Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ni ne slutite što sve plaćate: Pupovcu 405 tisuća kuna, a pogledajte koliko vašeg novca dobivaju ostale opcije za promociju!

Autor: I. Delić

Mnogo je troškova za koje građani niti ne znaju, a koje usprkos tome pokrivaju.

Naš je državni proračun poput velike kasice u kojoj novca ima samo onda kada on zatreba političkim strankama i njihovim predstavnicima, dok novca u pravilu nikada nema za gladnu djecu, umirovljenike, besplatne udžbenike, rodilje i druge skupine društva koje ne ulaze u taj ”elitni krug”. Unutar tog elitnog kruga dijeli se ovih dana šakom i kapom pa će hrvatska sirotinja, a da to vjerojatno niti ne zna, pokriti strankama troškove predizbornih kampanja u kojima su nas bombardirali izlizanim plakatima i još otrcanijim obećanjima. Naime, HDZ kao relativni pobjednik prijevremenih izbora za troškove kampanje trebao bi dobiti 7,6 milijuna kuna, što je trećina od ukupnih 20,4 milijuna kuna koliko su vladajući odlučili izdvojiti u te svrhe za nedjeljne izbore. Od 61 zastupnika koliko ih je na izborima osvojio s partnerima čistih HDZ-ovih je 56, a to pomnoženo sa 135 tisuća kuna koliko iznosi naknada po osvojenom mjestu toj stranci iznosi  7,6 milijuna kuna.

S druge strane, njihov glavni konkurent SDP ima 38 zastupnika te mu kao takvom pripada 5,1 milijun kuna. Most će za 13 mjesta ubrati 1,8 milijuna, a mala stranka za velika karijere odnosno HNS za njih devet 1,2 milijuna kuna. Živi zid za osam koje ima s partnerima 1,1 milijun kuna, a HSS za pet 675.000 kuna. Regionalnom IDS-u, ali i Pupovčevom SDSS-u koji imaju po tri zastupnika država će za troškove kampanje izdvojiti po 405 tisuća kuna, a za dva zastupnika Hrvatska stranka umirovljenika ubrati će 270 tisuća kuna koliko i Bandić s koalicijskim partnerima dok će Glavašev HDSSB za jedno mjesto osvojiti 135 tisuća kuna.

Pravo na umanjeni iznos naknade, od po 20 250 kuna, trebali bi ostvariti Šandor Juhas, Maurizio Zennaro, Ivan Komak, Mirza Mešić, Idris Sulejmani, Robert Bosak koji su bili kandidati za manjinske zastupnike, nisu izabrani, ali su dobili više od 15 posto biračkih glasova. Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.