screenshot/YouTube

Tko je zapravo bio ‘svećenik antifašist’ zbog kojeg su u Istri zviždali predsjednici?

Autor: dnevno.hr

Don Milanovića svrstava se među najznačajnije osobe u Istri u 20. stoljeću kada je u pitanju razvoj kulture i očuvanje hrvatskog identiteta

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Pazinu je tijekom proslave 74. obljetnice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom te 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije doživjela vrlo neugodnu situaciju. Na spomen svećenika Bože Milanovića predsjednicu su istarski antifašisti izviždali.

“Sjećajući se 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem objavom ‘Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri’ i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cijenjen. Naprotiv, Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena”, poručila je danas u Pazinu predsjednica, a uslijedili su zvižduci.

Pa, tko je bio svećenik Božo Milanović?

Hrvatski katolički svećenik Božo Milanović znameniti je Istrijan koji je cijeli svoj život otvoreno sudjelovao u društveno-političkom životu u Istri. Bio je odlučni borac za hrvatsku Istru i njezino priključenje Hrvatskoj.

Pozivajući se ponajprije na bogatu glagoljičku baštinu Istre, Milanović je neumorno progovarao o slavenskim obilježjima Istre. Na njegovu inicijativu je grupa od 47 istarskih svećenika potpisala zajedničku izjavu o priključenju Istre Jugoslaviji. Lobirao je u Pazinu, Burxellesu i Parizu. U Pazinu je 1946., prigodom posjete međusavezničke komisije, priredio izložbu u zgradi biskupskog sjemeništa, pod naslovom “Izložba – Svjedočanstva o slavenstvu Istre”.

Glavni dokument po kojemu je na Mirovnoj konferenciji u Parizu, 12. veljače, 1946. Istra pripojena Hrvatskoj, bila je Spomenica hrvatskoga svećenstva koju je Božo Milanović dao predstavnicima Mirovne konferencije. U toj su spomenici hrvatski svećenici dokazali da u Istri živi većinski narod Hrvati i da je Istra hrvatska pokrajina.

Ti podatci, na Mirovnoj konferenciji u Parizu, bili su odlučujući i glavni dokaz da je Istra Hrvatska. Bila je to hrvatska pobjeda.




Musolinijeva Italija kapitulirala je 8. rujna, 1943.. i tada je Hrvatski sabor u Zagrebu poništio Rimske ugovore i donio je odluku pripajanja Istre Hrvatskoj.

Partizanski boljševički jugokomunistički pokret s jugokomunističkom kapama, komunističkom petokrakom, vodio je boljševičku borbu, koji je u Istri nakon pripajanja u jugokomunističku.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.