Ivica Galovic/PIXSELL

Tomašić pozdravlja odluku Ministarstva kulture o ribolovu kao kulturnom dobru

Autor: dnevno.hr

"Ribolov za osobne potrebe slijedom logike može se proglasiti kulturnim dobrom, posebice za stanovnike otoka i priobalja kojima u većini perioda godine riba nije niti dostupna, osim ako je sami ne ulove. Ipak, i takvo proglašenje koči Mediteranska uredba, jer bi taj ribolov trebalo „izbaciti“ iz ribolova kojeg regulira ZRP, a posljedično i Mediteranska uredba", smatra Ruža Tomašić.

Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić priopćenjem se oglasila na temu malog obalnog ribolova u Hrvatskoj. Kako je navela, pozdravlja Odluku Ministarstva kulture donesenu na sjednici Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, a vezano uz proglašenje tradicijskih ribolovnih vještina, vjerovanja i običaja na Jadranu nematerijalnim kulturnim dobrom.

“Istu smatram iznimno važnom za Republiku Hrvatsku, no nažalost, sama zaštita malog obalnog ribolova kao dijela nematerijalnog kulturnog dobra RH neće omogućiti korištenje mreža stajačica izvan gospodarskog ribolova sve dok se ne izmijeni važeća regulativa Europske unije.

Iako u pregovorima s Europskom unijom nije bilo moguće dobiti izuzeće od tih propisa, jer pravna mogućnost izuzeća nije postojala, Republika Hrvatska ipak je dobila prijelazni period od 1,5 godine od ulaska Hrvatske u EU. Taj period je dobiven da bi se Hrvatska pripremila za eventualno pokretanje postupka promjene propisa vezanih za korištenje mreža stajačica za osobne potrebe, što se moglo uraditi tek od trenutka kada je Hrvatska postala zemlja članica Unije, ali ne i prije.

Hrvatska je navedenu priliku iz u potpunosti mi nejasnih razloga propustila iskoristiti, te je 31. prosinca 2014. godine završilo prijelazno razdoblje predviđeno Ugovorom o pristupanju RH Europskoj uniji, čime se kategoriji negospodarskog ribolova „mali ribolov za osobne potrebe” u potpunosti onemogućilo korištenje jednostrukih mreža stajaćica ukupne duljine do najviše 200 metara, iz razloga što prema tzv. Mediteranskoj Uredbi korištenje mreža stajaćica nije dozvoljeno izvan gospodarskog ribolova.

Ribolov za osobne potrebe slijedom logike može se proglasiti kulturnim dobrom, posebice za stanovnike otoka i priobalja kojima u većini perioda godine riba nije niti dostupna, osim ako je sami ne ulove. Ipak, i takvo proglašenje koči Mediteranska uredba, jer bi taj ribolov trebalo „izbaciti“ iz ribolova kojeg regulira ZRP, a posljedično i Mediteranska uredba.

Problem se stoga može riješiti jedino u Bruxellesu, ali naše Ministarstvo poljoprivrede se do današnjeg dana još uvijek nije službeno izjasnilo što misli o malom ribolovu. Stoga je i upitno što se može poduzeti u zaštiti malog ribolova, jer da bi se to pitanje pokrenulo pred Europskim vijećem i Europskom komisijom, mora prije svega postojati volja države da taj problem i riješi.

Vlada RH odnosno Ministarstvo poljoprivrede treba se prije svega jasno odrediti želi li mali obalni ribolov zaštititi kao posebnu kategoriju, te stoga ovim putem pozivam Vladu RH i odgovorno Ministarstvo da se očituju o ovoj iznimno važnoj kategoriji našeg ribolova te da se slijedom toga, a unutar Uredbe o zajedničkoj ribarstvenoj politici, mali obalni ribolov izdvoji kao zasebna kategoriju, što automatski daje osnovu za izmjenu Mediteranske Uredbe”, stoji u priopćenju europarlamentarke Tomašić.

Autor: dnevno.hr