom kćerkicom. Pitala me da li hoću potpisati. Ja sam rekao da neću. Onda sam otišao. Ona me nazvala Sotonom. Što je bilo vrlo lijepo, krasno, milosrdno i suosjećajno od nje. Ja se nisam okrenuo, nisam uzvratio istim tonom, jer mislim da to nije prikladno za odrasle, zrele, odgovorne ljude.”

Nastavljajući s opisivanjem spornog događaja, Šimleša je čak stao u obranu U ime obitelji i njenih volontera, tvrdeći kako na obje strane, nažalost, postoje ekstremne iznimke te kako navodna volonterka ne predstavlja cijelu organizaciju:




“Ne mislim da ona predstavlja cijelu organizaciju. Mislim da je to iznimka. Mislim da ima potpuno zdravih i lijepih volontera. (…) Takvih primjera ekstremizma ima, na žalost i s jedne i s druge strane. To je normalno, samo zato što je to toliko širokog razmjera. Niti vi možete kontrolirati tisuće volontera niti netko drugi može kontrolirati tisuće ljevičarskih aktivista i civilnih udruga. Na žalost, ima takvih ekstremista. Ali, mislim da se ne bismo trebali orijentirati previše na to. To je zabrinjavajuće, na moju radost nije u toliko velikom broju.”

Cijelu emisiju „Studio 45“ od 23. 5. 2013. možete pogledati ovdje.

Međutim, prije dva dana, a 4 godine poslije, Bruno Šimleša je, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića, isti događaj opisao u potpunosti drugačije, kao primjer navodnih problema koje ima s “poštovateljima” dr. Markić:

“(…) Kad su se skupljali potpisi za referendum o braku, 2013. godine, mislim, uskoro će biti godišnjica. (…) Bila je jedna zanimljiva situacija. Izlazio sam iz Vinogradske bolnice sa svojom kćerkom koja je bila na pregledu. Gospođa me moli da potpišem. Ja kažem da neću. Gospođa me moli da potpišem. Ja kažem da neću. Ona je proklela moju kćer tada. Na što sam posebno osjetljiv. Na uvrede mene, vrijeđanja i sve to, koliko god da je bizarno, navikneš se. Ali, ne diraj mi kćer! Pogotovo ako se zalažeš za obitelj. Malo je problematično. Ja sam imao neku ludu prisebnost da zbog nje ne reagiram, inače sam dosta solidno kontroliran, nisam neka divlja osoba.”

Cijelu emisiju „Nedjeljom u 2“ od 12. 11. 2017. možete pogledati ovdje.

Očigledno je kako se dvije verzije priče g. Šimleše ne poklapaju te kako je, opisujući navodni sporni događaj u emisiji “Nedjeljom u 2” lažno preoblikovao priču kako bi iskoristio prostor na javnoj televiziji za manipuliranje govorom mržnje i blaćenjem više od 6000 volontera inicijative U ime obitelji koji su, s druge strane, sami bili u više navrata izvrgnuti verbalnom i fizičkom nasilju od strane neistomišljenika. Da parafraziramo gospodina Šimlešu, na klevetanje i vrijeđanje U ime obitelji i dr. Markić, čovjek se, nažalost navikne, ali – da netko za osobnu promociju optereti svoje malodobno dijete neistinom o tome da ga je netko prokleo – nikako”, stoji u objavi.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.