Tko se krije iza ‘tate Slavena’?

Autor: Marin VLAHOVIĆ / 7Dnevno / 17. ožujka 2017.

Slijedom kaznene prijave volontera udruge 'Grad anđela', DORH je otvorio istragu protiv Slavena Vujića, koji je godinama neometano izvlačio novac iz udruga, a bavio se i protupravnim prepisivanjem terapije bez ikakve stručne podloge, kao i promocijom zabranjenog lijeka

Nakon što su volonteri udruge „Grad anđela“ podigli kaznenu prijavu protiv Slavena Vujića zbog izvlačenja novca s računa te udruge, većina medija pronašla je u njemu glavnog i jedinog krivca, zaboravljajući da su mediji njegovu životnu priču – nekoliko činjenica uvijenih u izmišljotine – pretvorili u suvremenu hrvatsku bajku. No, on nije i jedini odgovoran za štetu učinjenu djeci, roditeljima i široj zajednici. Da nije dobio pomoć i javno odobravanje mnogih, ne bi se mogao tako razmahati i oštetiti toliko ljudi.

Slaven Vujić je dvije i pol godine predstavljan kao heroj nacije, spasitelj nemoćnih i graditelj raja na zemlji. Iako snose veliku odgovornost, ne može se očekivati da se novinari, koji su pisali hvalospjeve „tati Slavenu“, sada javno posipaju pepelom. Novinari su ionako najlošije plaćena i najbjednija intelektualna profesija u Hrvatskoj, pod stalnim pritiskom vlasnika medija koji očekuju profit pod svaku cijenu; istraživačko novinarstvo gotovo da više i ne postoji, pa je upitno koliko su temeljito istraživali temu o Slavenu Vujiću.

Ključno pitanje – kako je „tata Slaven“, odnosno Slaven Vujić, uspio prevariti čitavu naciju i biti sveprisutan u medijima, još nitko nije postavio, ali ne zbog toga što su svi glupi pa se nisu sjetili pitanja, već zato što se mnogi možda i boje odgovora…

Univerzalni mistik

Treba priznati, Slaven Vujić je pronašao formulu ujedinjenja osoba različitog profila i političkih uvjerenja, a citirao je Bibliju, Kuran, te hinduističke svete knjige. Politički, svjetonazorski i religijski, bio je univerzalan i svima prihvatljiv. U zapadnim društvima, posebno u Americi, česti su slučajevi u kojima slatkorječivi pojedinci, uz početnu potporu tradicionalnih crkvi, razviju kult ličnosti kroz prateću religijsku sektu uz pomoć sljedbenika koji ih štuju i bespogovorno slušaju. Tamo se to obično događa na marginama društva, dok je kod nas slični opskurni prozirni izričaj postao općeprihvatljiv i prepoznatljiv, kao da je riječ o političkom programu u kojem građani vide rješenje svih svojih problema.

vujić kolinda

Nema sumnje, Slaven Vujić je vješt i iskusan manipulator koji je izbrusio sposobnosti varanja tijekom bavljenja raznim poslovima u sportu, ali i u gospodarskom sektoru. U komunikacijskom smislu, koristio je tehniku prilagodbe poruka publici i nerijetko pogađao prave rečenice, dobro pretpostavljajući što čitatelji, gledatelji i slušatelji žele čuti, a do neke razine ovladao je i neverbalnom komunikacijom. Mnogima je djelovao iskreno.

Ipak, usprkos ganutljivoj priči o tati koji se bori za vlastito dijete i „svu ostalu djecu“, nikada ne bi dobio toliku medijsku, društvenu, pa i političku potporu da mu netko nije pomogao popeti se na pozornicu. Iza glavnog glumca, postoje redatelji i producenti a među osobama koje su mu omogućile medijski i društveni uspon, po iskazima brojnih svjedoka, ali i objavama samoga Vujića na društvenim mrežama, bila je i Ana Karamarko.

Njihova je suradnja započela kada se njen suprug, Tomislav Karamarko, nalazio na vrhuncu političke moći. U tom istom razdoblju, na društvenim mrežama su prevareni roditelji počeli pisati komentare ispod Vujićevih objava, tražeći objašnjenje i povrat novca za preplaćene, ali nikada napravljene laboratorijske pretrage. A onda je u medijima osvanula fotografija Slavena Vujića i Ane Karamarko kako izlaze iz hotela Sheraton.

Ovisnik o kockanju

Na fotografiji, Slaven Vujić, sluganski nosi vrećice Ane Karamarko, pogledom skromno usmjerenim na tlo, dok ona pobjedonosno korača pola metra ispred njega. Vujić se trudio kako se ne bi našao u istoj ravnini s Anom Karamarkom. Potom se pohvalio na Facebooku kako je Ana Karamarko njegova draga prijateljica koja mu puno pomaže. Bila je to poruka svim prevarenim roditeljima i revoltiranim stručnjacima, kako im nije pametno da javno istupaju protiv „tate Slavena“, a kamoli da podižu kaznene prijave.

