Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Svi glasali za Plenkovića, a dobili Šeksa!

Autor: Dubravko WURTZBERGER/7Dnevno/21.10.2016.

Tuđman mu nije vjerovao, a iza sebe je ostavio političke mrtvace, Sanadera, Kosoricu i Karamarka!

Kada je Vladimir Šeks, gostujući 14. veljače ove godine u emisiji “Nedjeljom u dva” kod Aleksandra Stankovića na pitanje, kakvi su njegovi odnosi s tadašnjim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom odgovorio – ”Moji odnosi s Karamarkom su ledeni, nikakvi, on misli da sam na čelu stožera koji priprema njegovo rušenje” – malo tko je u tom trenutku pomislio da će Karamarko, samo nekoliko mjeseci kasnije biti politički mrtvac, a da će Vladimir Šeks doživjeti svoju punu političku reanimaciju. A još manje su mogli povjerovati da će politički mrtvac, što je Šeks u tom trenutku uistinu i bio, nakon što ga je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović najurila iz svog Ureda zbog poznate afere s pomilovanjima, još jednom politički uskrsnuti i doista biti na čelu neformalnog stožera za rušenje Tomislava Karamarka.

Jedino je Karamarko u tom trenutku shvatio ledenu poruku koju mu je s TV ekrana odaslao besmrtni Vladimir Šeks i sigurno mu se zaledila krv u žilama. Karamarko je dobro znao da je Šeks, bez sumnje, najosvetoljubiviji hrvatski političar, te da će one koji su mu, prema njegovu mišljenju, nanijeli nepravdu – proganjati do iznemoglosti, sve dok im se ne osveti.

Znao je Karamarko koja je bila uloga Vladimira Šeks u progonu Ive Sanadera, jer Šeks, nikada nije mogao oprostiti bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, što je na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, umjesto njega, postavio svog prijatelja Luku Bebića. Dobro je zapamtio Karamarko i Šeksov mali prst koji je vrtio oko glave bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, pokazujući mu koliku će mu kaznu odrezati sudac Turudić u poznatom slučaju “Reflektori”, ukoliko ne počne teretiti Ivu Sanadera.

I Kostović i Vesna Škare Ožbolt vjerovali u Šeksovo političko uskrsnuće

Znao je, dobro je znao Karamarko da Šeks, nakon afere s pomilovanjima, kada je morao napustitit Ured predsjednice RH, nije rekao zbogom politici, nego samo – doviđenja. A i mnogi drugi koji su dobro poznavali doajena hrvatske političke scene, znali su da bi Šeks mogao zaigrati još jednu veliku partiju političkog ruleta. U to je sasvim siguran bio i bivši potpredsjednik Vlade, Ivica Kostović, koji je nakon Šeksova odlaska s Pantovčaka poručio da će njegova karijera imati nastavak.

I Vesna Škare Ožbolt je smatrala da je to samo još jedna dionica u njegovoj bogatoj političkoj karijeri. “Ovo definitivno nije Šeksov politički kraj. Njegov odlazak iz politike je dug i spor. Zapravo, on nikad neće niti otići. Šeks je u karijeri često doživljavao snažne političke udarce, pa i danas. No, on na te dnevne političke stvari gleda malo drukčije. Promatrala sam ga i kada ga je HDZ maknuo s mjesta potpredsjednika Sabora. Izgledao je kao da ga se sve to ne dotiče. On je prevažna figura da bi bio tako potrošen”, govorila je Vesna Škare Ožbolt koja je deset godina intenzivno surađivala sa Šeksom, a još deset su, napomenula je, bili u burnim i dinamičnim odnosima.

I zato, kada je Šeks nakon napuštanja Ureda predsjednice izjavio – “Sretan sam i zadovoljan. Ostvario sam svoje političke ideale. Sudjelovao sam u svih 25 godina stvaranja neovisne, moderne, europske Hrvatske” – oni koji ga dobro poznaju odmah su kazali: “Nema Izjava. On nikome ne ostaje dužan!”




I bili su u pravu. Tako nije ostao dužan ni Tomislavu Karamarku koji je Šeksa podcijenio i potpuno ga politički marginalizirao. Šeks se nakon svega toga, na velika vrata vratio u hrvatsku politiku i “projektom Plenković” danas proživljava blistave političke trenutke.

