Wikipedia

Tito i Jugoslavija pod Staljinovoj čizmom bili su – odmetnici

Autor: povijest.hr

Bila je to čistka partijskog rukovodstva u poznatoj Staljinovoj maniri

U Staljinovom Istočnom bloku tretirani su Tito i njegova Jugoslavija kao odmetnici od komunističkog pravovjerja.

Suđenje navodnim pristalicama titoizma, trockizma i cionizma u Čehoslovačkoj održano je 20. studenoga 1952. godine. Čehoslovačka je u to vrijeme bila pod komunističkom vladavinom, u sastavu sovjetskog bloka kojim je dominirao Josif Staljin.

Josipa Broza Tita i njegovu Jugoslaviju smatralo se odmetnicima, baš kao i pristaše Lava Trockog – koji se još znatno ranije udaljio od Staljina. U okviru staljinizma u Čehoslovačkoj je postojala i sumnja u tzv. cionističku zavjeru Židova.

Kao optuženici na suđenje su dovedeni neki od najviših dotadašnjih čehoslovačkih partijskih dužnosnika. Na optuženičkoj klupi bio je i dotadašnji generalni sekretar Komunističke partije Čehosovačke – Rudolf Slánský. Osim njega, optuženi su i ministar vanjskih poslova Clementis, zamjenik generalnog sekretara KP Frank, te još 10 visokih dužnosnika.

Od ukupno 13 optuženih čak 11 bilo Židova. Bila je to čistka partijskog rukovodstva u poznatoj Staljinovoj maniri. Optuženici su proglašeni krivima i osuđeni na drakonske kazne. Njih 11 ih je smaknuto, a preostala dvojica osuđeni su na doživotni zatvor.

Autor: povijest.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.