Boris Scitar/PIXSELL

Svi koji izlaze u nedjelju na izbore i ne žele da njihov glas bude ukraden moraju imati na umu ove važne podatke

Autor:

Premda se čini pomalo zbunjujuće, preferencijalno glasovanje je jednostavno kada imate na umu ove informacije.

U nedjelju 11. rujna hrvatski građani izaći će na ponovljene parlamentarne izbore te po drugi puta u povijesti hrvatske demokracije dobiti priliku koristiti preferencijalni glas. Konkretnije, osim željenoj listi, odnosno stranci, koaliciji ili grupi građana svoj glas moći će dati i nekome od ponuđenih kandidata. Premda smo na ovaj način već dva puta glasovali na izborima za Europski parlament, broj nevažećih listića pokazao je kako su građani velikim papirnatim plahtama, ali i mnoštvom imena ostali zbunjeni. Preferencijalno glasanje kompleksnim čini baš ta mogućnost da glasač može zaokružiti ili samo listu, ili samo kandidata ili pak kao drugu mogućnost listu i kandidata.

Konkretnije, ukoliko se zaokruži jedna lista, primjerice ona HDZ-ova, a kandidat s druge liste primjerice šef SDP-a Zoran Milanović prednost uvijek ima lista, odnosno u ovom slučaju HDZ. No, postoji i situacija koja preferencijalno može dovesti do falsifikacija listića odnosno krađa glasova. Naime, ako se odlučite podržati isključivo određenog kandidata, postoji mogućnost da netko drugi zaokruži jednu od ponuđenih lista stoga se savjetuje građanima da kada imaju preferiranog kandidata zaokruže ne samo njegovo ime već i listu na kojoj se taj kandidat nalazi. Dakle, ako ste zaokrružili ime kandidata i listu na kojoj se nalazi, time onemogućujete da njegov listić bude pribrojen nekom drugom jer svaka intervencija na listiću dovodi samo do toga da je listić nevažeći.

Ono što je važno napomenuti da će preferencijalni glasovi za pojedince vrijediti jedino ako lista prijeđe izborni prag a to je pet posto.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.