Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U DIP-u predano 177 lista, 11 više nego u studenom

Autor: Dnevno.hr

Najviše je listi prijavljeno za 1. izbornu jedinicu, njih 19, a najmanje za devetu, 'svega' dvanaest.

Do subote u ponoć, Povjerenstvu je predano 177 listi, 11 više nego u studenom kada ih je bilo 166.

Stranka blokiranih i Mehmed Zahirović, kandidat za zastupnika romske nacionalne manjine, među posljednjima su došli DIP-u predati kandidature.

Najviše je listi prijavljeno za 1. izbornu jedinicu, njih 19, a najmanje za devetu, ‘svega’ dvanaest.
Za 11. jednicu gdje tri saborska zastupnika bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.
U odnosu na lanjske izbore manji je broj kandidatura za 12. jedinicu u kojoj zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, lani ih je bilo 34, ove godine 26.

Nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, ‘otkrivajući’ razliku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih kandidatura.

Prošle je godine glavnina listi, čak 125 od 166, predana posljednjeg dana, ove je godine ‘udaran’ bio predzadnji, kada je zaprimljeno dvostruko više listi nego lani.

Nakon što je u subotu ‘otkucala’ ponoć, DIP-u kreće rok od 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste i kandidature, čime počinje službena izbora promidžba. DIP će to učiniti na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, 15. kolovoza u 17 sati, najavili su iz Povjerenstva.

Novi, deveti saziv Hrvatskog sabora bira se u nedjelju, 11. rujna, bira se 151 zastupnik 140 u deset jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, a osam pripadnici manjina u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela država.




Potpredsjednica DIP-a rekla je da su prošli izbori stajali su oko 171 mil. kuna te da su se obratili vladi sa zahtjevom da vodi računa o osiguranju tih troškova, jer nisu bili planirani u proračunu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.