Teršelič zažalila zbog smjene udbaša Grujića: Ne istražujemo partizanske zločine!

Autor: I.Delić

Hoće li hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazočiti pogrebu žrtava Hude jame, jedno je od užarenih pitanja.

Oko 800 žrtava Hude jame, jednoga od najokrutnijih partizanskih zločina poslije Drugog svjetskog rata u četvrtak će biti pokopano u Parku sjećanja na mariborskom groblju Dubrava. I dok se hrvatska javnost propitkuje hoće li na događaju sudjelovati i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, poznato je tek da će na pogrebu sudjelovati najviši državni i crkveni predstavnici Slovenije, ali i Hrvatske. Slovenski mediji u više su navrata objavili ocjene članova slovenske Komisije da je Hrvatska pasivna po pitanju zbrinjavanja žrtava partizanskih zločina. Naime, Hrvatska još nije odlučila hoće li te žrtve biti prebačene u našu zemlju, kao što je odlučila Italija s tijelima svojih ubijenih, ili će ostati u Slaveniji kao što su to odlučili Nijemci.

U Hrvatskoj je evidentirano oko 600 groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, a Ministarstvo branitelja u bazi ima 336 lokacija, od toga je istraženo i eksjumirano 66 lokacija. Najviše ekshumacija, njih 22 proveo je Njemački savez za skrb o vojnim grobljima, rečeno je iz Ministarstva branitelja, dodajući da su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci 998 osoba, od čega je njih 713 dostojno i trajno zbrinuto. O cijelom slučaju oglasila se i Vesna Teršelič iz Dokumente koja smatra da ni Slovenija ni Hrvatska nisu učinile dovoljno po tom planu. Pritom u Hrvatskoj nikada nisu upregnuti ljudski kapacitet i raspoloživa sredstva usporedivi s naporima u Sloveniji.

-Zabrinjava što je u ožujku ove godine dugogodišnji voditelj nadležne uprave Ivan Grujić razriješen s mjesta pomoćnika ministra branitelja, kao i s dužnosti člana Zajedničkog međuvladinog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma između hrvatske i slovenske Vlade o uređenju vojnih groblja, a na obje funkcije imenovan je Stjepan Sučić koji nije imao prethodnih iskustava. Kroz oskudne informacije dostupne u medijima zaključujem da se radi još manje, odnosno istražuje se premalo i prekasno- kaže Teršelič. Zanimljiva konstatacija obzirom da se radi o Udbašu koji istražuje žrtve zločina koje je počinila Služba kojoj je dotični pripadao, a koja je godinama prikrivala te zločine. Grujić je inače bivši djelatnik osječke Udbe koji je bio vozač ozloglašenog Josipa Perkovića da bi s godinama, stasao u operativca osječke Udbe koja je providila strahovit teror na tom području. Raspolažemo, naime, podacima da je Grujić bio osobni vozač Josipa Perkovića koji ga je 1. svibnja 1992. prilikom osnivanja SIS-a, zajedno sa Zoranom Gaćinom, povukao u Zagreb.

 

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.