Šeks na čelu Plenkovićeva vijeća mudraca

Danas je Šeks, osim što je najvažniji Plenkovićev savjetnik, postao i pročelnikom-koordinatorom Savjetodavnog vijeća HDZ-a. Dakle, on je, prema mišljenju relevantnih analitičara, uspio ono što je Karamarko uporno obećavao, a nikad nije proveo: formirati službeno savjetodavno stranačko tijelo, savjetnički tim šefa stranke, neku vrstu vijeća mudraca iliti klub seniora koji, možda, neće imati veliku važnost u dnevnoj operativi, ali čiji utjecaj nikako ne treba podcijeniti, jer će poznata i priznata imena davati jasan politički alibi i težinu Plenkovićevoj vladavini i njemu samome u prvom redu unutar same stranke.




Formiranjem ovog tima, smatraju analitičari, Vladimir Šeks u središnjici HDZ-a, a Mate Granić na Pantovčaku, postaju najmoćniji lobistički dvojac u državi, pogotovo s obzirom na iznimni respekt koji uživaju kod svojih “klijenata”. Njihova moć je, nesumnjivo, u ovom trenutku ogromna, pa se s pravom može reći da njih dvojica danas vedre i oblače hrvatskom političkom scenom – jedan s Pantovčaka, a drugi s Markova trga.

Da kuriozitet bude i veći, Mate Granić, ne samo da je savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, nego je uz Šeksa i jedan od najvažnijih savjetnika Andreja Plenkovića, koji je, uzgred budi rečeno, vodio Granićevu neuspjelu kampanju za predsjednika države 2000. godine.

S tim u svezi valja podsjetiti da se Granić, upravo zbog Šeksovih podmetanja, odlučio u finišu kampanje u utrci za predsjednika nastupati samostalno izvan HDZ-a, koji je i napustio osnivajući zajedno s Vesnom Škare Ožbolt novu stranku – Demokratski centar.

Svi Šeksovi kadrovi

A 16 godina poslije i Granić i Šeks doživljavaju svoj novi politički uzlet, s tim da ovaj potonji, koji je, kako se u intimnom društvu voli pohvaliti – “izmislio’ Andreja Plenkovića” – ima neslućene mogućnosti na aktualnoj političkoj sceni. Ne samo u pogledu kadroviranja, nego i mnogo šire. U tom kontekstu valja spomenuti da je ne malo iznenađenje u javnosti izazvala informacija da je šef Plenkovićeva ureda u Zagrebu, Šeksov posinak Karlo Ressler.

No, istinsko zgražanje u dijelu HDZ-a, ali i hrvatske javnosti, i to one koja nije kratkog pamćenja, izazvala je informacija da je Šeks svog vjenčanog kuma Branka Bačića uspio progurati na mjesto predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Onog istog Branka Bačića koji je, zajedno s bivšom premijerkom i predsjednicom HDZ-a, Jadrankom Kosor, mjesecima u svojim stranačkim odajama skrivao dva milijuna i 300 tisuća eura crnog fonda, koji im je u miraz na odlasku, ostavio bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Podsjetimo, kada je Sanader objavio da daje ostavku, sazvan je sastanak u Vladi, na kojem je bivši premijer pojasnio svojoj nasljednici Jadranki Kosor kako bivši rizničar raspolaže s dva milijuna i 300 tisuća eura, koji bi mogli biti utrošeni na predsjedničkim izborima. Sanader je “podučio” Kosor metodama dobivanja izbora, koje se, kako je rekao, ne provode samo legalnim financiranjem, već i uz pomoć dvije trećine “sredstava ispod stola”.

Jadranka Kosor i Branko Bačić su mjesecima, daleko od Bajićevih očiju, skrivali crni novac u stranačkom sefu, sve dok tadašnja čelnica HDZ-a nije shvatila da je vrag odnio šalu, te da bi DORH mogao zakucati i na njezina “vrata pravednička”. Nakon nekoliko mjeseci odlučili su taj Sanaderov “miraz” predati Mladenu Bajiću, koji po tom pitanju ništa nije poduzeo.

