Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tolušić o aferi ARKOD: Privatno vlasništvo je nepovredivo – kreću kontrole!

Autor: Dnevno.hr

Ministar Tolušić najavio je kako će do kraja tjedna te stvari biti regulirane novim pravilnikom “koji se upravo mijenja”.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je do kraja tjedna izmjenu pravilnika o upisu privatnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD, koji će onemogućiti upis i korištenje tog zemljišta bez suglasnosti vlasnika, poručivši da se neće dopustiti mešetarenje zemljištem i poticajima.

Prema izmijenjenom Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, za upis u ARKOD bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta, a ne kao do sada samo dva svjedoka da osoba koristi navedeno zemljište, rekao je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji.

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju je izvijestila o aferi u hrvatskoj poljoprivredi, koja je izbila nakon što su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrili da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

Tolušić je pozvao sve vlasnike privatnih poljoprivrednih zemljišta, ako imaju bilo kakve sumnje u korištenje njihovog poljoprivrednog zemljišta odnosno o tome da netko drugi uzima poticaje u njihovo ime, da se jave u Agenciju za plaćanje ili u sabirnu službu ili Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

 

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI