Robert Anic/PIXSELL

TODORIĆ PREGOVARA S RUSIMA: Dobavljači pozvani u Banske dvore, uključuje se i Vlada

Autor: dnevno.hr

Iz Sberbanke su naglasili kako bi upravljali Agrokorom samo na operativnoj razini te da ne namjeravaju preuzeti tvrtku

Agrokor je objavio priopćenje u kojemu između ostalog navodi da je posljednjih dana mnogo netočnih informacija i da bi one mogle stvoriti iskrivljenu sliku o kompaniji. A uoči današnjeg sastanka predstavnika dobavljača Podravke, Francka, Dukata, Kraša i Vindije koji će se sastati u 11 sati kako bi donijeli zajednički stav prema Agrokoru, oglasila se Vlada koja poručuje da od svih sudionika traži da se u okviru njihovih rješenja očuva stabilnost tvrtke.

>>> Agrokor: Radimo na novom poslovnom modelu, uskoro ćemo sve otkriti!

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana, piše Večernji list. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana, javlja Večernji list.

Glede poslovanja Agrokora Vlada Republike Hrvatske objavila je priopćenje u kojem od svih sudionika traži da se u okviru njihovih rješenja očuva stabilnost tvrtke, izvijestio je HRT.

>>> Ruska Sberbank zainteresiranija za našu prehrambenu industriju od Vlade, HGK-a i ministra poljoprivrede Tolušića!

Nakon što je zamjenik direktora Sberbanke Maksim Poletajev u razgovoru za Bloomberg najavio sastanak s vjerovnicima Agrokora te raspravu o postavljanju svojih ljudi u upravljačke strukture, sastanak su najavili i glavni dobavljači Agrokora.

O zajedničkoj strategiji prema Agrokoru i vjerovnicima sutra će razgovarati predstavnici Podravke, Francka, Dukata, Kraša i Vindije koji žele da se sustav održi, odnosno žele dogovoriti kako dalje poslovati.




Iz Sberbanke su naglasili kako bi upravljali Agrokorom samo na operativnoj razini te da ne namjeravaju preuzeti tvrtku.

Osvrćući se na Vladino priopćenje o Agrokoru, u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je kako smatra da nije odgovornost za tvrtku samo na vlasniku budući da je Agrokor velika kompanija i za hrvatske prilike iznimno velika.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.