Marko Mrkonjic/PIXSELL

TRI ASA U RUKAVU BOŽE PETROVA: Pojačanje na koje Most računa u izbornoj utrci!

Autor: T. P.

Most je uvjeren u dobar plasman na novim parlamentarnim izborima 11. rujna, no kako je izborna kampanja tek pokazala svoje zube, a napadi iz redova stranaka streme na sve strane, pa tako i preko Mosta.

Predizborna slagalica gotovo je složena, a stranke polako izvlače svoje adute. “Most okuplja stručnjake koji dobro znaju što u njihovom području nedostaje da bi se u potpunosti iskoristile sve prilike za inovacije i napredak”, najavio je jedan od lidera Mosta, Ivan Kovačić.

Nakon što su neki napustili redove Mosta, pa i osnovali svoje nove političke formacije i nastavili aktivan politički život, njihova mjesta u Mostu ne zjape prazna. Most je kao svoje pojačanje posebno naglasio tri osobe: Shoukryja Nizara, Ivanu Ninčević i Marka Vučetića koji su, istim redom, stomatolog, poduzetnica i filozof.

Zašto su pristupili platformi Mosta, stranci realnosti kako je Mostovci nazivaju, objasnili su sami, a Most je na njih vrlo ponosan.

Doc. dr. sc. Marko Vučetić

Doc. dr. sc. Marko Vučetić, novoizabrani pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru i predstojnik Katedre za povijest filozofije, predavač više filozofijskih kolegija (Suvremena filozofija, Filozofija povijesti, Filozofija politike i Uvod u filozofiju) te jedan od osnivača otočne udruge civilnog života „Vir bez podjela“ i nezavisni vijećnik Općinskog vijeća Općine Vir, objasnio je razloge suradnje s platformom MOST nezavisnih lista, što je Most objavio na svojem Facebook profilu:

„U kulturi hrvatske suvremenosti perzistiraju različiti oblici protuhumane svijesti koju odlikuje nepovjerenje prema razumu i bijeg u skrovitost nepoznatog subjekta kojega se ne može locirati, ali svi znaju da jest jer, naime, stoji iza svega. Ova prva laž služi za demotiviranje intelektualaca da politički djeluju, jer je za njih rezervirano područje struke i u kreaciji političkoga ne mogu i ne trebaju sudjelovati. Istina je, držim, upravo suprotno.

Čovjek koji upotrebljava razum i koji sukladno s onim što je spoznao djeluje, neizostavno osjeća potrebu za političkim djelovanjem jer je upravo ovo djelovanje, ukoliko se korumpira, najpogubnije – zalazi u područje školstva, zdravstva, prava i, da u konačnici ne nabrajam dalje, ulazi u područje svake struke. Stručnjak ukoliko jest stručnjak, pozvan je, upravo zbog struke, na politički angažman. Tada stvaramo novi oblik humanosti, a to je humanost političkog koja ne instrumentalizira niti razum niti struku, nego je političko u funkciji razuma i struke.




Druga laž je laž povijesnog otuđenja toliko karakteristična za ono što se kolokvijalno naziva balkanski mentalitet. Ovaj mentalitet, naime, neprestano traži tko stoji iza koga, jer se ne može ili ne umije prihvatiti činjenica da je čovjek sposoban djelovati iz vlastite slobode i iz svijesti o jednokratnosti života. Čovjek koji umije živjeti vlastitu slobodu sposoban i za stvaranje novog povijesnog svijeta.

Razloge angažiranja na Mostovoj listi vidim kao mogućnost realiziranja drugačije, različite politike. Dosadašnja politika je sva oslonjena na ono prošlo, što u filozofijskom smislu nazivam Prošlom Noći. U toj Prošloj Noći se mogu pronaći ili snovi (oni koji tvrde da su oni najbolji i drugima nude obećanja) ili noćne more (oni koji tvrde da drugi ne valjaju i sebi, valjda, dokazuju da su bolji samo zato što su predani histeriji straha od drugih). Kako se ni u snovima ni u noćnoj mori ne živi, ‪#‎BašZato‬ Most vidim kao stranku realnosti, a dokaz tome pronalazim i u činjenici otvorenosti prema različitim kandidatima.

