screenshoot

Tko stoji iza prosvjeda na Filozofskom i što s time imaju mladi SDP-ovci, Radnička fronta i Centar za ženske studije?

Autor: I.Delić

Sve je krenulo nakon priča o spajanju s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

Burno je zadnjih nekoliko dana ispred Filozofskog fakulteta, a ulje na vatru dolili su članovi Fakultetskog vijeća iz reda profesora koji se protive dekanu Vlatku Previšiću inzistirajući na njegovoj smjeni, a isti oni u četvrtak su na početku sjednice Vijeća pročitali svoju izjavu u kojoj su kroz nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja da bi je nakon toga napustili. Na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a koji se odigrao u večernjim satima u srijedu ispred zgrade fakulteta repliciran je zahtjev za smjenon dekata te zatraženo da Previšić sam da ostavku, ili da taj potez povuče rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras kojemu je dan rok do 3.listopada, a ujedno je uzglasan i zahtjev za rektorovu smjenu.

Napadi su ovo koji ne traju tek nekoliko dana već se cijela saga rasteže nekoliko mjeseci te su nesuglasice uslijedile nakon prijedloga ugovora o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Oglasio se te prigode i Dario Mican predsjednik Studenskog zbora KBF-a tvrdeći da se radi o suradnji dviju sastavnica Sveučilišta što je u nekim europskim državama posve normalna stvar. Plenum prema njegovim kazivanjima za portal Narod.hr nije nešto što obvezuje Filozofski fakultet.

Zanimljivo je svakako spomenuti da su zahtjeve plenuma među ostalim poduprli čuveni Centar za mirovne studije, ali i Forum mladih SDP-a, Radnička fronta, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije. Mahom su to udruge i organizacije lijevo-liberalne orijentacije, a oni su se i sada uključili u sagu oko Filozofskog, konkretnije ovoga puta akteri priče su Centar za ženske studije i Forum mladih SDP-a. Podsjetimo, dekan Prevšić u srijedu navečer netom prije plenuma zabranio je njegovo održavanje u fakultetskim prostorijama te u priopćenju kojim se obratio javnosti rekao kako iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti održavanje istoga s obzirom da se radi o političkom skupu. Sudionici plenuna odlučili su da je ponedjeljak, 3. listopada, odnosno početak nove akademske godine 2016./2017., rok do kojega dekan Vlatko Previšić mora sam dati ostavku ili ga treba smijeniti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a izglasali su i da će 3. listopada navečer u 20 sati održati novi plenum. Napomenuli su da je Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio izbore za Studenski zbor Filozofskog fakulteta i studentske predstavnike u Fakultetskome vijeću toga fakulteta, a jedan od sudionika osvrnuo se i na informacije iz medija kako se navedeni razlozi zbog kojih su poništeni izbori na Filozofskome fakultetu mogu naći na barem još deset fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta.

Uz prijedlog za smjenu rektora zatražili su potporu sveučilišnih sastavnica tj. Uprava fakulteta, a rečeno je i da će za smjenu rektora zatražiti podršku studenskih zborova na sveučilišnim sastavnicama, odnosno da studenstki zborovi na fakultetima budu supotpisnici zahtjeva za Borasovu smjenu. Nude studenti i tri prijedloga o daljnjim postupcima, ukoliko ne bude poštivana njihova volja. Jedan od nih je blokada fakulteta, drugi blokada Previšića unutar fakulteta, a treći prosvjed ispred zgrade rektorata. Rezultat glasanja pokazao je da su se studenti odlučilo blokirati fakultet. Svi koji su se uputili na plenum, mogli su vidjeti i poruke ispisane na pločniku duž ulice Ivana Lučića u koje se nalazi i zagrebački Filozofski fakultet koje pozivaju na ostavku dekana Vlatka Previšića.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.