TAJNO GLASOVANJE: SDSS odbacuje medijske natpise kako je poznato da su glasali za Daliju Orešković

Autor: Hina

'Odbacujemo sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputama ili da bi mogli podlijegati uputama sa strane', navela je stranka

Saborski Klub SDSS-a u utorak je kao insinuacije odbacio napise tjednika Nacional kako u HDZ-u sumnjaju da su za saborskog glasovanja o kandidatkinjama za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bez većine koja bi izabrala njihovu kandidatkinju Natašu Novaković ostali jer su SDSS-ovci glasali za dosadašnju čelnicu povjerenstva Daliju Orešković.

Novi broj Nacionala piše kako u HDZ-u sumnjaju da su bez većine u Saboru ostali jer su zastupnici SDSS-a glasali za Daliju Orešković, koju je HDZ odlučio smijeniti jer se njeno Povjerenstvo, između ostalog, spremalo proglasiti da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u sukobu interesa zbog ponašanja Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Vodeći ljudi HDZ-a, navodi Nacional, a prenose brojni mediji, zgranuti su i ogorčeni rezultatom glasovanja za predsjednicu povjerenstva i neuspjehom izbora njihove kandidatkinje Nataše Novaković, te da su sve više uvjereni da su ih iznevjerili koalicijski partneri iz SDSS-a.

Iz SDSS-a u priopćenju izražavaju zabrinutost povodom tih medijskih napisa “kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su naši zastupnici glasali”.

Podsjećaju kako je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisan postupak prema kojem će Sabor tajnim glasanjem provesti izbor predsjednika i članova Povjerenstva između predloženih kandidata, te napominju da je postupak izbora u petak u sabornici bio tajan za sve zastupnike, pa tako i za zastupnike SDSS-a.

SDSS ne glasuje prema nečijim pozivima i uputama sa strane

“Stoga odlučno odbacujemo sve insinuacije kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su naši zastupnici glasali te da se na temelju tako ‘jasne i poznate’ činjenice stvaraju daljnje političke konstrukcije. Osim toga, odbacujemo sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputama ili da bi mogli podlijegati uputama sa strane. To naprosto ne odgovara istini i uvredljivo je kako za zastupnike, tako i za ukupnu politiku SDSS-a, a nije ni bezopasno na takav način karakterizirati jednu manjinsku stranku”, poručuju iz te stranke.




Navode kako je SDSS profilirani politički subjekt koji više od dva desetljeća politički djeluje te na svojim stranačkim tijelima donosi odluke i kreira samostalnu politiku, u skladu s interesima svojih birača, svojeg političkog opredjeljenja i procjene političkog trenutka. To, dodaju, vrijedi kako za unutarnjopolitička tako i za pitanja međudržavnog i međunarodnog karaktera.

Posebno zabrinjava što se sve događa u vrijeme negativne kampanje protiv institucija Srba u RH

U SDSS-u ističu kako ih posebno zabrinjava što se sve to događa u vrijeme negativne javne kampanje protiv ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, SNV-a i ZVO-a, “i njihovih legitimnih političkih zahtjeva”.




“A što još jedanput pokazuje kako se brzo stvara društvena klima na antimanjinskom sentimentu i antidemokratskom gledanju na pluralizam političkih stavova i političkog djelovanja”, zaključuje SDSS-ov klub u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.