SVE SDP-ove STRUJE: Doznajemo tko koga podržava u utrci za predsjednika SDP-a i kakvi problemi muče Ranka Ostojića

Autor: Iva Međugorac

Izbori u SDP-u poikazuju višestruku podjelu unutar te stranke.

Prijevremeni parlamentarni izbori ozbiljno su uznemirili uspavane duhove koji su se unutar svojih stranaka uspavali pa tako nakon bure u HSS-u te ostavki među pravašima svjedočimo trakavici vezanoj za unutarstranačke izbore u SDP-u. Naime, nakon što je Zoran Milanović objavio da se ne namjerava kandidirati za šefa svoje stranke na noge su ustali mnogi, pa čak I oni koji su mu donedavno davali potporu. Jedan od onih kojima Milanović na odlasku daju potporu, a navodno čak I vodi kampanju jeste bivši ministar policije Ranko Ostojić. No kako saznajemo iz izvora bliskih stranci potpora bivšeg premijera I uskoro bivšeg šefa neće mu previše pomoći jer podršku ne uživao u svojoj rodnoj Dalmaciji, osobito u Splitu gdje lokalni SDP-ovci već pripremaju plan kojim će povesti veoma snažnu i intenzivnu kampanju uperenu na svojeg sugrađanina. Lobirati će tako za njegova konkurenta Tonina Piculu, jer s Ostojićem ionako godinama vode otvoreni rat, a on za svo to vrijeme nije kročio u stranačke prostorije u svojem rodnom kraju. U splitskom ogranku te stranke kivni su na Milanovića koji mu daje podršku I petlja se u politički život stranke koju je praktički napustio te smatraju stranačke izbore prilikom da se obračunaju s Ostojićem kojega je štitio prijatelj Zoki, a radi čega je raspušten kompletan splitski ogranak. Iako ga njegovi zemljaci ne podržavaju uz Ostojića je stao SDP-ov ustavni stručnjak Peđa Grbin koji mu vodi kampanju, a podržavaju ga i njegova bivša pomoćnica iz MUP-a Ines Krajčak, bivši ministar Željko Jovanović, a navodno i šefica zadarskog SDP-a Sabina Glasovac.

SDP-ove mlade snage stale su uz Orsata Miljenića baš kao što su nekoć stajali uz Milanovića. Tako su mu na isticanju kandidature podršku dali brojni lokalni čelnici gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Legrada Ivan Sabolić, načelnik Tisnog Ivan Klarin, načelnik Jelse Nikša Peronja, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, gradonačelnik Ludbrega Davorko Bilić, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić te predsjednica GO-a Foruma mladih SDP-a Agata Cvitić. Miljenić podršku ima i od Siniše Hajdaša Dončića, ali i Miranda Mrsića, Marasa, Bauka, Zmajlovića. Miljeniću pak kampanju vodi Boris Lalovac, a kao volonter za njega radi i nekadašnji glasnogovornik Vlade Nikoila Jelić. Tko će biti u timu Domagoja Hajdukovića nije poznato, ali znade se da potporu uživa od svojeg slavonskog ogranka.

Njegovu kandidaturu zasad javno podržavaju predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedran Babić, šef virovitičko-podravskog SDP-a Tomislav Žagar, predsjednik đakovačkog SDP-a Damir Tomićte predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović. Nije poznato niti tko čini tim Tonina Picule, ali se znade da uživa potporu Davorka Vidovića. Samozatajna je po tom pitanju i jedina dama koja se za sada odlučila natjecati, a riječ je o Vesni Škulić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.