Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tomašić poslala upit Hahnu: ‘Hrvatska povijest i Domovinski rat ne smiju se relativizirati’

Autor: dnevno.hr

Unatoč ogradi kako su stajališta iznesena u knjizi isključivo autorska, povjerenik je jasno stao iza ovog projekta, a EU ga i financira

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, danas je Europskoj komisiji povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu poslala pisano pitanje na temu relativiziranja hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

U pitanju konstatira da Europska unija počiva na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima te u tom smislu naglašava da razumije nastojanje institucija EU-a da europske politike ne uvode nove podjele i međusobno nerazumijevanje.

No, ističe da ovakav pristup mora imati određene granice i ne smije voditi relativizaciji povijesti.

Naime, povjerenik za proširenje Hahn sudjelovao je na predstavljanju dviju knjiga iz projekta „Zajednička povijest jugoistočne Europe“ koji provodi Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi. Njegova je glavna poruka bila da se povijest ne može podučavati „egocentričnim i etnocentričnim pristupom“ te da bi EK cijenila kad bi države s jugoistoka Europe ovakve knjige koristile kao materijal za nastavu u školama. Jedna od tih knjiga – „Ratovi, podjele, integracija“ – bavi se i suvremenom poviješću Hrvatske. U njoj se o zločinima iz vremena Domovinskog rata (prvenstveno okupacije Vukovara) govori bez ikakvog vrijednosnog suda, bez konkretnih podataka i uz navođenje kako su obje strane činile zločine.

Unatoč ogradi kako su stajališta iznesena u knjizi isključivo autorska, povjerenik je jasno stao iza ovog projekta, a EU ga i financira.

Stoga je zastupnica Tomašić pitala smatra li Komisija doista da bi djeca u školama trebala učiti pojednostavljenu verziju povijesti, lišenu znanstvenog pristupa, konkretnih činjenica i vrijednosnog suda te misli li Komisija da je put ka pomirenju relativizacija zločina i zločinačkih ideologija.

Untitled_20161129_001




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.