Patrik Macek/PIXSELL

Tko su četiri nova ministra nepoznata javnosti? Otkrivamo neke detalje iz njihova života

Autor: I.G./Tportal

Donosimo biografije kandidata koji su hrvatskoj javnosti najmanje poznati...

Andrej Plenković sastavio je novu Vladu. Objavio je to u utorak navečer, ali ne navodeći poimenice ministra po ministra, već samo potpredsjednike Vlade (Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić). Kazao je mandatar da je sve već u medijima. Dakle, imena se znaju i gotovo svi ministri i ministrice su već poznati javnosti.
Ipak četiri nova ministarska mjesta zauzet će ljudi koji su do danas bili potpuna nepoznanica široj javnosti. Tko su ti ljudi, čime su toliko impresionirali mandatara Andreja Plenkovića da im povjeri vođenje resora u Vladi RH? U nastavku donosimo biografije kandidata koji su hrvatskoj javnosti najmanje poznati…

Nada Murganić  – kandidatkinja za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Rođena je 14. siječnja 1958. u Karlovcu, a diplomirala je socijalni rad na Zajedničkom studiju za socijalni rad, Odsjeka na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Završila je Gimnaziju u Karlovcu, a 1981. je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radno iskustvo stjecala je u Crvenom križu u Karlovcu na poslovima zaštite starijih i nemoćnih osoba kao socijalna radnica, a već dugi niz godina uspješno vodi Dom za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu. Aktivna je u društvenom radu humanitarnog značaja i surađuje s udrugama i civilnim inicijativama na području svoga stručnog djelovanja.

Članica HDZ-a je od 1995. godine. Osim što je predsjednica Županijske organizacije zajednice žena ‘Katarina Zrinska’ Karlovačke županije, članica je predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije i potpredsjednica Gradskog odbora HDZ-a Karlovca. Od 2010. do 2013. obnašala je dužnost predsjednice Gradskog vijeća Karlovca.

Od 31. siječnja 2014. do 28. prosinca 2015. u Hrvatskom saboru obnašala je dužnost zamjenice zastupnika Andreja Plenkovića. Od veljače do svibnja 2014. bila je članica saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Bila je i članica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, te Odbora za ravnopravnost spolova.

Pavo Barišić – kandidat za ministra znanosti i obrazovanja




Rođen je 1959. u Gornjoj Dubici u općini Odžak u Bosni i Hercegovini. Završio je studij prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1982. diplomskim radom ‘Hegelova filozofija prava’. Diplomirao je studij filozofije, njemačkoga jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. radom ‘Transformacija praktične filozofije’. Pohađao je postdiplomski studij Filozofija znanosti na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i magistrirao 1985. s tezom ‘Praktična filozofija u Hegela’. Stekao je akademski stupanj doktora filozofije 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu.

Od 1984. do 1986. radi kao znanstveni asistent na Fakultetu političkih znanosti. Od 1986. zaposlen je u Odjelu za filozofiju Instituta za povijesne znanosti. Ravnatelj Instituta za filozofiju je 1991-2001. U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001. Predaje Povijest filozofije na zadarskom Filozofskom fakultetu i na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Predavao je Filozofiju prava i politike i kolegij Ante Starčević na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Predaje na kolegiju Teorije pravednosti na postdiplomskom studiju ‘Hrvatska i Europa’ na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od godine 1993. glavni je i odgovorni urednik časopisa ‘Filozofska istraživanja’ i ‘Synthesis philosophica’, te urednik biblioteke ‘Filozofska istraživanja’.

Objavio je tri knjige kao autor te četiri knjige kao koautor i urednik. Objavljuje radove u inozemnim i domaćim časopisima i publikacijama, recenzije i prijevode knjiga u koautorstvu.




Gabrijela Žalac – kandidatkinja za ministricu za regionalni razvoj i EU fondove

Rođena je 4. veljače 1979. Nakon završene vinkovačke Gimnazije M. A. Reljkovića, završila je osječki Ekonomski fakultet, a potom i poslijediplomski doktorski studij menadžmenta u Osijeku.

Na dužnost ministrice dolazi s mjesta direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

O njezinom viđenju stanja u resoru nešto se može doznati iz izjave koju je dala još 2014. godine, prilikom posjeta izaslanstva Velikopoljske regije Vukovarsko-srijemskoj županiji. Žalac je tada ustvrdila da je upravo Poljska najbolje iskoristila fondove Unije i da ‘zabrinjava što Hrvatska, koja ima deset puna manje stanovnika, ne može na tako dobar način kao Poljska organizirati sustav korištenja fondova’.

Gari Cappelli – kandidat za ministra turizma

Rođen je u svibnju 1961. na Malom Lošinju. Završio je riječki Pomorski fakultet-inženjer pomorskog prometa, a od 2005. do danas je na poziciji gradonačelnika Malog Lošinja koji se uz njegovo vodstvo prometnuo kao otok vitalnosti na međunarodnoj turističkoj karti postavši i vodeća otočna destinacija u Hrvatskoj.

Član je HDZ od početka 1990-ih, te je bio i zastupnik 6. saziva Hrvatskog sabora (od siječnja 2008. do prosinca 2011.) kada je bio i potpredsjednik Odbora za turizam. Trenutno je predsjednik Odbora za turizam HDZ-a.

Prije aktiviranja u politici bavio se i biznisom u obiteljskoj turističkoj agenciji, kratko je radio i u Jadranskim luksuznim hotelima (JLH), a 1999. bio je i u hrvatskom konzulatu u Trstu zadužen za gospodarsku suradnju.

Ako ga za ministra potvrdi Hrvatski sabor Capelli će biti 11. ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i prvi s Kvarnera.

Cijeli sastav buduće vlade možete vidjeti ovdje.

Autor:I.G./Tportal
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.