Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tolušić: Svi nalazi nedavno provedenih inspekcija bit će javno objavljeni, od toga ne odstupamo’

Autor: dnevno.hr

'Oni koji ne rade bit će sankcionirani', rekao je Tolušić

U emisiji Hrvatskog radija  “A sada Vlada”  gostovao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se odmah na početku osvrnuo na aferu s potporama za zemljište koje su se davale bez znanja vlasnika.

Ja mislim da je namjera bila dobra, da se što više zemlje stavi u funkciju. Međutim, uvijek ima onih koji ono što je dobro zloupotrebljavaju. Donijeli smo novi pravilnik i više se neće moći netko upisati u ARKOD bez suglasnosti vlasnika zemljišta. Kad se ne zna vlasnik, onda ćemo napraviti jednu iznimku kada se može upisati, a da se naprave svi modaliteti da se vlasnik pokušao naći ili obavijestiti, rekao je.

“Velika većina hrane na našem tržištu je zdravstveno ispravna, ali ima očito jedan dio koji je zdravstveno neispravan, rekao je Tolušić. Jedina razlika danas i prije tri mjeseca ili prije dvije godine je što danas Ministarstvo poljoprivrede ili veterinarska inspekcija obaviještavaju javnost o nađenim slučajevima. Mi smo ove godine imali 67 pozitivnih nalaza na salmonelu i ni za jedan ne zna hrvatska javnost. Ja smatram da treba javnost obavijestiti, kazao je ministar.

Dodao je i kako su trgovački lanci po zakonu dužni raditi samokontrole proizvoda. “Neki to rade izuzetno kvalitetno i redovito, a neki to ne rade. Oni koji ne rade bit će sankcionirani”, rekao je.

Najavio je kako sutra ili prekosutra očekuje laboratorijske nalaze nedavno provedenih inspekcija te da će onda javnosti podastrijeti što su otkrili. Dodao je i da je po onome što je čuo od inspektora bilo manjih nepravilnosti, no da je u nekoliko slučajeva bilo i stvarno velikih.

Naglasio je kako ne želi praviti razliku kada govori o obaviještavanju javnosti. Prema tome, prema svima jednako. Svi nalazi veterinarske inspekcije koji pokažu zdravstvenu neispravnost hrane bit će javno objavljeni. Ministarstvo objavljuje sve i od toga ne želimo odstupiti, rekao je. Imamo inspekcije, imamo dobre zakone samo ih očito zadnjih godina nismo primjenjivali. Nekome je to tako odgovaralo. Ja mislim da radimo pošten i korektan posao i tako će biti i ubuduće.

Najavio je da će do kraja godine u saborsku proceduru biti poslan prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, s kojim se neće moći regulirati cijena proizvoda na tržištu, ali će se moći regulirati da ona na polici u trgovini ne može biti niža od proizvodne cijene s PDV-om.

 

Autor: dnevno.hr