Marko Lukunic/PIXSELL, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL

Suca Turudića planiralo se uhititi za vrijeme rasprave na sudu!

Autor: Viktor Kodrič/7Dnevno/29.07.2016.

Hrvatski The Untouchables, po uzoru na čuvenog Eliota Nessa, bio bi sastavljen od nepotkupljivih i posve nepoznatih policajaca, koji bi imali takve ovlasti da bi, u svako doba dana i noći mogli upasti u ured osumnjičenog državnog službenika, i uhititi ga na licu mjesta.

Da nije (ne)voljom bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pala Vlada koju su tvorili Domoljubna koalicija i Most, danas bi u Lijepoj našoj djelovala specijalna postrojba nepotkupljivih i potpuno nepoznatih policajaca sastavljena od novaka s policijske akademije po uzoru na slavne američke (The Untouchables), nesalomljive ili nedodirljive policajce koje je za vrijeme čuvene prohibicije u SAD-u osnovao legendarni agent tamošnjeg ministarstva financija Eliot Ness.

Inspiriran tim događajima 1987.godine snimljen je i film Briana De Palme Nedodirljivi (eng.The Untouchables), zasnovan na istoimenoj ABC-ovoj televizijskoj seriji, koja se sama temeljila na autobiografskim zapisima Eliota Nessa o njegovim pokušajima da uhvati najpoznatijeg svjetskog mafijaša Al Caponea. Namjeru da se osnuju hrvatski ‘Nesalomljivi’ imao je upravo ministar policije Vlaho Orepić, koji je po sugestijama američkih prijatelja iz Buzina na tome projektu u tajnosti, predano radio. Orepić je radio na tom projektu u strogoj tajnosti, jer je pretpostavljao da takva ideja ne bi pala na plodno tlo kod nekih članova Oreškovićeve Vlade, a ponajprije kod bivšeg prvog potpredsjednika vlade i bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, s kojim se Orepić od prvog dana Vlade nije slagao. Naime, Orepić i tim oko njega bio je uvjeren da bi se osnivanjem te specijalne policijske postrojbe sastavljene od nepoznatih i nepotkupljivih policajaca diljem cijele Hrvatske, dobila ona neophodna kvaliteta i učinkovitost u borbi s nabujalom korupcijom u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima, te državnim i javnim tvrtkama koja sve više ugrožava nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.

Alarmantno izvješće SOA-e o 20 sudaca koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost RH

A da je u Hrvatskoj do grla nabujala korupcija nedavno je potvrdilo i alarmantno izvješće SOA-e u kojem se između ostalog navodi da 20 hrvatskih sudaca ugrožava nacionalnu sigurnost zemlje.
Riječ je o iznimnom sigurnosnom problemu kojim se tajna služba sve više bavi. Inače u cjelovitom izvješću SOA-e upućenom predsjednici i premijeru, stoji kako je korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima, te državnim i javnim tvrtkama jedan od najznačajnijih izazova Republike Hrvatske koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. “Korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost, pa je SOA, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora njenoj prevenciji i suzbijanju. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka”, upozorili su iz SOA-e.
Iako je u javnom izvješću naveden cijeli pravosudni sustav, u koji spadaju i Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo RH, prema podacima iz verzije izvješća koja je upućena zakonskim korisnicima informacija SOA-e, a to su prije svih uredi predsjednice i premijera, precizirano je kako se tu misli isključivo na sudstvo.
Među nešto više od 1700 sudaca u Hrvatskoj izdvojeno je baš onih 20 čije ponašanje i odluke prema procjenama tajne službe predstavljaju sasvim konkretnu opasnost za nacionalnu sigurnost države. Oni ozbiljno uzdrmavaju sustav koji je ionako na vrlo krhkim temeljima te ima izuzetno nisko povjerenje građana. Njihove odluke su opasne i dalekosežne zbog čega su se i našli u fokusu interesa SOA-e.

