Patrik Macek/PIXSELL

Tusk: ‘Vaša je neovisnost nevjerojatno postignuće’

Autor: dnevno.hr

Očekuje se obraćanje premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Premijer Andrej Plenković zajedno s predsjednikom Europskoga vijeća, Donaldom Tuskom, obratio se medijima u ponedjeljak. Tusk je u Hrvatsku došao na obilježavanje 25. obljetnice priznanja Hrvatske.

“Drago mi je da je predsjednik Europskoga vijeća prijatelj Hrvatske. Mislim da je njegov dolazak velika politička i simbolička gesta poštovanja prema Hrvatskoj kao članici Europske unije”, rekao je premijer Plenković, piše N1.

S Tuskom je razgovarao o ključnim europskim temama, kazao je Plenković novinarima. Razgovarali su o pripremama za pristupanje Hrvatske Schengenu, daljnjim pripremama Hrvatske koje se odnose na ispunjavanje kriterija glede eurozone.

“Naravno da je to postupni proces, ali želimo da je predsjednik Europskoga vijeća upoznat s time”, kazao je Plenković, dodavši da je tema razgovora s Tuskom bio i neformalni sastanak Vijeća na Malti na temu migracija. “Dotaknuli smo se i situacije na jugoistoku Europe, Bosne i Hercegovine, odnosa sa susjednim državama i ključnom doprinosu za EU”, rekao je Plenković.

Nakon premijera, javnosti se obratio i sam Tusk. “Nije samo veliko zadovoljstvo biti u Zagrebu, nego i dužnost i obveza biti ovdje danas, ne zato što sam vam prijatelj, nego i u ovo vrlo teško vrijeme za Europu. Hrvatska je, meni kao predstavniku institucije, najbolji partner kojega možemo zamisliti u ovim trenucima”, rekao je Tusk.

Istaknuo je da je uloga Hrvatske ključna posebice u regiji, kad je riječ o stabilnosti i političkoj sigurnosti i predvidljivosti. “Hrvatska je vođa u toj političkoj situaciji i u Europskoj uniji, ali i u ovoj regiji, kako bismo mogli optimističnije govoriti o budućnosti u ovom dijelu Europe”, rekao je Tusk.

“Imamo razloga slaviti hrvatska dostignuća, koja cijenimo i u Europi. Vaša je neovisnost nevjerojatno postignuće”, rekao je Tusk.





 

U povodu obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskog saboru bit će održana svečana sjednica.

Uz zastupnike će na svečanoj sjednici biti i potpredsjednici te ministri Vlade RH, bivši predsjednici RH, bivši predsjednici Hrvatskog sabora, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sudbene vlasti, akademske zajednice, sndikata, udruga te ostali ugledni predstavnici javnog i političkog života.




Na početku sjednice nazočne će pozdraviti potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, a potom se očekuje obraćanje premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.