Facebook

TKO JE TO DOPUSTIO?! Na Trgu bana Jelačića organiziran prosvjed protiv proslave Oluje!

Autor: T. Budak

"Odgovornost je hrvatskog režima, koji je pozvao ljude da ostanu i obećao im zaštitu i sigurnost, za zločine u i nakon operacije "Oluja“ i uništavanje imovine kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene zločine", kazuju prosvjednici.

Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), zajednički su organizirali prosvjed protiv slavljenja obljetnice VRO Oluja. Prosvjed je najavljen za 04.08.2016. u 18 sati a održat će se, vjerovali ili ne, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu:

– Rat je okrutni događaj i na njegovim obljetnicama treba ukazati na to da su u ratu svi gubitnici, te tugovati a ne slaviti. Zadnji rat ostavio je iza sebe oko 30.000 poginulih i 500.000 izbjeglih i prognanih građana Republike Hrvatske. Ovim prosvjedom iskazujemo nezadovoljstvo načinom obilježavanja ratne pobjede i podsjećamo na odgovornost tadašnjih glavnih aktera. Odgovornost je hrvatskog režima, koji je pozvao ljude da ostanu i obećao im zaštitu i sigurnost, za zločine u i nakon operacije “Oluja“ i uništavanje imovine kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene zločine. Odgovornost je srpskog režima i njegovih krajiških satelita koji su pozvali ljude da napuste svoje domove. Odgovornost je međunarodne zajednice koja je pasivno promatrala ubojstva ljudi, paljenje kuća i pljačku imovine izbjeglog (prognanog) srpskog stanovništva. Nakon rata slave se ratni profiteri kao uspješni gospodarstvenici i pruža im se politička podrška i promocija. Nastavljaju se ili grade novi nacionalistički mitovi, imenima osoba odgovornih za zločine imenuju se ulice i trgovi te dižu spomenici. Tražimo da se ova praksa prekine! – kažu organizatori prosvjeda i pozivaju na zagrebački trg.

Zanimljivo je da se ovaj prosvjed organizirao odmah nakon peticije za “oprost zbog zločina počinjenih u Oluji” i najavljenog, “pomirljivog” koncerta Đorđa Balaševića u pulskoj Areni. Do samog organiziranja prosvjeda došlo je s lakoćom, jer od institucija nije reagirao – nitko.

Autor: T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.