Uhićenja usred bijela dana

Upravo u tom kontekstu trebali su djelovati i Orepićevi ‘Nesalomljivi’, koji bi imali takve ovlasti da bi, s kapuljačama na glavi, u svako doba dana i noći mogli upasti u ured osumnjičenog državnog službenika i uhititi ga na licu mjesta. Dakle, ne bi se čekalo kao do sada, da se uhićenja događaju, kao po nekom nepisanom pravilu u ranim jutarnjim satima pred kućom ili stanom osumnjičenika, nego na njegovom radnom mjestu gdje je kazneno djelo i počinjeno. Tako se Orepićeva specijalna postrojba spremala na uhićenja pojedinca iz javne uprave, državnih institucija te pojedinaca u državnim i javnim tvrtkama, a najzvučnije ime trebalo je biti suca Ivana Turudića. Insajderi tvrde da je uhićenje trebalo biti izvedeno usred bijela dana i to na Turudićevom radnom mjestu u Županijskom sudu u Zagrebu, ni manje ni više nego za vrijeme neke njegove sudske rasprave. Podsjetimo, ime suca Turudića u posljednjih godinu dana često se dovodilo u vezu s nekim poznatim osobama iz političkog, bankarskog i nogometnog miljea, protiv kojih su se vodile istrage, a neki među njima su bili i pod posebnim mjerama praćenja i prisluškivanja. A kada je 6. listopada prošle godine, izdan nalog za tajnim praćenjem i prisluškivanjem predsjednika HGK Dinama Zdravka Mamića i pojedinih osoba iz sudske i nogometne vlasti koje je odobrio sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, samo dan poslije, po pisanju nekih medija, tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić svima otkucava da su pod mjerama. A te mjere praćenja su otkrile da se sutkinja Ustavnog suda Slavica Banić, našla u kafiću ‘Gold’ u Dubravi sa zlatarom Paškom Dodićem i Zdravkom Mamićem.

Sprega sudaca nogometnih menadžera i političara




Upućeni tvrde da se to šaroliko društvo nije našlo slučajno u kafiću u Dubravi nego iz razloga što je sutkinja Ustavnog suda Slavica Banić u to vrijeme pisala Zdravku Mamiću ustavnu tužbu za poništenje Zakona o sportu, koji je gazdu Dinama, očigledo jako žuljao. A tko može bolje napisati tu ustavnu tužbu nego li sama sutkinja toga suda. Inače,dva tjedna prije nego li se sutkinja Ustavnog suda Slavica Banić našla sa zlatarom Paškom Dodićem i Turudićevim prijateljem Zdravkom Mamićem, dogodio se još jedan zanimljiv susret. Na ručku u restoranu ‘Korčula’ u samom središtu Zagreba, našli su se Zdravko Mamić, sudac Ustavnog suda Marko Babić (poznat po tome što se izvukao od kazne zbog neplaćanja 270 tisuća kuna PDV-a), zatim tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić, direktor sigurnosti Dinama Krešimir Antolić, inače bivši načelnik Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke i bivši dečko Željke Pokupec ,donedavne županijske državne odvjetnice u Zagrebu i odnedavne odvjetnica u odvjetničkom uredu Gordana Pergleja.

Inače Turudić nikada i nije skrivao svoju bliskost s Mamićem, ali se nije ni previše ženirao kada su mediji objavili da je on u listopadu 2014. godine putovao charterom Hrvatskog nogometnog saveza na Island na utakmicu naše reprezentacije, i to istodobno kada se na njegovom sudu sudilo Željku Širiću za kriminal u hrvatskom nogometu. Turudić nije samo poznat po prijateljstvu s gazdom Dinama. On se uvijek nekako nađe na kavi ili pri ruci onima, koje li slučajnosti, koji se taj čas nađu na udaru policije, Uskoka ili Porezne te drugih nadležnih tijela. Tako se prošle godine našao i na ručku u zagrebačkom restoranu ‘Okrugljak’ s predsjednikom Uprave PBZ-a Božom Prkom, baš u trenutku kada je tadašnji SDP-ov ministar financija Borislav Lalovac prijavio DORH-u Prkine prijetnje upućene njemu. Turudić je bio i na kavici sa šeficom HDZ-ove zadnje izborne kampanje Ivanom Rimac, za koju je Mamić svojedobno rekao, nekoliko dana prije njegova uhićenja, kako je tadašnju gradonačelnicu Knina pred predsjedničke izbore sklonio na sigurno, kako bi je spasio od uhićenja Ostojićeve policije. Turudić je i u prošlogodišnjem slučaju oko trajnog praćenja i prisluškivanja Mamića i njegovih jataka, osobno zvao i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović ali i bivšu predsjednicu Ustavnog suda RH Jasnu Omejec.

