Amazon/screenshot

Tisuće Hrvata potpisalo peticiju zbog bizarnog artikla: Amazon.com briše noge hrvatskom zastavom!

Autor: dnevno.hr

"Otirač za noge sa zastavom potiče nesnošljivost i mržnju prema Hrvatima, kao i prema drugim državama i narodima čije se zastave Amazon također prodaje kao otirače za noge", smatraju pokretači peticije

Na internetskoj stranici amazon.com (koja je danas najveća internetska trgovina na svijetu) u prodaji je moguće kupiti otirač za noge s printom zastave Republike Hrvatske.

Motiv nacionalnih simbola kao što su grb i zastava na otiraču za noge vrijeđanje je države čije su one simbol i izravna su analogija u odnosu na zemlju i narod od kojih netko želi brisati noge. Oglašavanje i prodaja takvih predmeta poticanje je na nesnošljivost i mržnju.  O postojanju ovog oglasa na Amazonu Hrvate su obavijestili Poljaci iz Fundacjaže Reduta Dobrego Imienia koji su i sami su pokrenuli peticiju za uklanjanje poljske zastave koju je također bilo moguće kupiti na otiraču za cipele.

Republika Hrvatska je, prije nekoliko dana, 15. siječnja obilježila 25 godina od međunarodnog priznanja tadašnjih članica EU. Svoju slobodu i neovisnost izborila je zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja od kojih su mnogi položili svoj život na oltar Domovine. Svi oni borili su se pod hrvatskim stijegom kojeg Amazon oglašava i prodaje kao otirač za cipele. Stoga se ovom peticijom od Amazona traži obustava reklamiranja i prodaje tog proizvoda.

“Grbom, zastavom i himnom Republike Hrvatske predstavlja se Republika Hrvatska i izražava se pripadnost Republici Hrvatskoj. Prema zakonu o Grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske nacionalni simboli koriste se na način da ističu dostojanstvo i ugled RH. S obzirom na odredbe tog Zakona, osjećaj nacionalne pripadnosti i poštivanja RH nije vjerojatno da će ga nabaviti itko tko RH voli ili barem poštuje kao nezavisnu i slobodnu državu.

Otirač za noge sa zastavom potiče nesnošljivost i mržnju prema Hrvatima, kao i prema drugim državama i narodima čije se zastave Amazon također prodaje kao otirače za noge”, stoji u opisu ove peticije.

Potpisivanjem peticije, na e-mail adresu Amazona u vaše se ime šalje e-mail sljedećeg sadržaja:

Poštovani,




Na Amazonu postoji ponuda različitih predmeta s otiskom zastava i drugih nacionalnih simbola. Nažalost, neke od njih se koriste u uvredljivom kontekstu za narode čiji su to nacionalni simboli. Korištenje nacionalnih simbola kao što su grb i zastava na otiraču za noge vrijeđanje je država koje predstavljaju.

Nacionalne zastave izvješene su na mjestima vršenje državne vlasti u zemljama širom svijeta. Mnogi ljudi svoje nacionalne boje poštuju i u posebnim prigodama vješaju zastave ispred svojih domova.

U mnogim zemljama postoji i zakonska kazna zbog vrijeđanja državnih simbola među kojima su zastava i grb.




U europskoj kulturi gaziti zastavu jednog naroda izraz je prezira prema tom narodu. Prema tome, prodaja hrvatskih zastava kao otirača za noge (kao što se to dogodilo na Amazonu) ili bilo kojeg drugog naroda shvaćena je kao poticanje na nesnošljivost i mržnju prema Hrvatskoj.

Republika Hrvatska je, prije nekoliko dana, 15. siječnja obilježila 25 godina od međunarodnog priznanja tadašnjih članica EU. Svoju slobodu i neovisnost izborila je zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja od kojih su mnogi položili svoj život na oltar Domovine. Svi oni borili su se pod hrvatskim stijegom kojeg Amazon oglašava i prodaje kao otirač za cipele.

Tražimo da Amazon sa svih internetskih stranica u svom vlasništvu ukloniti ponudu otirača  s hrvatskom zastavom i grbom. Kao i promjenu administratorskih pravila, kako bi takvi proizvodi bili automatski blokirani.

S poštovanjem,

[Vaše ime i prezime]

PONUDU ZA KUPNJU OTIRAČA ZA NOGE S HRVATSKOM ZASTAVOM MOŽETE VIDJETI OVDJE.

Obilježja državnosti Republike Hrvatske

ZAKON O GRBU, ZASTAVI I HIMNI REPUBLIKE HRVATSKE TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.