Danas bi Bajić mogao podnijeti račune zbog svega toga i, ako ikada istraga krene u tom pravcu, mogle bi se razotkiriti i brojne druge “nepodopštine” bivšeg glavnog državnog odvjetnika, koji je danas u DORH-u postao glavni kočničar brojnih istraga, ali i glavna smetnja Dinku Cvitanu, glavnom državnom odvjetniku.

A što se Branka Bačića tiče, on je, umjesto da odgovara za skrivanje crnih stranačkih fondova, postao predsjednik Kluba zastupnika Plenkovićevog HDZ-a u Hrvatskom saboru, zahvaljujući svom kumstvu s Vladimirom Šeksom. Bravo maestro!

Dužničko ropstvo

No, ni to nije sve. Tu Šeksovom kadroviranju nije kraj, pa je tako ovaj neuništivi i najdugovječniji HDZ-ov političar, uspio progurati i svog čovjeka na mjesto ministra znanosti i obrazovanja, kontroverznog Pavu Barišića, koji iza sebe ima više afera nego li Miroslav Krleža sabranih djela. A upravo ta činjenica da je gospodin Barišić, Šeksov čovjek, bila je dovoljan jamac novom premijeru Andreju Plenkoviću da ga uzme u svoj najuži tim, bez obzira na brojne afere koje je dotični gospodin ostavio za sobom u svojoj dosadašnoj burnoj političko-znanstvenoj karijeri.

S obzirom na činjenicu da Pavo Barišić i prije nego li je zasjeo u vruću fotelju ministra znanosti i obrazovanja, medijski toliko načet, pitanje je kada će se Plenkoviću njegova neupitna vjera u Šeksove nametnute kadrove – obiti o glavu. Smireni, staloženi i stabilni Plenković, do sada je stoički podnosio “šeksovanje” u HDZ-u i u Vladi, premda je u jednom intervjuu, tek kada je izabran za šefa HDZ-a, pokazao male znakove nervoze. Na na novinarsko pitanje, je li on Šeksov projekt, rezolutno je odgovorio: “Takva je možda percepcija, ali to nije istina. Šeks nije vodio projekt mojeg dolaska na čelo HDZ-a. Najpreciznije bi se moglo reći da se s njim najčešće savjetujem, ali i s Matom Granićem”, kazao je tada Andrej Plenković.

Od tada pa do danas, Šeks polako, ali sigurno dominira hrvatskim političkim prostorom, pa svojim sve češćim i sve čudnijim kadrovima koje nameće šefu stranke i novom premijeru, čini se, sve više steže obruč oko Plenkovićeva vrata. Neki dobri poznavatelji bi rekli: “Plenkoviću, čuvaj se Šeksa i kad ti darove nosi!”

Je li Vladimir Šeks uspio progurati Andreja Plenkovića za novog predsjednika HDZ-a zato što želi HDZ-u dobro, zato što želi Hrvatskoj dobro, ili je tim činom, zapravo, sebi trasirao put povratka u visoku politiku iz koje ga je maknuo Tomislav Karamarko, zapitali su se i neki ugledni novinski analitičari. Oni su uvjereni da njegovo višemjesečno lobiranje za Plenkovića, uz pomoć znanih i neznanih struktura, zasigurno ima svoju cijenu, a Plenković će tu cijenu platiti ovako ili onako! Nije dobro što je već u startu u – dužničkom robstvu!

S tom njihovom konstatacijom u potpunosti se možemo složiti i nakon svega se zapitati: Hoće li Vladimir Šeks, kojem Tuđman nije vjerovao, i koji je iza sebe ostavio političke mrtvace, Sanadera, Kosoricu i Karamarka, politički nadživjeti i Andreja Plenkovića? Jer, sve ovo što je do sada napravio u kadrovskom smislu šefu HDZ-a i novom premijeru Andreju Plenkoviću, nije za pohvalu. Mnogima u HDZ-u se ne sviđaju toliki Šeksov utjecaj i politička moć koju on svakodnevno emanira iz sebe, pa se pitaju – kako je moguće da su svi glasali za Plenkovića, a dobili Šeksa…?

Autor:Dubravko WURTZBERGER/7Dnevno/21.10.2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.