Screenshoot/HRT

Šuica: Europska unija je poljuljana, ali nije ugrožena

Autor: dnevno.hr

Šuica smatra da je Brexit loša odluka za Britaniju, ali i za svijet.

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj danas organizira konferenciju ”Quo vadis, Europa” o sadašnjosti i budućnosti Europske unije. U povodu toga u Studiju 4 gostovala je Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Nakon uvodnoga govora predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića slijede dva panela na kojima će domaći i inozemni govornici raspravljati o političkoj situaciji u EU-u, najavila je Šuica. Govorit će se o sadašnjosti i budućnosti Europe.

Europska unija je poljuljana, ali nije ugrožena, smatra Šuica. Bit će riječi o situacijama koji izravno utječu na Europsku uniju – od Brexita, preko utjecaja Rusije do izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. O svemu tome se treba razgovarati, kaže, jer je migrantska kriza pokazala da se određeni problemi ne mogu riješiti individualno, nego samo u zajedništvu.

Smatra da je Brexit loša odluka za Britaniju, ali i za svijet. Cameron je prokockao svoju karijeru i budućnost Britanije, i to samo zbog unutarstranačkih izbora, kaže.

Kad je riječ o Trumpu, mišljenja je da nitko od današnjih političara ne može predvidjeti kako će on djelovati i kakva će biti njegova vanjska politika. U predsjedničkom govoru imao je mnogo pomirljiviji ton nego što je bio prije izbora, pokazao je osjećaj za zajedništvo, zahvalio biračima, zahvalio Clinton i zapravo pokazao iznenađujuće visok stupanj političke kulture, kaže Šuica.

Na konferenciji će se razgovarati i o gospodarskim mogućnostima Unije, s naglaskom na jedinstveno digitalno tržište i inovacije. Najveće jedinstveno tržište na svijetu je tržište Europske unije i zalažemo se za to da to funkcionira, da se ukidaju carine i da postoji Transatlantski sporazum, dodala je.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.