TITA ‘NAJVIŠE’ VOLE HRVATI: Hrvatska ima najviše gradova u kojima još postoje trgovi i ulice maršala Tita!

Autor: Dražen Boroš

U Srbiji još samo pet manjih mjesta ima neko obilježje bivšeg komunističkog diktatora, u BiH koja je dugo slovila za kolijevku "bratstva i jedinstva" danas još deset gradova ima neki trg ili ulicu s Titovim imenom. U Hrvatskoj čak 20!

Iako su Titovo ime iz svojih naziva gradovi u bivšoj Jugoslaviji ukinuli još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, pokojni diktator je ipak ostao živjeti kroz nazive ulica i trgova u mnogim mjestima od Vardara pa do Triglava.

Danas 2015., točnije 25 godina nakon propasti SFRJ, hrvatski se građani mogu “pohvaliti” činjenicom da Tito najviše živi upravo u Hrvatskoj. Dakle, od svih država nastalih propašću bivše zajedničke države Titovo ime nosi najviše trgova i ulica upravo u “Lijepoj našoj”.

Dok u Bosni i Hercegovini – toj Titovoj tvorevini još samo 10 gradova ima neko Titovo obilježje, u Hrvatskoj ih je dvostruko više – točno 20. Primjerice u Srbiji još samo pet manjih mjesta ima neku ulicu ili trg s imenom bivšeg diktatora, u Sloveniji i Makedoniji je sedam takvih gradova, a zanimljivo Titovo ime nosi još pet ulica u Crnoj Gori, te dvije u Indiji i na Cipru, a u središtu Moskve jedan trg i danas novi ime jugoslavenskog komunističkog vođe.

Titova Istra

Nakon što je Grad Šibenik prije nekoliko dana izbacio Titovo ime iz imena svog gradskog trga kojeg su ionako oduvijek zvali samo Poljana – bez dodatka maršala Tita, u Hrvatskoj je ostalo još 20 gradova koji imaju neku ulicu ili trg s imenom Josipa Broza. Iako je najveći dio gradova Tita izbacio još početkom devedesetih, neki se gradovi ne daju. U Rijeci – toj dugogodišnjoj utvrdi SDP-a, nimalo ne dvoje oko Tita. Njeni čelnici tvrde kako će Tito tamo ostati zauvijek.

– Grad Rijeka ne namjerava mijenjati ime Titovog trga, zato jer je Josip Broz Tito predvodio antifašistički pokret pod okriljem Narodno oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu u kojem su pripadnici NOV-a na čelu s Titom pobijedili sile osovine, tj. naciste i fašiste koji su okupirali, rasprodavali ili pak uništavali područje Hrvatske. To su činjenice koje priznaje i svjetska javnost, tvrde u gradu Rijeci.

Iako je danas nedvojbeno kako je upravo Tito odgovoran za neke od najvećih zločina 20..stoljeća posebno prema hrvatskom narodu, a svrstan je i među 10 najvećih svjetskih zločinaca prošlog stoljeća, istarska mjesta u RH još uvijek prednjače u veličanju JBT-a.




Dakle, Trg maršala Tita osim Rijeke i Zagreba imaju još Karlovac i Velika Gorica, te Buzet, Lovran, Labin, Matulji i Rovinj. Fažana, Poreč, Rabac i Veli Lošinj imaju Obalu maršala Tita, Lovran ima njegovo šetalište, dok Opatija, Zaprešić, Nedelišće, Šenkovec i Varaždinske Toplice imaju Ulicu maršala Tita.

Hrvatska je prva preimenovala jedno mjesto Titovim imenom

Zanimljivo u Karlovcu i Zaprešiću je na vlasti HDZ, isto kao i u Šibeniku, ali za sada nema naznaka da će oni protjerati zločinca sa svojih ulica. U Zagrebu se već desetak godina vodi rat između gradskih vlasti (Bandića) i aktivista koji se zalažu za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg, no za sada bez uspjeha.




Na kraju dobro se prisjetiti tko je i kada protjerao Tita. Dakle, glavni grad Crne Gore Podgorica postao je Titograd 1.kolovoza 1946.godine, a vratio je svoje izvorno ime u travnju 1992. U Hrvatskoj je Titovo ime nosila Korenica još od prosinca 1945. To je ujedno bilo i prvo mjesto koje je u bivšoj državi dobilo pridjev ‘Titov’. On je izbačen iz naziva tek nakon vojnog oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva u srpnju 1996.godine. Titova Mitrovica postojala je od 1981. a ukinuta je prije nekoliko godina osamostaljenjem Kosova. Slovensko Velenje dobilo je dodatak Titovo u listopadu 1981. a izbačeno je već u srpnju 1990. Titovo Užice je svoj naziv dobilo u srpnju 1946. a Srbi su mu vratili izvorni naziv – Užice 1992. godine.

U BiH je Tito dobio svoje mjesto tek 25 godina nakon rata i drugih republika. Drvar je preimenovan u Titov Drvar 1981. a samo deset godina kasnije 1991. Tito je izbrisan iz imena mjesta. U Makedoniji je Titovo ime nosio Veles, još od listopada 1946. pa sve do rujna 1996.godine. Posljednje mjesto koje je komunistički režim prekrstio Titovim imenom bio je Vrbas u Vojvodini koji se prozvao Titovim tri godine nakon njegove smrti, a vraćen mu je izvorni naziv početkom devedesetih godina.

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.