dnevno.hr

SUZE U SLAVONSKOM BRODU: Na projekciji filma o Kikašu dogodilo se veliko iznenađenje (FOTO)

Autor: dnevno.hr

Anton Kikaš ponovno je doživio ovacije od prepune dvorane.

Nakon Zagreba, Vukovara, Osijeka i Vinkovaca, u utorak navečer je u prepunoj dvorani Hrvatskoga kazališta u Slavonskom Brodu održana peta svečana projekcija filma “Nisam se bojao umrijeti” (Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.). U dvorani je bilo više od 650 osoba, a izvan dvorane ostalo je stotinjak ljudi.

Svaka je dosadašnja projekcija filma bila po nečmu posebna i dirljiva, međutim na ovoj se dogodilo nešto sasvim posebno. Naime, prije četvrt stoljeća dok je čamio u beogradskom kazamatu Antonu Kikašu stoglo je dosta pisama od nepoznatih osoba iz cijele Hrvatske i svijeta. Od Vancouvera i Australije do Like… Tada mu jugoslavenske vlasti nisu dale ta pisma u kojima su nepoznati ljudi izražavali divljenje prema njegovom hrabrom činu, no igrom slučaja, nekoliko je pisama sačuvano i ona su nakon 25 godina došla u ruke primatelja. Nekoliko pisama napisala mu je i Marija Kirin iz Slavonskoga Broda. U njima je izražavala divljenje što je pokušao pomoći svojoj napadnutoj domovini. Bodrila ga je da izdrži. U neka pisma stavila je i ružu… Nikada do večeras nisu se susreli Marija Kirin i Anton Kikaš, no ova svečana projekcija filma prvi ih je put spojila. Bio je to iznimno dirljiv susret koji je protekao uz mnogo suza. Kada je Anton Kikaš rekao o čemu se radi, kada je Mariju pozvao na pozornicu, nije bilo osobe u dvorani koja je uspjela zadržati suze!

Anton Kikaš ponovno je doživio ovacije od prepune dvorane.

Sljedeće predstavljanje filma održat će se u Splitu, u dvorani Sjemeništa, u četvrtak navečer u 19 sati. I toj će projekciji prisustvovati Anton Kikaš, a pridružit će mu se i redatelj Jakov Sedlar.

Autor: dnevno.hr