Petar Glebov/PIXSELL

Tito u povijesti, njegova omladina u sadašnjosti? Evo kako će se Bandićeve najave odraziti na vladajuće

Autor: Nikol Boljfetić / Lucija Špiljak / zagreb.info

Nakon što je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostalim strankama, koje su se istome protivile, očito želi pružiti svojevrsnu odštetu. Naime, najavio je vraćanje biste Ive Lole Ribara i postavljanje spomenika sedmorici sekretara Savezne komunističke omladine Jugoslavije.

Dakle, Bandić najavljuje biste, što je, kako se čini, svojevrsni pokušaj da se “opere” od ucjena unutar koalicije i prikloni onima koji nariču za komunizmom, iako je svjestan kakva će biti reakcija Neovisnih za Hrvatsku.

Činjenica je da je Bandić naklonjen Josipu Brozu Titu i komunizmu, i sam je bio član SDP-a dugi niz godina, a u 16 godina koliko je na čelu Zagreba nije maknuo ime Trga maršala Tita, na što je bio “prisiljen” tek ulaskom u koaliciju s Hasanbegovićem i Esih.

Znači li vraćanje biste Ive Lole Ribara i postavljanje spomenika sedmorici sekretara SKOJ-a potencijalni skandal u hrvatskoj javnosti i u zagrebačkoj politici?

Zagrebački SDP Bandića prijavio za korupciju

Očito stvari unutar koalicije Milana Bandića, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića nisu bajne. Da Bandiću politička trgovina nije strana odavno je upoznato, što se nije očitovalo samo na preimenovanju trga nego i u slučaju SDP-ovog Radenka Tomića.

Podsjetimo, zagrebački SDP prijavio je Milana Bandića je zbog sumnje na koruptivne radnje i zlouporabu položaja, a u središtu događaja je upravo zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Radenko Tomić, koji je prešao u stranku Milana Bandića. Izjavio je da je bio prisiljen potpisati ugovor o radu s 3 000 kuna manjom plaća ni ratu kredita.

S Tomićevim odlaskom, SDP u Gradskoj skupštini ostaje na šest zastupnika, dok se broj zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti povećao na 15 zastupnika. Upravo zbog su se zbog ovog pojavile špekulacije da se Bandić želi “eliminirati” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.




No, HSLS-ov Darinko Kosor smatra da Bandić ne može osigurati drugu većinu, iako mu ona zapravo nije ni potrebna jer je nekoliko ruku dovoljno za “spas”.

“Bandić prebjezima ne može osigurati drugu većinu, to su samo spinovi. No, jasno je i da suradnja njegovih i Hasanbegovićevih zastupnika nije prirodna. Ova koalicija je zlo za Zagreb i Zagrepčane, vraća nas u prošlost i udaljava od gospodarskih urbanističkih prometnih i komunalnih problema, na štetu i trošak većine građana”, kazao nam je Kosor.

Neovisni za Hrvatsku protiv vraćanja biste

O prijedlogu vraćanja biste Ive Lole Ribara i postavljanju biste sedmorici sekretara SKOJ-a razgovarali smo s Tomislavom Jonjićem iz stranke Neovisni za Hrvatsku, upitavši ga kako će to utjecati na njihove odnose s Bandićem i članovima njegove stranke.




Kazao nam je da će stranka Neovisni za Hrvatsku biti protiv prijedloga vraćanja biste zato što taj prijedlog ne spada u 17 točaka ugovora koji ih veže.

“Mi ćemo bit apsolutno protiv toga. Mi smo s gospodinom Bandićem, njegovom strankom i HDZ-om vezani vrlo preciznim sporazumom koji predviđa točno određene točke. Ovo nije točka koja je bila prethodno ugovorena ili ranije spomenuta, dakle, nemamo apsolutno nikakvih obveza u tom pogledu. S obzirom na to da se to kosi s našim programom, sasvim je sigurno da ćemo biti protiv toga. Naravno, ostali partneri mogu iz toga zvuči zaključke kakve god žele.

Ponavljam, vezani smo programskim sporazumom koji sadrži 17 točaka i samo u tih 17 točaka se smatramo vezanima, kao što precizno piše u tom sporazumu. Ono što je mimo tih 17 točaka na volju je svakome od partnera, odnosno potpisnika tog sporazuma. Bandić može predlagati novo ime neke ulice, mi to nećemo prihvatiti, i obrnuto”, kazao nam je Tomislav Jonjić.

HDZ-ovci ne žele biti posrednici

S druge strane, iz HDZ-a se ograđuju tvrdeći da daljnja suradnja Bandićeve i Hasanbegovićeve stranke ne ovisi o njima.

“Premda je Hrvatska demokratska zajednica jedna od triju stranaka potpisnica koje su potpisale koalicijski sporazum i kao takva čini većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nismo zainteresirani biti posrednici u eventualnim međusobnim razmiricama preostalih dvaju partnera”, kazao nam je Ćelić.

“Promjena naziva jednog od najljepših zagrebačkih trgova u Trg Republike Hrvatske za nas je kulturološko pitanje, mi želimo pripadati europskoj Hrvatskoj i europskom Zagrebu. HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem dao je svoj značajan doprinos, osuđujući sve totalitarne, diktatorske i autoritarne režime. U situaciji kada mladi i školovani ljudi iseljavaju iz Hrvatske, nikako nije vrijeme za euforiju i trijumfalizam zbog promjene imena jednog trga, makar se radilo o komunističkom diktatoru.

Zagrebački HDZ se jasno predijelio za projektnu i programsku suradnju, očekujemo da ćemo svi zajedno prionuti i raditi konstruktivno u izgradnji društveno pravednog i tolerantnog društva koje podrazumijeva nova radna mjesta i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture kako bi kvaliteta života Zagrepčanki i Zagrepčana bila što bolja. Mi ćemo nastaviti raditi na izgradnji političke stabilnosti, a kakva će biti daljnja suradnja Bandićeve i Hasanbegovićeve stranke ne ovisi o o HDZ-u”, rekao nam je Ćelić.

Autor:Nikol Boljfetić / Lucija Špiljak / zagreb.info
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.