Bila ona toga svjesna ili ne, ali time je Ana Karamarko produžila agoniju obespravljenih i opljačkanih roditelja i tako nanijela štetu najosjetljivijoj društvenoj skupini u društvu. Projekt „tate Slavena“ podržavala je do samoga kraja, te na društvenim mrežama otvoreno izražavala neskrivene simpatije, čak i divljenje prema izmišljenom liku i djelu Slavena Vujića, dakle osobe o kojoj su novinari istraživanjem saznali kako se kroz čitavu karijeru bavio prijevarama, kao i da je višegodišnji ovisnik o kockanju.

Zabrinjavajuća je spoznaja, da Tomislav Karamarko, bivši šef tajnih službi, ministar policije, potpredsjednik Vlade, dakle čovjek koji i danas ima veliku moć unutar obavještajnog i policijskog sustava, nije pokazao nikakvo zanimanje za to, s kakvim mutnim likom mu se supruga sastaje i surađuje. Radi li se o previdu, manjku interesa ili je i sam Karamarko bio involviran u priču, možda nikada nećemo saznati, jer se radi o nesvakidašnjoj situaciji.

 Mario CUZIC/ZNA.HR

Mario CUZIC/ZNA.HR

Za razliku od nekih drugih sličnih afera, ova priča je zaustavljena praktički na samom početku. „Grad anđela“ trebao je biti projekt u koji će se investirati milijuni eura, jer se nije radilo samo o obnovi dvorca, nego i o izgradnji čitavog stambenog kompleksa s popratnim sadržajima, kreiranju samoodržive zajednice neovisne od državnih ustanova.

Kako Vujićeva mašta ne poznaje granice, ta fantazija mogla je postati idealno mjesto za pranje novca. Od prikupljenog novca ionako je isparilo više stotina tisuća kuna, od onoga za što se zna. Koliko bi tek nestalo, da se projekt realizirao do kraja? Je li Vujić nekakav kriminalni veleum ili se tu mogao kriti i neki drugi kriminalni interes? Građani postavljaju pitanja, ali nije na njima da traže odgovore. To moraju činiti oni u državnom sustavu kojima je to posao.

Tajanstvena osoba

Ana Karamarko nije jedina osoba koja je odigrala značajnu ulogu u priči o „tati Slavenu.“ Bernardica Juretić mu je javno dala podršku i s njime se fotografirala još za vrijeme mandata ministrice mladih i socijalne skrbi. Zanimljivo, njeno ministarstvo nije tada Vujićevim projektima dalo niti lipe, jer se državna sredstva za humanitarne svrhe moraju dobro opravdati, ali, usprkos tome, privatna potpora bivše ministrice Juretić nije izostala. Lajkala mu je statuse na Facebooku i nakon prve emisije „Provjereno.“

Malo je poznato da se Bernardica Juretić obrazovala i diplomirala na Salezijanskom sveučilištu u Rimu. Na novinarske upite, svjedoci su spominjali misterioznu osobu koja je s Vujićem išla na sve važne sastanke, pa tako i na pregovore sa salezijancima oko ustupanja dvorca Dioš, kojeg su oni vlasnici. Don Pejo Orkić, potpisnik ugovora u ime salezijanaca, nije želio reći tko je bio uz Slavena Vujića na tim dogovorima, a dodatna pitanja o tome nije mu trenutno moguće postaviti jer je otputovao u Njemačku.

Slijedom kaznene prijave volontera udruge „Grad anđela“, Državno odvjetništvo je otvorilo istragu protiv Slavena Vujića. Po svemu sudeći, očekuju se i nove kaznene prijave, te grupna tužba prevarenih roditelja.

Vujić je godinama neometano izvlačio novac iz udruga, a bavio se i protupravnim prepisivanjem terapije bez ikakve stručne podloge, kao i promocijom zabranjenog lijeka, u stvari – otrova za unutarnje probavne organe, tzv. CD protokola, odnosno – mms kapi.

Valja reći da je sustav ignorirao njegovo djelovanje. S obzirom da je većina ostalih udruga pod stalnim nadzorom, sada ispada kako je uživao veliku zaštitu i prešutno odobravanje istih onih institucija koje su ga imale obvezu nadzirati, istražiti i sankcionirati u slučaju protuzakonitog djelovanja.

Posljednji dani na slobodi

Vujić se povukao iz javnosti i zatvorio u svoju kuću iz koje ne izlazi, a o njemu brine njegova majka. Neovisno o svim navedenim činjenicama, ne bi bilo sasvim točno tvrditi da se Slaven Vujić skriva, iako je ugasio sve svoje internet stranice i tako onemogućio komunikaciju koja je bila jedan od njegovih glavnih alata prijevare.

Moguće je da, kao osoba s vjerojatno narcisoidnim poremećajem ličnosti, na neki bizaran način uživa i u ovakvom vidu javne pozornosti koja se pretvara u hajku, te se hrani prijezirom i bijesom mnoštva, jednako kao što se napajao lajkovima, porukama obožavatelja i srčekima ispod svojih, nazovi emisija, na društvenim mrežama. Broji posljednje dane na slobodi, do trenutka kada će po njega doći, hladnokrvno pristajući pritom na ulogu nekakvog neshvaćenog dobročinitelja i patnika.

„Tata Slaven“ se ne skriva. Pitanje je samo, tko se sve i što se sve skriva iza „tate Slavena“?

Autor: Marin VLAHOVIĆ / 7Dnevno / 17. ožujka 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.