Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

SVI SU ZABORAVILI NA NJIH: ‘Treba raditi na stvaranju sustava za darovite učenike’

Autor: Hina

'Primijetio sam da se u pristupu darovitoj djeci u Izraelu izvrsnost gradi na tri stupa: ljubavi prema domovini, preuzimanju odgovornosti mladih i povjerenju u mlade', izjavio je splitsko-dalmatinski župan

Međunarodna konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” nakon trodnevnog rad u Splitu završila je u subotu porukom kako u Hrvatskoj treba stvarati institucionalni okvir za razvoj darovitih učenika u koji bi bili uključeni Ministarstvo znanosti i obrazovanja te osnivači škola i same škole.

“Ovom konferencijom željeli smo odaslati poruku kako treba raditi na stvaranju sustava institucionalnog okvira za darovite učenike”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić na završetku konferencije.

Po njegovim riječima, učitelji, nastavnici i pedagozi u Hrvatskoj pretežito svojim entuzijazmom rade na razvoju darovitih učenika, a uspostavom sustavnoga institucionalnog okvira za razvoj darovite djece i mladih trebali biti uključeni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, osnivači škola i škole u kojima darovita djeca pohađaju nastavu.

On je izvijestio kako su na međunarodnoj konferenciji “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” sudjelovali učitelji, nastavnici, pedagozi i stručnjaci iz cijele Hrvatske te gosti iz Izraela, Njemačke, Poljske, Makedonije i BiH.

“Tijekom ove konferencije raspravljalo se o važnosti ranog prepoznavanja darovitosti kod djece”, rekao je Đonlić. Posebice je istaknuo gostovanje na konferenciji stručnjaka iz Izraela gdje postoji organizirani sustav razvoja darovite djece i mladih.

Po Đonlićevim riječima, upoznajući se s iskustvima Izraela u razvoju darovite djece i mladih, željelo se obogatiti sudionike konferencije za “snažniji iskorak” u radu s darovitim učenicima.
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je, otvarajući konferenciju prije tri dana, istaknuo kako su mu poticaj za organizaciju dali veleposlanica Zina Kalay Kleitman te njegov posjet Izraelu u listopadu prošle godine, kad se uvjerio s koliko se pozornost u toj zemlji pristupa darovitoj djeci čijim se razvojem unaprjeđuju i centri izvrsnosti u Izraelu, za koje je ocijenio da su najbolji u svijetu.

“Primijetio sam da se u pristupu darovitoj djeci u Izraelu izvrsnost gradi na tri stupa: ljubavi prema domovini, preuzimanju odgovornosti mladih i povjerenju u mlade”, istaknuo je Boban. Trenutačno su u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri centra izvrsnosti s 313 djece, a cilj je da se na području te županije dostigne brojka od 1.000 darovite djece.




Ova je konferencija se održana u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizatori bili su Agencija za odgoj i obrazovanje i Veleposlanstvo Izraela u Hrvatskoj.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.