Patrik Macek/PIXSELL

Šuica u EP: ‘Migracije moramo rješavati u zemlji podrijetla’

Autor: dnevno.hr

Nije problem samo u migracijama ili sporazumu s Kanadom, već i u drugim odnosima između EU i ostalih aktera.

Europski parlamentarci danas su u trosatnoj raspravi procijenili rezultate sastanka Europskog vijeća od 20.-21. listopada zajedno s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom i predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom. „Pohvalno je, stoga, da je istovremeno i u Hrvatskome saboru premijer Plenković izvijestio naše saborske zastupnike o zaključcima Europskog vijeća, nakon što je prvi put nazočio sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu. Iako zakon kaže da premijer samo jednom godišnje izvješćuje Sabor, dobra je vijest da će ovakvo izvještavanje postati češća praksa“, izjavila je zastupnica Šuica.

Europarlamentarci su danas raspravljali o sudbini sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma EU-Kanada (CETA), pregovorima o slobodnoj trgovini s drugim zemljama, odnosima EU i Rusije, migracijskim trendovima na Mediteranu i zaštiti vanjskih granica EU.

Dubravka Šuica dobila je riječ u svojstvu predsjednice hrvatske delegacije Europske pučke stranke, te se obratila predsjedniku Donaldu Tusku i potpredsjedniku Europske komisije Franzu Timmermansu upitavši jesmo li zaista solidarni i odgovorni, kao što je to bilo dogovoreno na početku migrantske krize. Koncept solidarnosti posebice se odnosi na zemlje Višegradske skupine, koje i dalje inzistiraju na tzv. fleksibilnoj solidarnosti i ne žele sudjelovati u zajedničkom raspoređivanju kvota migranata. Zastupnica Šuica se prilikom rasprave osvrnula na CETA-u i objasnila zašto se Europljani osjećaju nesigurno:

„Nije problem samo u migracijama ili sporazumu s Kanadom, već i u drugim odnosima između EU i ostalih aktera. Europljani osjećaju da ne provodimo odluke koje smo donijeli. Moramo odluke Komisije i Vijeća provesti, te učiniti sve da sporazum s Turskom ostane na snazi. Tim je sporazumom zatvorena tzv. „Balkanska ruta“  te je broj migranata višestruko manji. Moramo naći načina kako pobiti lažne argumente protiv npr. CETA-e. Mnogi ne shvaćaju da je svijet globaliziran i da nas itekako pogađaju problemi drugih dijelova svijeta. Moramo objasniti građanima da smo sada dio kluba i da nas se itekako tiču pitanja poput, na primjer, Ugovora s Turskom, jer su Hrvatskoj itekako bitne jake vanjske Europske unije. Popodne ćemo ovdje u Strasbourgu raspravljati i o situaciji u Turskoj i tu želim spomenuti da je Turska ključan strateški partner, međutim ne smijemo podleći pritiscima i možemo dopustiti liberalizaciju tek kada Turska zadovolji sve uvjete“.

Zastupnica je naglasila da Europska unija mora postati jači čimbenik na svjetskoj sceni i da se mora pojačati uloga Europske službe za vanjsko djelovanje, te da visoka predstavnica Mogherini mora dobiti veće ovlasti.

„Migracije moramo rješavati u zemlji podrijetla, a to nije moguće ako EU ne sjedi za stolom s velikim igračima. Pronađimo dakle kompromis i omogućimo Komisiji i Vijeću da nastave svoj posao“, apelirala je Dubravka Šuica.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.