Robert Anic/PIXSELL

SVE DAME IZ PLENKOVIĆEVA TIMA: Vjernica i doktorica koja je odbila napustiti Hrvatsku, bivša ministrica i još nekoliko zanimljivih žena

Autor: I.Delić

Zdravec je svjesna problema hrvatskoga zdravstva jer kako je jedne prigode rekla hrvatski znanstveni sustav i nije tako loš obzirom na to koliko se u njega ulaže. Ulaganja na razini Eu znatno su izdašnija, precizirala je ova potencijalna ministrica.

Raspodjela ministarskih fotelja u punom je jeku, a jedno od ključnih pitanja jest tko će biti dame koje će tvoriti tim mandatara Andreja Plenkovića.

No, pitanje oko kojega bi se svakako trebala povesti ozbiljna polemika, obzirom na probleme koji nagrizaju taj resor jest tko preuzeti ministarstvo zdravstva, a čini se kako je jedno od potencijalnih imena spoj dviju tema, jer navodno Plenković kao opciju razmatra i Dijanu Zdravec 43-godišnju neuroradiologinju iz Međimurja koja je do rujanskih izbora u javnosti bila prilično nepoznata, ali ova lijepa Čakovčanka itekako je sposobna, a toga je svjestan i predsjednik HDZ-a. Da je tome tako svjedoči i činjenica kako je tijekom kampanje upravo ona bila čest gost stranačkih sučeljavanja na temu zdravstva, a na parlamentarnim izborima bila je 12. na listi u Prvoj izbornoj jedinici zajedno uz šefa Plenkovića.

Iako je na izborima dobila svega 284 preferencijalna glasa to ne umanjuje njenu stručnost, jer valja imati u vidu da joj je uz Plenkovića konkurencija bila Bruna Esih, nova zvijezda hrvatske desnice koja se također spominje kao jedna od dama iz Plenkovićeva najužeg tima, obzirom na to da je na HDZ-ovoj listi sudjelovala kao nestranački kandidat. .

Zdravec je inače dama čija biografija bi doista mogla odgovarati preferencama za ministarsku fotelju u resoru zdravstva, jer specijalizirala je radiologiju, a po završetku Medicinskog fakulteta specijalizaciju je započela u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

Drugi dio specijalizacije odradila je u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu, a nakon specijalizacije javila se na natječaj u istu bolnicu, a to je onda značilo da mora vratiti dug bolnici iz Čakovca koja je financirala početak specijalizacije. Taj dug zbog anomalija u hrvatskom zakonodavstvu nije mogla refundirati radom, već isključivo novčano te je bila prisiljena vratiti oko 40 tisuća eura a u to vrijeme razmišljala je da ode iz Hrvatske, međutim kada je razmotrila sve argumente od te je ideje odustala.

-Na e-mail mi često stižu ponude za posao u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Danskoj… Pružaju vam mogućnost učenja jezika, zovu vas na razgovor u bolnice u tim zemljama na njihov trošak. Zato sam se odlučila položiti i europsku diplomu iz neuroradiologije s kojom mogu bilo gdje vani raditi.

Međutim, u nas intelektualce najviše se ulagalo, prvo naši roditelji, onda i država, pa sam donijela odluku da nije rješenje otići iz Hrvatske. Mi, u koje se najviše ulagalo, najviše moramo i vratiti domovini- ispričala je nedavno za lokalne, međimurske medije prepričavajući sudbinu svojega oca koji je kao građevinski radnik radio u Njemačkoj i Rusiji. Ona je pak novčane ponude odbila te odlučila ostati u svojoj domovini, a prevaga za to mora da je i njena obitelj o kojoj je progovarala biranim riječima.

-Moja mama ima desetero braće i sestara, a tata petero, tako da imam puno bratića i sestrični. Otac je radio vani, a mama se brinula o bratu i meni. Brat i ja odgojeni smo u katoličkom duhu, svake nedjelje išli smo u crkvu. Svoje javne nastupe praktički sam uvježbala u crkvi jer sam od devete godine čitala na misi. To mi je bilo jako korisno kasnije na fakultetu jer treba stati pred studente i držati predavanje- objasnila je Zdravec kojoj je naklonost HDZ-u dio obiteljske tradicije, a članica je stranke zadnjih nekoliko godina. Vjernica je i kaže da snagu crpi iz vjere koja joj je glavno utočište i pomoć da ne posustane. Zdravec je svjesna problema hrvatskoga zdravstva jer kako je jedne prigode rekla hrvatski znanstveni sustav i nije tako loš obzirom na to koliko se u njega ulaže. Ulaganja na razini Eu znatno su izdašnija, precizirala je ova potencijalna ministrica.

-Imamo izvrsne liječnike i medicinske sestre, kadar koji se školuje u Hrvatskoj iznimno je cijenjen u inozemstvu. Ono što treba poboljšati jest organizacija. Zdravstvo mora biti dostupno svima, gdje god živjeli, i tretman, naravno, mora biti pravodoban.

Neophodna je i sveobuhvatna informatizacija zdravstva koja bi donijela racionalizaciju, a povećala bi se kvaliteta zdravstvene zaštite- poručila je nedavno Zdravec koja ima ozbiljne šanse postati ministricom obzirom na to da HDZ-u u kvoti za sastavljanje Vlade manjka žena. Manjka HDZ-u i mladih ljudi, a spoj obiju kombinacija još je jedna dama koja će kako saznajemo činiti najuži tim Andreja Plenkovića, a riječ je o Tini Mišetić koja je bila voditeljica njegova ureda, a čiji je otac Ivan Mišetić višegodišnji direktor Croatia Airlinesa. I Vukovarka Marijana Balić mogla bi biti dio Plenkovićeva tima obzirom da s njom odlično surađuje posljednje tri godine stoga što ona vodi njegov ured u Bruxellesu, a njeno ime moglo bi se svidjeti i braniteljskoj populaciji jer ova dama suosnivačica je Udruge djece poginulih i nestalih branitelja. U medijima se među ostalim pojavila spekulacija da bi ženski dio Plenkovićeva tima mogla biti bivša ministrica Martina Dalić, a uz to spominje se i Marija Pejčinović Burić te Nina Obuljen kao moguća ministrica kulture.

Autor: I.Delić