Borna Filic/PIXSELL

Švaljek: Odluka Ustavnog suda o ‘lex šerif’ je politička prosudba

Autor: Hina

"Ako je to doista istina da je Ustavni sud zauzeo takvo stajalište, onda na žalost tu vidimo da opet su neki drugi kriteriji dominirali u odnosu na struku jer nemoguće je da se struka slaže oko toga da je Zakon neustavan, a Ustavni sud zaključi da to nije tako", istaknula je Švaljek.  

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek u subotu je komentirajući odluku Ustavnog suda koji je odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona poznatog kao “lex šerif”, koji je u siječnju podnijelo Mostom predvođeno gradsko vijeće Vrgorca, ocijenila da se boji kako se radi o čistoj političkoj prosudbi.

“Nažalost, ako je doista Ustavni sud ocijenio da je ‘lex šerif’ usklađen s Ustavom, onda se bojim da se radi o čistoj političkoj prosudbi”, istaknula je Švaljek na novinarski zahtjev da komentira u petak obavljenu odluku Ustavnog suda.

“Ako je to doista istina da je Ustavni sud zauzeo takvo stajalište, onda na žalost tu vidimo da opet su neki drugi kriteriji dominirali u odnosu na struku jer nemoguće je da se struka slaže oko toga da je Zakon neustavan, a Ustavni sud zaključi da to nije tako”, istaknula je Švaljek.

Podsjetila je da je i njena nezavisna lista također podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona jer je “sve upućivalo i svi stručnjaci su, ne samo za pravo u širem smislu nego i za Ustavno pravo, tvrdili da postoje elementi neustavnosti u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, takozvanom ‘lex šerif'”.

“Osim što je ta izmjena neustavna, ona nije u skladu niti sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, što su potvrdili svi stručnjaci za javnu upravu i lokalnu samoupravu”, istaknula je Švaljek na konferenciji za novinare.

Ustavni sud odbio je u petak zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji je u siječnju podnijelo Mostom predvođeno gradsko vijeće Vrgorca. Kada su medijima predstavljali svoj zahtjev za ocjenom ustavnosti čelnici Mosta istaknuli su da su u mnogočemu bili nezadovoljni zakonom, no kako je u prosincu prošle godine stupio na snagu preostala im je mogućnost osporavanja tek dvije odredbe koje su smatrali neustavnima. Prva je formalna i tiče se stupanja Zakona na snagu prvog, umjesto osmog dana od objave u Narodnim novinama. Druga, bitnija i “materijalna” odnosi se na proceduru usvajanja proračuna, zbog čega su padale mnoge lokalne vlasti.

Ocjenu ustavnosti ‘lex šerifa’ nakon vrgoračkog gradskog vijeća zatražio je i GONG te Sandra Švaljek, no Ustavni sud njihove zahtjeve još nije riješio.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.