Patrik Macek/PIXSELL

KULMINIRAO SUKOB NA PROSVJEDU! Ozlijeđena četiri taksista, nepoznati počinitelji ih, navodno, napali palicama

Autor: dnevno.hr / Hina

Taksisti su u više navrata izjavili kako Uber ne vozi sukladno hrvatskim propisima, a njihove je navode potvrdio i sam premijer Andrej Plenković.

Fizički sukob između dubrovačkih takstita i Uberovaca dogodio se jutros  oko 11.30 sati na cesti u blizini Cavtata.

Kako javlja N1, ozlijeđena su četiri taksista koja se nalaze u dubrovačkoj bolnici. Prema informacijama kojim raspolaže Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik Božo Miletić,, neki su teže a neki lakše ozlijeđeni.

“Mi smo jutros odradili prosvjed, a kada smo se razilazili, na jednom mjestu blizu ulaza u Cavat, pored taksista se zaustavilo nekoliko vozila, nekoliko je izletjelo prema vozilima mojih kolega, koji plaćaju poreze državi, i pretukli ih”,  kazao je Miletić za N1.

Za ovu informaciju nema još službenih potvrda o policije ili iz bolnice.

“Ja ću se povući iz dijaloga, ali kada ministar izgubi partnera, dogodi se ono što se danas dogodilo. Organizatori ovog prosvjeda nisu taksisti ni Miletić već nezakoniti rad Ubera i tromost države”, kazao je Miletić.

Na pitanje slijedi li potpuna blokada dubrovačkog područja, odgovorio je: “Ja osobno neću tražiti nerede, ali na mase ne mogu više utjecati.”


Dubrovački taksisti blokirali su promet u Dubokoj Ljutoj te tako pokazali svoje negodovanje. Prosvjed se odvija i u splitskoj i zagrebačkoj Zračnoj luci




Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Dubrovnik Božo Miletić izjavio je Hini da se sam, bez ikakve organizacije, “zaustavio na cesti dok su ga ostali taksisti slijedili”.

“Ovo nije organizirani prosvjed, ovo je osobni prosvjed, zaustavio sam se zbog dvije godine nereagiranja i nepoštivanja zakona. Spontano su se pridružili i drugi vozači. Spreman sam platiti prekršajnu kaznu zbog zaustavljanja”, rekao je Miletić naglašavajući kako je to jedini način da izrazi nezadovoljstvo.

Miletić kaže da se u Dubrovniku zaustavilo oko 200 automobila. “Mi ne tražimo da se zakon mijenja, nego da se poštuje. Tražimo da vršitelji usluga imaju bar minimalne tehničke uvjete, kvalifikacije vozača i sl., kao što i taksisti moraju imati, dodao je.




Nekoliko stotina taksista sa šireg splitskog područja nešto iza 9 sati započelo je prosvjed pred zgradom Uprave splitske Zračne luke u Kaštelima, doznaje Hina od pomoćnika direktora Pere Bilasa koji je potvrdio da unatoč tome taksisti nisu blokirali promet jer se sve aktivnosti u zračnoj luci odvijaju normalno.

“Promet se u našoj zračnoj luci normalno odvija. Zamolili smo ih da prosvjeduju, ali da omoguće normalno kretanje zračnom lukom, pogotovo jer je u blizini granični prijelaz. Legitimno je da prosvjeduju”, kazao je Bilas.

Prosvjednici ističu kako oni plaćaju koncesije, naknade za stajanje, polažu stručne ispite i sudjeluju na natječajima da bi mogli obavljati taksi djelatnost, dok s druge strane Uber vozi po nižim cijenama, te ne plaća gradovima nikakve namete.

“Nezadovoljni smo radom Uber aplikacije jer nam je obećano prije više od godinu i pol dana da će se ona ugasiti, ali od toga još ništa. Oni voze ilegalno. Mi smo u lipnju i srpnju u ‘totalnoj banani’ jer imamo 40 posto posla manje. Došle su kolege iz Splita, Trogira, Segeta, Kaštela, svi nam daju podršku”, kazao je Stipe Roso iz Udruge kaštelanskih taksista.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će u povodu prosvjeda taksista, organiziranih u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, dati izjavu u 12,30 sati na Jadranskom Trgu u Rijec

Podsjetimo, taksisti su u više navrata izjavili kako Uber ne vozi sukladno hrvatskim propisima, a njihove je navode potvrdio i sam premijer Andrej Plenković.

Kako je Dubrovački dnevnik ekskluzivno objavio, ovih dana je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo optužni prijedlog za ukidanje aplikacije Uber.

“Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja ove godine, a daljnje postupanje i odluka u nadležnosti je Suda”, odgovorili su iz Ministarstva na upit Dubrovačkog dnevnika.

Inače, očekuje se kako će oko 10.30 u Dubokoj Ljutoj predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik Božo Miletić dati izjavu za medije. Članovi Facebook grupe Radarska kontrola Dubrovnik i okolica Dubrovnik izvijestili su kako su se stvorile ogromne kolone koje se ne miču pa se svakako ne savjetuje prolazak tim područjem.

Autor:dnevno.hr / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.