‘Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada’

Autor: dnevno.hr

Sanader je tijekom svjedočenja proturječio navodima Vladinog ureda za odnose s javnošću prema kojima premijerka Kosor nije sudjelovala u sastancima o privatizaciji Ine.

Treća sreća i bivši premijer Sanader je napokon primio poziv Saborskog Istražnog povjerenstva o privatizaciji Ine, pred kojim je u utorak, točno u podne, pokušao objasniti kako su točno Mađari preuzeli kontrolu nad našom naftnom kompanijom.

Ivo Sanader je prilikom izlaska iz svoje kuće u Kozarčevoj 21 izgledao samouvjereno, ruka mu je bila oboružana crnom aktovkom a na licu mu je igrao zagonetno opušteni smiješak.

Pitanje na koje su svi tražili odgovor je hoće li Sanader potvrditi da je HDZ ‘kriminalna organizacija’ i priznati da su detalji ugovora s MOL-om bili poznati visokim dužnosnicima stranke i Vlade Republike Hrvatske.

FOTO: Sanader samo kratko pozdravio novinare prije ulaska u Hrvatski sabor

Za sve je kriv ‘Članak 11.’

Sanader se u monologu koji je bez konkretnih prekida trajao tridesetak minuta fokusirao na klauzulu u ugovoru (članak 11.) kojeg je Račanova vlada potpisala 2003. godine i koji je definirao odnose među dioničarima za sljedećih pet godina. U načelu, Sanader ponavlja ono što smo prijašnjih godina mogli čuti od ministra Šukera, odnosno da je njegova vlada imala vezane ruke zbog ‘lošeg ugovora’ koji je onemogućio donošenje samostalnih odluka bez Mađara.

– Da je bilo snage u bivšoj vladi, da smo mogli Inu postaviti kao regionalnog igrača, situacija je mogla biti drugačija – hipotetski će Sanader dok govori o cijeni, poslovanju, upravljanju i, pazite molim vas, potrebi promjene mentaliteta u Hrvata.




Svi su znali

Na pitanje predsjednice saborskog Povjerenstva Dragice Zgrebec je li istina da je Damir Polančec o svim fazama pregovora izvještavao njega, Predsjedništvo HDZ-a i Vladu i je li po njegovoj preporuci nacrte izmjene dioničarskog ugovora Polančec dao na uvid Šukeru i Matulović Dropulić, Sanader je odgovorio potvrdno.

Predsjedništvo HDZ je davalo smjernice Polančecu, svi su imali informacije o tome – rekao je Sanader.




Sanader je proturječio navodima Vladinog ureda za odnose s javnošću prema kojima premijerka Kosor nije sudjelovala u sastancima o privatizaciji Ine.

– Ja sam želio da se Kosor priključi, pogotovo u završnoj fazi – svjedočio je bivši premijer.

Gordan Maras (SDP) je Sanadera pitao je li ministar Šuker govorio istinu kada je rekao da nije upoznat sa sadržajem ugovora, što je u opreci s tvrdnjama Damira Polančeca.

– Prije svake velike političke odluke raspravljalo je predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri. Davali smo nakon toga smjernice Polančecu da vodi pregovore s Inom. Nema tog ministra koji bi digao ruku, a da ne zna o čemu se radi, rekao je Sanader.

– Znači Šuker nije govorio istinu? – potpirio je Maras.

– Ne znam, nisam bio ovdje kada je svjedočio, – odgovorio je Sanader.

Puno me pitate

Boris Kunst je bivšeg premijera pitao koliko je koalicijska vlada utrošila sredstava u sanaciju Ine? Odnosno koja je bila njena realna vrijednost, s obzirom da su u njenu sanaciju uložena velika sredstva poreznih obveznika?

– Puno me pitate, – odgovorio je Sanader.

Sanader je odbio odgovoriti i na pitanje Gordana Marasa je li bio zadovoljan radom ministra Šukera.

Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada

Sanader nastupa vrlo samouvjereno, a pojedina pitanja ga vesele. Na upit Gordana Marasa kako komentira aktualnu zbilju u kojoj se za sve zlo u Hrvatskoj prozivaju on i Damir Polančec, bivši premijer je rekao kako je ‘ponosan što je dva puta dobio izbore, i da je to najvažnije’, dodavši da onaj ‘tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada’.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.