Wikipedija

‘TESTAMENT’ KOJEG SE HRVATSKA PLAŠI? Lordan Zafranović: Zbog ovog filma morao sam napustiti Hrvatsku

Autor: T. Budak

"Testament2, inače završen 1993. godine, govori o NDH, a povodom suđenja Andriji Artukoviću.

Lordan Zafranović, hrvatski redatelj sa Šolte poznat po filmovima “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona” i još mnogih drugih, oglasio se uoči premijernog prikazivanja njegovog filma “Testament” u Beogradu:
– Netko mi je jučer rekao da bi možda, od samog filma, bilo zanimljivije govoriti o njegovom nastajanju i kasnije njegovom životu, jer je „Testament” nastao u jednom burnom vremenu rata devedesetih i poslije imao neobičan put, s mnogo prikazivanja u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj i Srbiji – kaže Lordan Zafranović za Politiku.
„Testament”, inače završen 1993. godine, govori o NDH, a povodom suđenja Andriji Artukoviću. Nedavno je sam redatelj izjavio da mu je donekle i jasno zašto se ne prikazuje u Hrvatskoj, ali da ne shvaća zašto ga Srbija neće. Zato mu je, kaže, drago što je konačno, poslije 24 godine, došlo vrijeme da se prikaže i u Srbiji, da komunicira s vremenom u kojem živimo i zato je pristao biti na projekciji u Srbiji, u spomen na Jasenovac.
– „Testament” je neslužbeno prikazan u Hrvatskoj odmah poslije Tuđmana, kada je pobjedio Ivica Račan. To je bilo u Zagrebu, u Kinoteci, 2001. godine kada se počelo slobodnije disati, ali to je bila projekcija za vrlo mali broj ljudi. Ja sam zahtijevao da se prikaže na televiziji za široki auditorij jer je Televizija Zagreb bila koproducent i imala je pravo prikazati ga besplatno. Međutim, do dana današnjeg to nije bilo moguće. Pokušao sam i s predsjednikom Josipovićem utjecati na direktora televizije, u ono vrijeme kada su socijalisti bili na vlasti. Kasnije sam, na samom početku Milanovićevog mandata, i s njim razgovarao da se pusti taj film, da se napravi jedna diskusija tipa „za i protiv”. Nisam imao protiv ni da se napravi okrugli stol povodom istina koje film predstavlja. Ništa nije uspjelo – izjavio je Lordan Zafranović za Politiku.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.