Davor Javorovic/PIXSELL

SVI BROŠEVI HRVATSKE! Jedna političarka je skoro izgubila karijeru zbog njih, ali svaki je uspio poslati svoju poruku

Autor: I.A./T. P.

Političarke vole broševima poslati neku poruku, a ponekad ih jednostavno stave jer su nakit. Ipak, čini se, ovaj modni detalj češće dospije u medije upravo iz političkih razloga

Hoće li netko uspjeti dignuti buru s brošem kao što je to prije sedam godina učinila Severina noseći na sebi onaj s brojem nezaposlenih, teško je reći, ali da Hrvatice vole znakovite broševe može se jasno kazati.

Na inauguraciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na ljubičastu haljinu stavila je broš “Hrvatska u srcu” i pokazala da zna odabrati detalj za ovakav događaj.

 Ilic/PIXSELL
Ilic/PIXSELL

Jadranka Kosor skoro je broševima platila političku karijeru. Iz HDZ-a su je pokušali optužiti da je na račun stranke kupila broševe. Na kraju nije zbog broševa, ali je ipak likvidirana iz stranke.

No, vratimo se broševima. Svaki je, govorila je Kosor, neka poruka. Tako je prigodom potpisivanja ugovora o arbitraži sa Slovenijom nosila broš u obliku hrvatskog zemljovida. Tada je prvi put zainteresirala javnost za svoje broševe.

Prilikom pokušaja rješavanja korupcije nosila je broš u obliku metle, ali isti je nosila i prilikom čistki na stranačkom vrhu. Nosila je cvjetiće prilikom prvog susreta s Josipovićem, otvorena vrata prilikom razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom oko pristupa EU… U jeku priče oko crnih fondova i HDZ-a nosila je pauna…

07.05.2011. Marko Lukunic/PIXSELL
07.05.2011. Marko Lukunic/PIXSELL
01.07.2011. Slavko Midzor/PIXSELL
01.07.2011. Slavko Midzor/PIXSELL
15.11.2011.Tomislav Miletic/PIXSELL
15.11.2011.Tomislav Miletic/PIXSELL
11.03.2011. Goran Stanzl/PIXSELL
11.03.2011. Goran Stanzl/PIXSELL

Smatra se da je Kosor vjerojatno nadahnula američka državna tajnica Madeleine Albright čiji su broševi također nosili političke poruke.

Jednom je prilikom i Severina na sebe stavila broš i izazvala “kraljicu” broševa, baš Jadranku Kosor. Severina je stavila broj nezaposlenih u vrijeme kada se Kosor bavila čišćenjem stranke, a broj nezaposlenih Hrvata je bio na vrhuncu.




 

RTL screenshot
RTL screenshot
 Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Suprugu bivšeg predsjednika Ive Josipovića također se često moglo vidjeti s upečatljivim brošem na elegantnim odjevnim kombinacijama.

Iako je u posljednje vrijeme češće viđamo sa zanimljivim lančićima oko vrata, s motivom križa, a ne broševima, nekada ih je nosila i Marijana Petir.




Boris Scitar/PIXSELL
Boris Scitar/PIXSELL

Mostova Ivana Ninčević Lesandrić svakoga tjedna u Saboru iznenadi odjevnom kombinacijom, a ponekad se tu nađe i kakav broš.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović svojim jučerašnjim možda nije izazvala buru, ali je privukla pažnju. Dobro, pomogla je i ljubičasta haljina koja se svakako isticala među crnim odjelima i plavim haljinama.

Da broševi nisu rezervirani samo za žene povremeno se također pokaže u hrvatskoj politici. Jedan od primjera nešto je starijeg datuma, iz 2010. godine:

21.04.2010. Press konferencija Dragutina Lesara oko gospodarskih mjera Jadranke Kosor u Saboru. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
21.04.2010. Press konferencija Dragutina Lesara oko gospodarskih mjera Jadranke Kosor u Saboru.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

Autor:I.A./T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.