Spektakularna akcija uhićenja možda se dogodi i prije izbora




Je li se među 20 sudaca čije ponašanje i odluke prema procjenama SOA-e predstavljaju sasvim konkretnu opasnost za nacionalnu sigurnost države, nalaze i neki gore pobrojani suci za sada nitko pouzdano ne može ni potvrditi a niti demantirati. No činjenica je da je SOA u nadzor sudaca odnedavno uključena s obzirom na to da obavlja njihove sigurnosne provjere pri imenovanju na sudačku dužnost i prelasku na viši sud, dok je već dulje vrijeme zadužena za sigurnosne provjere sudaca koji rade na tzv. uskočkim predmetima, slučajevima najsloženije korupcije i organiziranog kriminala. U tom kontekstu je i grupa policijskih entuzijasta okupljenih oko ministra policije Vlahe Orepića, uz sugestiju američkih prijatelja iz Buzina, imala najozbiljnije namjere osnovati neku vrstu specijalnih postrojbi, regrutiranih od kadeta policijske akademije, dakle mladića potpuno nepoznatih i nepotkupljivih kako istrage ne bi zbog odavanja korumpiranih policajaca propale zbog provala – prije nego što bi i započele.

A odgovor na pitanje je li ministar policije Vlaho Orepić odustao od te ideje, do zaključenja broja nismo mogli dobiti.No, neki izvori bliski Mostu iz čijih je redova i ponikao gospodin Orepić, nam kažu da njihova nezavisna lista neće odustati od te, po njihovom mišljenju, hvale vrijedne ideje o osnivanju hrvatskog ‘The Untouchablesa’, jer je korupcija, na žalost zahvatila sve pore našega društva. Tko zna, možda i prije izbora Orepićevi ‘Nesalomljivi’ izvedu neku spektakularnu akciju uhićenja koja bi mogla u znatnoj mjeri odrediti tijek rujanskih izvanrednih parlamentarnih izbora.

NAKON UBOJSTVA SRPSKOG PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA

U policijskoj akciji ‘Sablja’ uhićeno je 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom

Policijska akcija “Sablja” je akcija pronalaženja i uhićenja osoba u Srbiji i Crnoj Gori za koje se sumnjalo da su sudjelovale u ubojstvu srpskoga premijera Zorana Đinđića i ostalih osoba za koje se zna da su pripadnici skupina organiziranog kriminala. Cijela akcija je započela neposredno nakon ubojstva premijera, 12. ožujka 2003. godine, proglašenjem izvanrednog stanja od strane bivše vršiteljice dužnosti predsjednika Srbije Nataše Mićić. Službeno je trajala do 22. travnja 2003. godine i bila je jedna od najvećih policijskih akcija u povijesti srpske policije. Za vrijeme akcije, privedeno je 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom. Među njima je bilo mnogo javnih i estradnih ličnosti. Glavnooptuženi Milorad Ulemek Legija je optužen za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i za atentat na Ibarskoj magistrali i osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.

 

 

U Italiji u nekoliko dana uhićeno više od 150 ‘uglednih’ osoba

Više od 150 osoba osumnjičenih za mafijaško udruživanje, među kojima su bili i političari i poduzetnici, uhitila je talijanska policija 2010. godine, u samo nekoliko dana. Iz policijskog se izvješća vidi i ključna sprega između svijeta politike i mafije. Pod istragom je bio i Raffaele Lombardo, tadašnji predsjednik sicilijanske regije, ali nije uhićen jer protiv njega tužiteljstvo nije potpisalo nikakvu odluku. Policija opisuje i slavlje organizirano u povodu izbora Angela Lombarda, brata predsjednika sicilijanske regije, u talijanski parlament.

Autor:Viktor Kodrič/7Dnevno/29.07.2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.