foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Tko je temperamentna Dalmatinka koja je uznemirila Plenkovića?

Autor:

Polako, ali sigurno brusi se potencijalna nova predsjednica HDZ-a.

Da se predsjednik Vlade Andrej Plenković ne stigne baviti narodom, pored problema koji su se oko njega nagomilali pokazalo je poražavajuće izvješće Europske komisije, koje je Hrvatsku svrstalo na samo začelje EU kada je o reformama i gospodarskom razvoju riječ.

Reforme i razvoj Vlada premijera Plenkovića naprosto ne stigne provoditi, jer on prije svega mora reformirati stranku na čije je čelo došao doslovno preko noći na nagovor Vladimira Šeksa, koji ga je prepoznao i stao iza njega. Doduše, Plenković i nije imao pretjerano kompleksan zadatak, nakon rasula i nemira te podjela koje je Karamarko ostavio za sobom nije bilo teško preuzeti stranku, osobito ako se za tu poziciju natječeš sam sa sobom.

Premda su HDZ-ovci od briselskog momka, i čovjeka s diplomatskim iskustvom očekivali transformacije i preobraćaj, izgleda da Plenkovićev trud nije urodio plodom, ili se pak nije dovoljno potrudio, jer stranka je i dalje podijeljena baš kao u Karamarkovoj eri, na one koji simpatiziraju šefa, ali i one koji mu nisu naklonjeni. Reklo bi se da je to posve normalna pojava u hrvatskoj politici, ali ono u čemu je Plenković uistinu napravio iskorak jest sloboda govora unutar stranke, što u Karamarkovo vrijeme nije bila mudra opcija. Milan Kujundžić najbolji je primjer toga kako su završavali oni koji su se drznuli previše govoriti i protestirati, jednako kao i Drago Prgomet.

No, izgleda da bi i Plenkoviću, iako to nije odveć demokratski bilo bolje da se rukovodio tom politikom i ostavštinom, jer sada kritike na njegov račun pljušte sa svih strana. U HDZ-u se tako progovara i o nekoliko struja, koje svaka na svoj i sebi svojstven način provode destabilizaciju stranačkog vodstva, a izbori za predsjednika trebali bi se odviti prema glasinama iz stranke već sredinom travnja.

Kada god da se izvori odvili HDZ-ovci tvrde da se stranka raslojava na one koji su lojalni Plenkoviću, one koji su skloni bivšem šefu Karamarku, ali i na one lojalne Milijanu Brkiću.

Jedna od najutjecajnijih HDZ-ovki europarlamentarka Ivana Maletić opisuje se kao Brkićeva simpatizerka, iako je s premijerom u Europskom parlamentu solidno surađivala. Međutim, Brkić je taj koji je lobirao za njezinu ministarsku fotelju u Vladi, što se na koncu nije uspjelo isposlovati zbog trzavica između nje i premijera.

Ista ta Ivana Maletić ovih je dana premijeru pomalo mlako poslala znakovitu poruku. Naime, nakon već spomenutog izvješća EK pozvala je Vladu da ‘odlučno prođe dolinom političke smrti’, što Plenković i njegovi ministri uporno odbijaju učiniti negirajući negativne europske poruke, tvrdeći kako su eto baš u godini koja je pred nama imali namjeru provesti reforme.




Zanimljivo je kako je premijer gostujući na Novoj TV na pitanja novinara Mislava Bage o ovoj kritici kolegice iz stranke vrlo nevoljko pa čak i pomalo drsko govorio. ”Mogla je biti ministrica u Vladi, mogla je biti kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba pa nije”, rekao je Plenković izrazito nervozno.

A kada je doista sve to mogla pravo je pitanje zašto nije? Je li to stoga što je Maletić prilično ambiciozna, stručna i sposobna političarka koja puca na veće pozicije i bolje fotelje? Dobro upućeni reći će kako doista ima istine u tome, Maletić je zaista kadra i sposobna u određenom trenutku preuzeti kormilo stranke, a potporu za to ima i od Brkića, koji je uostalom zaslužan i za Karamarkovu vladavinu HDZ-om, ali i za to što Kolinda Grabar-Kitarović sjedi u predsjedničkoj fotelji pa stoga njegovu sposobnost i moć prepoznavanja pravih kandidata, u pravo vrijeme ne treba odbaciti.

Stoga nije nemoguće da Plenković s dozom nervoze progovara o svojoj briselskoj prijateljici, baš zato što zna njezine namjere, ali i sposobnost te ambiciju. Uz to, po političkim krugovima može se čuti kako Maletić na idućim europarlamentarnim izborima ne namjerava sudjelovati te da se iscrpila od takvog oblika politike, što je također izrazito znakovito.




Tko je Ivana Maletić?

Inače, o ovoj temperamentnoj Dalmatinki u javnosti se ne zna gotovo ništa, osim da je europarlamentarka koja se doslovno probila iz sjene. U svojem životopisu navodi da je ekonomska stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u području javnih financija, proračuna i europskih fondova. Magistrirala je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Svoj rad započela je u Ministarstvu financija, najprije kao stručna suradnica i savjetnica, a zatim kao pomoćnica ministra i državna tajnica. Aktivno je sudjelovala u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji kao zamjenica glavnoga pregovarača i pregovaračica za poglavlje 22: Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (EU fondova).

Izabrana je kao zastupnica Hrvatske demokratske zajednice na europskim izborima 2013. i 2014. U Europskom parlamentu članica je Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), zamjenska članica u Odboru za regionalni razvoj (REGI) i Odboru za porezna pravila (TAXE), a posebno prati Odbor za proračun (BUDG), Proračunsku kontrolu (CONT), Zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL), Poljoprivredu (AGRI), Ribarstvo (PECH), Transport i turizam (TRAN). Karijera i biografija zaista su joj respektabilne, i to izgleda do te mjere da pred njom strepi i sam Plenković.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.