Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tolić uputio pitanje EK o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu

Autor: dnevno.hr

Europska komisija na pitanja zastupnika Europskog parlamenta odgovara u roku od tri do šest tjedana

Novi hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić uputio je pitanje Europskoj komisiji vezano uz sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Zastupnik je naglasio da je do danas riješena sudbina više od 80% evidentiranih nestalih osoba, ali je isto tako ukazao kako je  još uvijek nepoznata sudbina 1.571 osobe te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 422 smrtno stradale osobe. Hrvatska je još 1991. godine, sukladno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, poglavito Ženevskih konvencija za zaštitu žrtava rata iz 1949. godine i Dopunskih protokola iz 1977. godine, osnovala institucionalne mehanizme za rješavanje ovog pitanja.

Tolić je u svojem pitanju upućenom Europskoj komisiji naglasio kako se primjećuje stanovita inertnost institucija Europske unije pri rješavanju pitanja nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata. „Smatram da bi rješavanje tog pitanja trebalo postojati kao civilizacijska norma i biti na vrhu popisa prioriteta djelovanja Europske unije“, ističe zastupnik Tolić i upućuje dva pitanja: „Prvo: Planira li Europska komisija konačno iskazati političku odlučnost te uspostaviti specijalizirane mehanizme isključivo za pronalazak nestalih osoba iz Domovinskog rata? I drugo: Planira li Europska komisija uložiti dodatna financijska sredstva kako bi pomogla institucionalizirane mehanizme Republike Hrvatske?“

Zastupnik Ivica Tolić  na prošlotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu imao je svoje prvo javno obraćanje te je tom prigodom govorio o provedbi zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Pitanje Europskoj komisiji o decentraliziranim agencijama u Hrvatskoj

Drugo pitanje koje je zastupnik Tolić postavio Europskoj komisiji vezano je uz decentralizirane agencije u Hrvatskoj. Premda je Hrvatska pristupila Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine i uskoro će biti članica Europske unije tri i pol godine, u njoj se još uvijek ne nalazi niti jedna decentralizirana agencija. Stoga pitanje zastupnika Tolića Europskoj komisiji glasi: „Koje mjere planira Europska komisija poduzeti da se neka od budućih agencija Europske komisije osnuje u njenoj punopravnoj članici, Republici Hrvatskoj?“

Europska komisija na pitanja zastupnika Europskog parlamenta odgovara u roku od tri do šest tjedana.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.