Prednost Mosta je, dakle, mogućnost različitosti, a ne nužnost istosti. Realnost različitosti je došla do izražaja u Mostovoj principijelnosti oko onoga oko čega nema kompromisa, a to je borba protiv korupcije i zaštite nacionalnih interesa. Društvo bez korupcije je društvo različitosti, poštivanja ljudskih, građanskih i individualnih prava“, smatra filozof Vučetić.




Ivana Ninčević

Veliko pojačanje Mosta na predstojećim parlamentarnim izborima jest i predsjednica Poduzetničkog centra Solin, poduzetničke potporne institucije, Ivana Ninčević.

„Želim svojim iskustvom pomoći što većem broju poduzetnica i poduzetnika da ostvare svoje ideje pronalaskom najboljih načina financiranja, a to su svakako i izvori poput EU fondova. Politički sam se aktivirala jer ova zemlja ima toliko potencijala, samo joj nedostaje profesionalaca koje zanima isključivo rad i razvitak, a ne političke prepirke“, pojasnila je nova Mostovka Ivana Ninčević.

“Zbog svog iskustva s povlačenjem EU sredstava, već je uključena u saborske timove koji se bave natječajima i EU fondovima. Ova 32-godišnjakinja je uz Poduzetnički centar Solin pokrenula i Poduzetnički kamp koji je već iznjedrio mladu poduzetničku zvijezdu Ivana Mrvoša i njegove „pametne klupe“ te team Lucky4You s mobilnim interpretacijskim centrom”, dodali su o novoj mladoj Mostovoj nadi iz stranke.

Shoukry Nizar

Shoukry Nizar kandidat je za zastupnika u Hrvatski sabor na listi Mosta nezavisnih lista u V. izbornoj jedinici. Ime Shoukryja Nizara poznato je diljem Hrvatske. Riječ je o Sirijcu podrijetlom iz Aleppa koji već dugi niz godina živi i radi u Hrvatskoj. U prvim danima izbjegličke krize na istoku Hrvatske skupa sa suprugom bio je najtraženija osoba, jedina koja zna arapski i koja uz to svim srcem želi pomoći ugroženim ljudima. Isto tako maksimalno je bio na usluzi svim humanitarcima i hrvatskoj policiji te su svojim radom doprinijeli rješavanju izbjegličke krize. Bezrezervna humanost prepoznata je i u Udruzi Ponos Hrvatske koja dodjeljuje priznanja za hrabrost i humanost malim ljudima te je Nizar zbog svojih djela nagrađen svečanim priznanjem Ponos Hrvatske 2015.

„Djelovanje Shoukryja Nizara dokaz je kako i mali ljudi mogu činiti velika djela. Dao je veliki doprinos da izbjeglička kriza prođe što bezbolnije. Ne tako davno i mi smo bili izbjeglice i svaka pružena ruka značila je jako puno. Sretan sam što je Nizar pristupio Mostu jer je on primjer osoba kakve Most želi okupljati.“ komentirao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je ujedno i nositelj liste Mosta nezavisnih lista u V. izbornoj jedinici.

Nizar je doktor stomatologije, studij je završio u Hrvatskoj, a trenutno je zaposlen u Domu zdravlja u Vukovaru, ambulanta Tovarnik. O odluci za politički angažman Shoukry Nizar kaže: „Dugi niz godina dijelim sudbinu građana Republike Hrvatske, proživljavam s njima i dobro i loše, poznajem situaciju. Tužno mi je gledati kako za ovu lijepu državu već dugo ništa dobro nije napravljeno. Moja odluka da se priključim Mostu temeljena je na želji da pomognem Hrvatskoj gdje sam zajedno sa svojom obitelji odlučio i ostati. Svojim angažmanom u izbjegličkoj krizi shvatio sam da mogu doprinijeti boljoj Hrvatskoj, skupa s Mostom želim nastaviti djelovati u tom smjeru“.”

Most je uvjeren u dobar plasman na novim parlamentarnim izborima 11. rujna, no kako je izborna kampanja tek pokazala svoje zube, a napadi iz redova stranaka streme na sve strane, pa tako i preko Mosta, ostaje vidjeti tko će prevagnuti. Božo Petrov novim je snagama zadovoljan i smatra ih značajnima za rad stranke, a hoće li se nova lica predstaviti u Mostu i izvan njega svjetlije nego primjerice Petrina, Prgomet i Lovrinović, saznat ćemo ubrzo.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.