Davor Puklavec/PIXSELL

Sutra stupa na snagu Mostov prijedlog izmjene Ovršnog zakona!

Autor: Hina

"Izmjenama Ovršnog zakona konačno će se pomoći građanima u teškoj socijalnoj situaciji"

 Predsjednik Mosta Božo Petrov u srijedu je ocijenio uspjehom stupanje na snagu Mostovog prijedloga izmjene Ovršnog zakona jer će se time, rekao je, bar malo olakšati život građanima u teškoj socijalnoj situaciji.

Petrov dodaje i kako Vlada, na žalost, nije imala sluha za temeljite promjene i odbila je njihove amandmane te prihvatila samo određene izmjene.

“Mi smo, kao oporba, učinili maksimalno koliko smo mogli i barem malo olakšali život građanima u teškoj socijalnoj situaciji”, rekao je te naglasio da su, u konačnici, to promjene zbog kojih Most i postoji. “To je naš krajni cilj”, rekao je te zahvalio kolegama na podršci koju su im dali prilikom donošenja tih izmjena.

Most u priopćenju podsjeća da je prijedlog izmjene Ovršnog zakona, koji na snagu stupa u četvrtak, 3. kolovoza, prihvaćen jednoglasno i ocjenjuje da će njime konačno pomoći građanima u teškoj socijalnoj situaciji nad kojima se provodi ovrha, i to na način da će se zaštiti jedina nekretnina, omogućiti pravo na smještaj o trošku države u trajanju od 18 mjeseci,  povećati iznos primanja ovršenika koji je izuzet od ovrhe ako prima manje od prosječne neto plaće te zaštiti od ovrhe nekretnina za dug čija je glavnica manja od 20.000 kuna.

Iz Mosta su naveli i izmjene koje su predložili, ali su odbijene, a riječ je o deblokadi svih računa ovršenika nad kojima ovrha nije uspješno provedena u neprekinutom razdoblju od jedne godine; o uvođenju apsolutnog zastarnog roka od deset godina za provođenje ovrhe kako bi se spriječilo da dužnici budu dužni doživotno ili da njihovim dugovima budu opterećeni i njihovi nasljednici; o dokidanju tajnih nenajavljenih deložacija te o zabrani ovrhe na jedinoj stambenoj nekretnini koja je opterećena hipotekom ako je ovršenik isplatio iznos koji odgovara iznosu glavnice duga.

Odbijeni su i Mostovi prijedlozi da svaka strana u ovršnom postupku treba snositi svoje troškove kako troškovi ovršnog postupka ne bi za ovršenika nadmašili iznos glavnice duga; odgoda ovrhe u potrošačkim odnosima u kojima se vodi sudski postupak protiv vjerovnika radi nepoštenih ugovornih odredaba iz ugovora o kreditu te zaštita od ovrhe obrtnika koji za svoje poslovanje odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.