Jurica Galoic/PIXSELL

KAKO JE PERNAR IZNERVIRAO Plenkovića, Pusić, Grmoju… Pročitajte njegov odgovor na kraju

Autor: Dnevno.hr

Pernar Pusić: Vi ste slali oružje islamistima u Siriju; Pusić: Kolega, odspavajte malo, to nema veze s mozgom

Ivan Pernar na početku nam je dao do znanja – govorit ću kao nitko do sada u Hrvatskom saboru. Tako je bilo i u srijedu kada se u Hrvatskom saboru govorilo o izvještaju Andreja Plenkovića sa sastanka Europskog vijeća za koje je predsjednik Sabora, Božo Petrov najavio da će se redovito provoditi.

Ivan Pernar svojim je replikama i govorima uspio iznervirati mnoge, od Vesne Pusić, Nikole Grmoje pa sve do mirnog i staloženog Andreja Plenkovića. Čini se kako izravno sučeljavanje kakvo voli Pernar ne odgovara ostalim kolegama političarima.

Sukob s Pusić

U ime kluba zastupnika HNS-a i HSU-a javila se Vesna Pusić koja je kazala jda podržava praksu podnošenja izvještaja sa sastanaka iz Bruxellessa. “Ako se radi o europskim temama, radi se i o eklatantno hrvatskim temama, u pravom redu zbog našeg geopolitičkog položaja. Ovo nam daje šansu da o tim temama počnemo razgovarati u hrvatskoj javnosti u hrvatskom kontekstu”, rekla je Pusić .

U replici Vesni Pusić, Ivan Pernar iz Živog zida osvrnuo se na slanje oružja u Siriju. ”Kako Turska može biti kriva za izbjegličku krizu. Tko je izvršio invazije na Irak, Libiju, Afganistan? I na kraju krajeva, gospođo Pusić, ako se ne varam, vi ste ti koji ste slali oružje islamistima u Siriju. To ste zaboravili, a krivite Tursku za tu krizu. Mislim da je to u najmanju ruku dvolično”, rekao je Pernar.

Pusić mu je odmah odgovorila kako bi se prvo trebao upoznati s činjenicama, a tek onda raspravljati. ”Izostanak suradnje Turske s EU uzrokovao je, rezultirao ako hoćete, s izbjegličkom krizom”, rekla je Pusić.
”A što se oružja u Siriju tiče, kolega Pernar, odspavajte si malo. Mislim, to nema veze s mozgom”, zaključila je Pusić.

Duel s Plenkovićem

Pernar je premijeru predbacio kako Hrvatska radi samo ono što joj Bruxelles nalaže i izrazio žaljenje što Hrvatska nastavlja s politikom sankcija prema Rusiji, a to, smatra on, samo donosi štete našoj zemlji.

“Rekli ste da treba poštivati teritorijalni integritet pa su zato Rusi navodno krivi za krizu u istočnoj Ukrajini što je po meni pogrešna činjenica jer u istočnoj Ukrajini Rusija nema svoju vojsku niti policiju, niti djeluje tamo. A što se tiče Krima, Krim nije na silu zauzet, to je bila volja naroda, građana Krima. Rekli ste da zauzimate stav EU prema Rusiji zbog situacije na Krimu. Ali na Krimu nije jedan metak bio ispaljen tamo su građani Krima sami na referendumu odlučili da žele biti dio Rusije”, rekao je Pernar.




Plenković je odgovorio: “Moram priznati da me jako iznenađuje da jedan hrvatski zastupnik ima ovakvu retoriku i ovakve stavove o tako kapitalnim, bitnim pitanjima kao što je odnos prema Rusiji i situaciji u Ukrajini. Da se ovakva retorika koju vi sada govorite ovdje, poštovani kolega Pernar, primjenjivala na RH onda mi danas ne bi imali 56 tisuća kvadratnih kilometara, onda dijelovi RH koji su danas integralni dio našega teritorija vrlo vjerojatno ne bi bili dio našega teritorija, a to je nešto o čemu vi u svojim nastupima možda ne vodite računa. Ali vodite računa da vi niste taj koji kreira vanjsku politiku RH, nju kreira hrvatska Vlada u suradnji sa predsjednicom, a ona će biti odgovorna u skladu s međunarodnim pravom i u skladu sa europskim vrijednostima”, odgovorio mu je premijer.

Grmoja pokušao napraviti nekakvu analizu Pernara

Nikola Grmoja smatra da Pernar previše čita Goebbelsa, što mu je i rekao te da se konstantno predstavlja kao žrtva kojemu brane govoriti a zapravo često govori bez smisla. Ipak Grmoja je priznao Pernaru da je trgnuo zastupnike. “Osvijestili ste ih  da odlučuju o bitnim stvarima”.

Pernarov odgovor

“Ja samo radim kao ono dijete u priči Carevo novo ruho, ja samo govorim Car je gol. Stalno mi govorite da imamo koristi od NATO-a i EU, kao da je to nedodirljiva sveta krava, bez obzira što radimo na svoju vlastitu štetu. Ne raspravljamo o hrvatskom suverenitetu. Koje su to korisne stvari od EU da bismo mi slijepo slušali naputke EU, oni samo stižu, a mi ih ne stignemo ni pročitati… Od nas očekujete da  bez objektivne rasprave cijele dugačke nizove zakona izglasavamo kao kad se mandarine u Metkoviću bacaju u kašete. Kad smo ulazili u EU govorilo se da ćemo mi suodlučivati, a EU se odnosi prema nama kao prema slugama. Slušajući Plenkovića nisam primijetio da je on išta odlučivao, samo je bio brifiran. I koji je smisao toga? Zašto smo mi danas slušali gospodina Plenkovića? Što je nama Bruxelles dao? Ja sam medicinska sestra i radio sam u Njemačkoj i tamo sam kupao i prao jednog starca koji mi rekao: dva puta sam pokušali zavladati Europom i nismo uspjeli. Sada, treći put jesmo i to bez ispaljenog metka”, kazao je Pernar, prenosi Jutarnji list.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.