Boris Scitar/PIXSELL

Titova unuka Saša Broz ‘puca’ na novu poziciju: Evo tko stoji iza nje!

Autor: Iva Međugorac

Kakva bi to hrvatska realnost bila da se u sve pore društva ne uplete politika? U skladu s tim pitanjem politika je svoje prste uplela i u natječaj za novog ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavella, a koji je raspisan još 11. listopada prošle godine. Na njega su pak stigle četiri prijave pa tako u fotelju ravnatelja pokušava zasjesti aktualni ravnatelj Boris Svrtan.

No, pozicija je atraktivna i glumcu Sinišu Ružiću te njegovom kolegi Robertu Kurbaši, a ime koje sasvim sigurno u hrvatskoj javnosti najviše odzvanja jest ono redateljice Saše Broz koje je poznata ponajviše kao unuka jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita. Dakako da nije nepoznanica da prste u gradskoj kulturnoj sceni ima politika pa je tako jasno kako potporu Saši Broz daje ekipa iz ogoljelog SDP-a, što nije pretjerano čudno, obzirom da je svojedobno bila predstojnica za kulturu zagrebačkog ogranka stranke te se nedugo nakon toga pokušala skrasiti, odnosno uhljebiti u zagrebačkom Uredu za kulturu, inzistirajući javno na njegovom izdvajanju. Dobro upućeni tvrde kako je Broz svjesna da za ovu utrku nema pretjerane šanse obzirom na aktualnu gradsku političku scenu te se još uvijek premišlja oko ponovne kandidature, ali ona nije nemoguća.

Zanimljivo je spomenuti kako svoj adut za ovu bitku ima i stranka Milana Bandića koja stoji iza Svrtana, dok se istodobno govori kako Kurbaši potporu daje HDZ, čije je, uostalom, boje ovaj markantni Dalmatinac u više navrata i u različitim okolnostima branio. No, po gradskim kuloarima pročule su se priče kako iza Kurbaše stoje i Neovisni za Hrvatsku što bi pak označilo da će Hasanbegović i Esih u potpunosti zavladati gradskom kulturom. Ipak, Hasanbegović je povezanost s Kurbašom javno demantirao, ali unatoč tome gorak okus u ustima daje činjenica da se politički rat vodi oko umjetnosti te da će ravnatelj kao osoba koja raspolaže s 20-tak milijuna kuna biti onaj tko prevagne u Gradskoj skupštini.

U rasplet scenarija za sada još nitko nije siguran, ali sigurno je da se s nestrpljenjem očekuje u zagrebačkim kulturnim krugovima. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.