Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Suradnik Udbe Stipe Mesić, Opačićka, Zmajlović i Pusićka – želite li doista da nas ovakvi ljudi ponovno vode?

Autor: I. Delić

Podsjećamo na grijehe iz prošlosti onih koji nas danas pod novim imenom pokušavaju uvjeriti da su bolji od drugih.

Narodna koalicija – tako su osvježeni HSS-om i Stipom Mesićem članovi bivše Kukuriku vlade nazvali svoj novi pokušaj za povratak na vlast. Ali u gomili izbornih obećanja te uz priču da su oni drugačiji i bolji od drugih jer su čistih obraza nije zgorega podsjetiti na afere i ljude koji su činili tu vladu, a od kojih se neki od njih i danas nalaze na izbornim listama. Koliko im je osvježenje šef HSS-a Krešo Beljak optuživan za provale u automobile birači će najbolje sami ocijeniti, ali više od njega zanimljivo je ime bivšeg predsjednika Stipe Mesića koji se umjesto za mirovinu odlučio za novi politički angažman, očito u strahu zbog ukidanja svojega preskupog i zdravom razumu neobjašnjivog ureda bivšeg predsjednika. Od tamo je Mesić svako malo javnosti servirao neku novu izjavu koja bi se mogla okarakterizirati kao vic koji više nikome nije smiješan, jer njegovi vicevi izlizali su se baš kao i njegove kameleonske transformacije po kojima je nadaleko poznat. Od 90-ih do danas Mesić je promijenio mnogo dresova, više nego ponajbolji igrač Barcelone, dok je tako 90-ih hodao po dijaspori s prstom u uhu pjevajući ustaške, danas se transformirao u prvog anfitašista u Hrvata zazivajući bjesomučno lik i djelo zločinca Josipa Broza.

Bilo kako bilo, Mesićeva biografija česta je tematika u dijelu javnosti i koliko god da se trudili, ona nikako ne uspijeva pasti u drugi plan. Jer niti on sam sa svojom politikom ne misli skloniti se s političke scene, već se na istoj nameće kao analitičar, kroničar te moralna vertikala koja o svemu ima mišljenje koje je sada odlučio izreći i u kampanji. Gotovo svaka biografija hrvatskog političara, a time i Mesića, nameće neka nova pitanja otvarajući poglavlja prošlosti od koje neki još uvijek nisu oprali ruke. Je li Mesić bio doušnik Udbe pitanje je koje se nameće iz njegove biografije, ali i dokumenata koji su u posjedu našega portala. Postoji li mogućnost da ga je na vezi držao Kolja Družić te govore li detalji iz ove dokumentacije koju objavljujemo doista priču o čovjeku kojem je hrvatski narod povjerio čak dva mandata na čelu države? Nepoznanica je u njegovu slučaju mnogo, ali detalji iz ove priče svakako su intrigantni. Naime, moguće je da je Mesić kao predsjednik predsjedništva SFRJ nudio svojevrsni pakt vrhu JNA, prema pisanju i govorenju generala JNA Veljka Kadijevića. Mesić je bio hrvatski član Predsjedništva Jugoslavije, a u Beogradu je navodno često sjedio s onima koji su pripremali vojni prevrat u Hrvatskoj. Igrao je dvostruku igru, tvrdio je to Kadijević dodajući da je i Marković predlagao uhićenje Tuđmana i Miloševića.

“Treba podržati Mesića protiv Tuđmana, onda bi cijela stvar oko Jugoslavije bila riješena. Treba uhapsiti Tuđmana i Miloševića i sve će biti rješeno”, svjedočio je ovaj. Mesić je prema Kadijevićevom kazivanju imao velike ambicije. U njegovu je kabinetu vodio razgovore.

“Nikada nije zaobišao temu kako je on liberal, a Tuđman despot”, prepričavao je dotični. I Aleksandar Vasiljević u svojim je razgovorima spominjao bivšeg hrvatskog predsjednika. “U jednom našem razgovoru Mesić je rekao kako bi tolerirao hapšenje svih dužnosnika MUP-a i obrane iz Hrvatske osim Špegelja i Boljkovca. Na njihovoj zaštiti je inzistiro. Razmjena informacija i podataka s Mesićem bila nam je mnogo važnija i nismo htjeli ugroziti te kanale”, tvrdio je Vasiljević. Špegelj, Manolić, Boljkovac i bivši predsjendik Mesić očito su ratnih i predratnih godina bili dio tima koji je igrao neku svoju igru koju ovaj sada zahvaljujući Milanoviću namjerava nastaviti. Nastaviti istim smjerom kani i Milanović na čija se pleća nedavno spustila afera Madison za čiji su se promptni zaborav pobrinuli lojalni mu i nimalo neovisni hrvatski mediji.

Kralj afera u Zokijevoj vladi bio je i Mihael Zmajlović koji se također nalazi na jednoj od izbornih listi, a kojega nacija pamti po suludim objašnjenima kojima je pokušao argumentirati preseljenje Ministarstva zaštite okoliša u Zagreb tower. Kane narodnjaci u svoj tim ponovno uvrstiti i Sinišu Vargu koji je u vrlo kratkom roku naučio što znači biti ministar pa nam danas s izbornih lista priča o stanju u hrvatskom zdravstvu, dok se nacija još uvijek zgražava nad silom afera koje su ga snašle u kratkom roku poput primjerice one kada se na skijanje zaputio službenim automobilom. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u više je navrata izjednačavala krivnju tvrdeći da su za Domovinski rat krive i hrvatska i srpska politika. Vladinim avionom putovala je kao da je njezin privatni, ali ipak je riječ o ženi koja je utjecajnija i moćnija od samoga premijera. Anka Mrak Taritaš iz Vlade je morala otići onoga trena kada je njezin suprug dobio posao u državnoj tvrtki pod paskom HNS-a.

Što je pak s Gordanom Marasom, poduzetnikom koji se na radijskim postajama reklamira državnim novcem? Na ostavku je zaboravio i Hajdaš Dončić koji je istu najavljivao ako ne prođe monetizacija. Ili pak s bivšom ministricom Opačić čije zakone ruši Ustavni sud, a na čija uhljebljenja glasno protestiraju djelatnici njezina resora. Dakako, bez grijeha nije niti Branko Grčić koji EU fondove nije dotakao, a njegove investicije nikada nitko nije vidio. Na listi je i Orsat Miljenić sa čuvenim lex Perkovićem te Ivan Vrdoljak s kumovima, Ledovom škrinjicom te naftom iz Jadrana. Jednostavno rečeno, stara lica nude nam neke nove priče bez da imaju u vidu da na njihove grijehe nismo zaboravili. Stoga na biralištima budite mudri i racionalni i vodite brigu o tome da kaznite one nad kojima ste se zgražavali.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.