‘Tri rođačka klana caruju Carinarnicom u Puli’

Autor: dnevno.hr

Tražimo smjenu svih rođaka, koji su stekli pogodnosti i privilegije, utjecajem političko-rođačkog timskog djelovanja, ali i otpust iz službe osoba, koje su nezakonito primljene, utjecajem Barišića ili Uljara, apelira Željko Popović.

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske uputio je prijavu predsjedniku Ivi Josipoviću i Premijerki Jadranki Kosor u četvrtak upozoravajući na političku korupciju u Carisnkoj upravi Ministarstva financija, te na kadrovsku mrežu političkih podobnika u Carini, koje je za HDZ u carinskoj službi instalirao bivši HDZ-ov rizničar i smijenjeni šef Carine Mladen Barišić.

– Carinarnica Pula je postala privatna prčija rođačkih klanova, prije svega politička tvorevina na čijem se čelu nalaze Barišićevi politički suradnici i rođaci dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, Antona Uljara, Drage Brhana i Deana Ivandića, koji sustavno diskriminiraju, šikaniraju, onemogućavaju raznim metodama i postupcima pristup položajnim i višim radnim mjestima, sprječavaju u napredovanju i konzumiranju drugih profesionalnih prava službenika, koji nisu iz njihovog rođačko mafijaškog kruga, dok su svojim rođacima osigurali raspored na položajna mjesta, preko kojih djelotvorno i ciljano utječu na sve opisane procese u Carinarnici ali i gospodarstvu Pule i Istre – upozoravaju iz sindikata.

Vidljivo je u pismu vrhu države, čiji potpisnik je predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske Željko Popović, da bi slučaj carinika Ratka Jeromele mogao razotkriti model političke korupcije u Carini na čijem se vrhu tada nalazio Mladen Barišić.

Rodbinska isprepletenost

– Podnosimo prijavu protiv carinskog službenika, Ratka Jeromele iz Žminja, koji svojim političkim djelovanjem u državnoj službi potiče druge službenike na političko djelovanje i organiziranje, što je izričito zabranjeno odredbama čl. 36. Zakona o državnim službenicima, što predstavlja kazneno djelo.

Ratko Jeromela je primljen nezakonito u carinsku službu, pod utjecajem političke podobnosti i pogodnosti, koju je generirao bivši ravnatelj Carinske uprave, Mladen Barišić, jer je prije zaposlenja u državnu službu, ali i kad je primljen u državnu službu kao carinik III, istovremeno bio načelnik Općine Žminj i predsjednik političke stranke u kojoj je Barišić obavljao visoke dužnosti, što je zabranjeno čl. 13. st. 2. i 3. Zakona o državnim službenicima.




Sukladno odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za državne službenike, prilikom donošenja odluka o zapošljavanju novih zaposlenika, predstavnik poslodavca nije se dužno savjetovao sa sindikatom i prije donošenja odluka o zapošljavanju nije sagledao utjecaj zapošljavanja novih zaposlenika na položaj postojećih službenika u službi, a time ne samo prekršio zakon i druge propise, već je tim postupkom teško prekršio profesionalna prava carinskih službenika iz carinske službe koja su definirana u Deklaraciji svjetske carinske organizacije, odredbi čl. 8. Odluke o prihvaćanju i objavljivanju Arusha deklaracije, koja je postala dijelom hrvatskih nacionalnih propisa – stoji u predstavci sindikata o slučaju Jeromela.

– Mladen Barišić je vršeći utjecaj direktno putem politike i političke podobnosti, zaposlio Ratka Jeromelu i još nekoliko službenika u Carinarnici Pula u isto vrijeme 2005. godine, koji su odmah nedugo nakon toga zauzeli na istim relacijama i odnosima, položajna mjesta predstojnika carinskih ispostava, a to su Krešo Majić iz Pazina i Gordana Vidaković iz Poreča.

Tada je u isto vrijeme primljena u carinsku službu u Carinarnici Pula, Nives Roce Tikvić, rođaka od Marina Rocea, predsjednika HDZ-a za Istru i direktora HEP-a, Plomin Holdinga, čiji je suprug Ivan Tikvić rođak od braće Žužul, a zamijenio je Marina Roce na mjestu upravitelja OKPD Valtura.




Organizacija i uspostava dominacije organiziranih rođaka u Carinarnici Pula, na svim ključnim položajnim mjestima dolaze iz tri rođačka klana, na relaciji bivšeg pročelnika, Drage Brhana (čija je supruga, dj. Jakačić iz Sv. Katarine na Pićanštini, sestrična od Antona Uljara), bivšeg pročelnika u nekoliko carinarnica i bivšeg ravnatelja Carinske uprave, Antona Uljara i sadašnjeg pročelnika, Deana Ivandića.

Ratko Jeromela je za vrijeme radnog vremena na poslovima u carinskoj službi obavljao istovremeno poslove načelnika Općine Žminj, te izlazio u javnost s političkim stavovima, kao što je to učinio 28. prosinca 2010. godine, kada je izašao članak pod naslovom, citiram; ‘Bančić i Žufić trebaju podnijeti ostavke’, a time ujedno kršio Kodeks za državne službenike, što predstavlja, osim drugih navedenih povreda, još jednu tešku povredu službene dužnosti – upozoravaju iz sindikata.

Nema odgovora Ministarstva

– Navedeni carinik – političar, Barišićev izabranik, Jeromela, dolazi iz rođačke grupacije u Carinarnici Pula, koji su isto tako članovi određene političke stranke, koji su u ranijem razdoblju stekli povlastice na temeljima političke ili nepotističke podobnosti, a putem svojih instaliranih rođaka kontroliraju i utječu na gospodarstvene procese, ali i na položaj drugih službenika, koje uskraćuju u profesionalnim i građanskim pravima, kako to odgovara i kad treba određenim gospodarskim ili političkim dužnosnicima s kojima su povezani i čine mrežu interesa u različitim koruptivnim procesima.

Prijavu s točnim spiskom i opisom svih političara – rođaka, podnijeli smo bivšem Ministru pravosuđa, Ivanu Šimonoviću, na koji nikada nismo dobili odgovor.

Tražimo smjenu svih rođaka, koji su stekli pogodnosti i privilegije, utjecajem političko-rođačkog timskog djelovanja, ali i otpust iz službe osoba, koje su nezakonito primljene, utjecajem Barišića ili Uljara u ranijem razdoblju, odnosno vraćanje otetih prava službenicima, koji su praktički žrtve tih uspostavljenih mafijaških relacija i odnosa u službi – zaključuje u predstavci Željko Popović.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.