WYA Croatia

Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska: Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?

Autor: dnevno.hr

Cilj ovogodišnje konferencije Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska je povezati mlade ljude u Hrvatskoj s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva u dijalogu koji će obuhvaćati teme o problemima nezaposlenosti mladih i fenomenu odljeva mozgova, statusu mladih obitelji, neusklađenosti obrazovnog sustava u odnosu na potrebe tržišta rada...

“Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” naslov je, četvrtog po redu, Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska, koji se ove godine održava od 7. do 11. studenog, u Zagrebu. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska konferencija je koju organizira udruga Svjetski savez mladih Hrvatska i koja već tradicionalno jednom godišnje okuplja mlade ljude iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja kako bi razmijenili iskustva te kroz edukativne i kulturne događaje stekli znanja i dobili poticaj za vlastiti angažman u svojoj lokalnoj zajednici kao i na nacionalnoj razini. Konferencija je zamišljena kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panela u trajanju od nekoliko dana gdje se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Cilj ovogodišnje konferencije Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska je povezati mlade ljude u Hrvatskoj s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva u dijalogu koji će obuhvaćati teme o problemima nezaposlenosti mladih i fenomenu odljeva mozgova, statusu mladih obitelji, neusklađenosti obrazovnog sustava u odnosu na potrebe tržišta rada, utjecaju određenih društvenih čimbenika na mentalno zdravlje mladih osoba, ulozi kulture i umjetnosti u društvu te aktualnom statusu mladih umjetnika unutar nepovoljnog položaja mladih osoba.

“Smatramo kako će susret s donositeljima odluka i relevantnim stručnjacima potaknuti mlade na pronalaženje načina kako postati aktivni građanin i odgovornije doprinijeti političkom djelovanju u društvu. Cilj je stvoriti okružje koje će poticati razvoj kvalitetnog dijaloga i međusobnog uvažavanja mišljenja kako bismo zajedno mogli doći do najboljih rješenja. Ova je konferencija ujedno i nastavak zagovaračke djelatnosti udruge Svjetski savez mladih Hrvatska čiji je cilj potaknuti donošenje i provođenje kvalitetne i cjelovite politike koja će poticati mlade da ostanu u Hrvatskoj i olakšati im privređivanje i zasnivanje obitelji. Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je globalne organizacije World Youth Alliance koja se bavi promicanjem i zaštitom ljudskog dostojanstva kroz edukaciju, javno zagovaranje i kulturu. U Hrvatskoj udruga djeluje od 2012. godine i broji sedamdesetak aktivnih članova između 18 i 30 godina. Više o udruzi možete pronaći ovdje“, ističu iz udruge.

 

Program Tjedna Svjetskog saveza mladih Hrvatska

“Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto”
7.11. Ponedjeljak

Okrugli stol: Demografska obnova – temelj napretka Hrvatske?

Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2 u 18 i 30 sati

Sudionici: Predstavnik Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Davorko Vidović (Hrvatska gospodarska komora), Ivan Čipin (Ekonomski fakultet), Stjepan Šterc (Geografski odsjek)

8.11. Utorak

Debata: Prognana kultura

Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I u 19 sati

Sudionici: Predstavnik ministarstva kulture, Dea Vidović (Zaklada Kultura nova), Zoran Šimunović, mag. art.
9.11. Srijeda

Okrugli stol: Mladi u svijetu odraslih – izazovi mentalnog zdravlja

Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 u 18 i 30 sati

Sudionici: Predstavnik Ministarstva zdravstva, Robert Torre, dr. med. spec. psihijatar, Adrijana Košćec Bjelajac (Odjel za psihologiju – Hrvatski studiji), Marina Katinić, mag.phil.

10.11. Četvrtak

Okrugli stol: Usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada

Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14 u 18 i 30 sati

Sudionici: Predstavnik ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ante lončar (Hrvatski zavod za zapošljavanje), Alka Obadić (Ekonomski fakultet), Mate Mijić (PRIME j.d.o.o)

 

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI