Twitter

U Borovu naselju otkriven spomenik nestalima u Domovinskom ratu

Autor: M.B.

Vukovarski gradnačelnik Ivan Penava istaknuo je da je pitanje nestalih osoba najteže breme Domovinskog rata te pozvao sve okupljene na veći angažman kako bi se rasvjetlila sudbina još 1990 nestalih osoba u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana nestalih osoba, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje otkriven je spomenik nestalim osobama u Domovinskom ratu, nastao po idejnom rješenju vukovarskoga branitelja Dubravka Duića, prenosi HRT. 

Predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko istaknula je kako je to prvo takvo obilježje nestalim osobama postavljeno u Hrvatskoj.

S obzirom da je Vukovar podnio najveću žrtvu u Domovinskom ratu i za očekivati je da prvo ovakvo obilježje bude u ovom gradu, ustvrdila je Manda Patko poručivši kako obitelji nestalih osoba nikada neće odustati za potragom za svojima najmilijima.

Vukovarski gradnačelnik Ivan Penava istaknuo je da je pitanje nestalih osoba najteže breme Domovinskog rata te pozvao sve okupljene na veći angažman kako bi se rasvjetlila sudbina još 1990 nestalih osoba u Hrvatskoj.

Uz članove obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, na svečanosti su bili i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur te ministar branitelja Tomo Medved u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade koji su prije položili vijence te zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a bili su i na misi zadušnici u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Ministar Medved rekao je da Srbija ni dvadeset godina nakon Domovinskog rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela nestalih. To je jedno od pitanja i jedna od obveza koje je Srbija  preuzela u tekstu pretpristupnog sporazuma s EU i tražimo od Srbije da posebno u tom poglavlju i posebno po tim pitanjima da svoj maksimum, rekao je Medved. Dodao je da je pitanje nestalih osoba pored stavljanja van snage zakona o tzv. jurisdikciji apsolutni prioritet i zasigurno će Hrvatska poduzeti sve da izvrši pritisak na Srbiju da aktivno sudjeluje.

Predsjednica Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir u izjavi novinarima ocijenila je kako se zadnjih nekoliko godina gotovo ništa ne događa u rješavanju problema pronalaska nestalih osoba. Novih informacija iz Srbije nema, a tako je ključ informacije za sve nestale osobe, pa i one koje oni traže. Srbija očito još nije spremna ući u taj  proces, ustvrdila je Alvir.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.